December 2010

Nieuwsbrief nr. 9   

Lieve mensen,

Stap boordevol vertrouwen in het splinternieuwe jaar maak elke dag een tikkeltje bijzonder voor iedereen het beste – het mooiste wat er is en telkens weer een prachtig wonder
                                                               uit: Feest

Fijne feestdagen gewenst en de beste wensen voor 2011

 

Dit is de 9e nieuwsbrief van de Praktijk aMareTerra. In deze Nieuwsbrief kun je lezen over de darmen en darmflora. De nieuwe data voor vasten- en wandelkuren. Een heerlijk recept met knolselderij. Over vitamine D en drie rustgevende kruiden. Ik wens u veel leesplezier en de beste wensen voor 2011.


Darmflora

Bij een gezonde darmflora houden de goede en de slechte bacteriën elkaar in evenwicht. Het darmstelsel is heel belangrijk voor onze afweer en immuunsysteem. Een gezonde darmflora kan veel klachten voorkomen. Oorzaken van een uit evenwicht zijnde darmflora zijn:

  1. Antibiotica
  2. Stress en gejaagd eten
  3. Nicotine, alcohol en koffie
  4. Medicijnen
  5. Te eiwitrijk eten
  6. Te geraffineerd eten

Zowel in de dunne darm als in de dikke darm bevindt zich een flora van verschillende micro-organismen. Het is gunstig als de flora voornamelijk uit goede bacteriën bestaat, zoals lactobacillus- en de bifidusbacteriën. De darmbacteriën hebben verschillende functies zoals de productie van vitamine B en K, productie van antistoffen en het remmen van de groei van schadelijke bacteriën en schimmels.

Het belang van goed werkende darmen

Laatst was ik in de apotheek en daar stond een bordje, dat het verstandig was om na antibioticakuur een darmflorakuur te nemen. Hoera, er komt eindelijk verandering in het reguliere beleid. De darmen zitten fantastisch in elkaar en als alles goed functioneert, hebben we nergens last van. Het blijft een groot wonder. Maar ons lichaam wordt vaak vergiftigd door allerlei verwerkte producten, medicijnen, stress, slechte darmflora, allergieën etc.
Een natuurgeneeskundige is geïnteresseerd wat er gegeten wordt, maar ook wat er aan ontlasting uitkomt. Aan de ontlasting kun je al veel verklaren.
Zij stelt vragen zoals: hoe vaak heb je ontlasting op een dag, hoe ziet de ontlasting eruit, stinkt het, heb je weleens diarree, heb je pijn in je buik, ben je winderig. Ik zie mensen in de praktijk met obstipatie, huidklachten, diarree, blaasklachten, hoofdpijn, vermoeidheid, fibromyalgie, hormonale stoornissen etc. Dit soort klachten hebben baat bij een darmspoeling (colon hydrotherapie). Schone darmen, schone lichaamsvochten, de prikkels komen beter aan.

Bij mensen met parasieten en schimmels is het verstandig om eerst de darmen te behandelen met kruiden en de parasieten en schimmels te doden. Als je als therapeut twijfelt of het schimmels of parasieten zijn, dan kun je ook ontlastingsonderzoek te laten doen.  Ik heb in de laatste jaren veel ontlasting voor onderzoek opgestuurd en vaak heb ik uitslagen gezien met een leaky gut (lekkende darm), een slecht werkend immuunsysteem, parasieten en schimmels etc. Dit is heel goed te behandelen met allerlei kruiden en middelen.
Het is alleen jammer dat de verzekeringen de ontlastingsonderzoeken niet meer willen vergoeden, mits de handtekening van de huisarts erop staat. Dit is ook niet verkeerd, alleen heel erg lastig voor de cliënt. Sommige huisartsen zijn bereid om mee te werken, maar er zijn huisartsen die dit weigeren en dan moet de cliënt het onderzoek zelf betalen.
De volgende reiningings- en vastenkuren in 2011 zijn op:

Vrijdag 25 febr t/m 2 maart
Vrijdag 25 t/m 30 maart
Vrijdag 22 t/m 27 april
Vrijdag 20 t/m 25 mei

Je kunt naast deze geplande kuren ook individueel of met z’n tweetjes een eigen kuurweek afspreken in overleg met aMareTerra.
Een consult vooraf á 60 euro is verplicht.

De kosten voor een vastenkuur zijn 890 euro per persoon.

Dit is inclusief 3 massages, 4 waterbehandelingen, sauna, verwendag, yoga, een consult, clysma’s en twee hoge darmspoelingen.

De wandelkuren zijn niet meer gepland. Het blijft wel mogelijk om met vrienden of familie te komen voor een wandelweekend of een -week.

Een wandelkuur kan in het weekend maar ook op andere dagen. U kunt zelfs boeken voor meerdere dagen in overleg met aMareTerra.  Alle wandelkuren kunnen worden uitgebreid met de volgende behandelingen: Een massage, sauna, Kneippse watertherapie en yoga bij het opstaan.
De kosten van een wandelkuur bedragen 150 euro t/m 375 euro per pp. voor een lang weekend tot een week.

Verwendag aMareTerra

Vraag uw vrienden en vriendinnen mee en laat u een dagje lekker verwennen bij aMareTerra. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur. U kunt uw eigen programma samenstellen en u wordt persoonlijk begeleid. Standaard in het programma zit de sauna en massage. U kunt een keuze maken uit een gezichtsbehandeling, voetenbad of massagebad. Inclusief lunch en drankjes voor de prijs van 89 euro. Wij (Joke en ik) kunnen een groep van zes mensen behandelen.Heerlijke recepten met knolselderij

Knolselderij soep
Snijdt de knolselderij in stukjes. Even roerbakken in de olijfolie. Voeg de blokjes bij de vegetarische groentebouillon. 20 minuten zachtjes koken. Heerlijk met wat peterselie en eventueel met wat paddenstoelen, knoflook en prei erin.

Gebakken knolselderij
Neem een knolselderij en snijdt hem in plakken van 1 cm. Haal de plakken door een losgeklopt ei met wat kruidenzout erin. Daarna door wat paneermeel. Neem een koekenpan met wat olijfolie en bak ze aan beide kanten lekker bruin. Heerlijk… met lekkere groenten en eventueel wat vis.


Vitamine D

Vitamine D is een vet oplosbare vitamine en is belangrijk voor sterke botten en tanden en het bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt bovendien een rol bij de instandhouding van de weerstand en speelt mogelijk een rol bij winterdepressie.
Een gezonde voeding voorziet  in principe in voldoende vitamine D voor personen van 4 t/m 50 (vrouwen) en 70 (mannen) die een lichte huidskleur hebben en voldoende buiten komen. Alle andere personen hebben extra vitamine D nodig. Mensen met een donkere huidskleur hebben zo wie zo een tekort aan Vitamine D omdat de zon hier onvoldoende schijnt. Een tekort aan Vitamine D kan engelse ziekte veroorzaken bij kinderen en bij volwassenen een verweking van botten of zelfs osteoperose (botontkalking). Uit recente studies blijkt dat vitamine D kan worden ingezet zowel ter voorkoming als behandeling van de ziekte van Crohn. De oorzaak zoekt men in te weinig zonlicht maar kan ook liggen in het feit dat vitamine D heel belangrijk is voor het immuunsysteem van de darmen.

Vitamine D wordt door de zon gevormd in de huid. Verder zit er een beetje vitamine D in dierlijke vetten en dan vooral in vette vis. In Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten.Drie mooie rustgevende kruiden bij slecht slapen en stress

Valeriaan of Valeriana officinalis
De naam valeriana is afgeleid van valere, wat betekent, waard zijn, waardig zijn. Als de eigen waardigheid ondermijnd is, kan dat grote gevolgen hebben voor het zenuwstelsel. Slapeloosheid, stress, gevoel van onvermogen, opwinding over het aangedane onrecht, ontstaan. Valeriaan kalmeert het zenuwstelsel en vermindert een te grote prikkelbaarheid;  het ontkrampt de ruggenmerg-zenuw en is pijnstillend bij spier- en zenuwpijn en bij spit. Bij overspanning, stress en chaos in je hoofd stelt valeriaan orde op zaken en zorgt dat je het dagelijks leven aankunt. Valeriaan versuft niet, maar maakt alert en ondersteunt je ordening.

Hop of Humulus lupulus
De hop staat in de kruidenboeken bekend als een mild slaapmiddel en als anafrodisiacum (geslachtsdrift kalmerend). De monniken dronken bier (zit hop in) als geneesmiddel om celibatair te kunnen leven. Hopextract is rustgevend en slaapverwekkend en wordt als maag-versterkend gebruikt. De werkzame stof in hop is Lupuline waaraan soms een oestrogene werking wordt toegeschreven. De typerende geur wijst op een werking via het zenuwstelsel. De gele kleur van de vrucht-kegels wijst op een werking op de spijsvertering. Hop kan gebruikt worden voor het bestrijden van slapeloosheid. Ook voor het verminderen van angst. Hop versterkt de werking van andere kruiden, gaat dus goed samen met andere middelen. Te gebruiken als thee of tinctuur.

Passiebloem/Passiflora incarnata
De Passiebloem heeft sprookjesachtig mooie bloemen, die aan stelen zonder bladeren zitten. In de herfst groeit het vruchtbeginsel uit tot een ovale, welriekende, gele vrucht, die eetbaar is. De bloem heeft een rustgevende, harmoniserende en kalmerende blauw-violette kleur, waar ook wat wit in zit. De bloem heeft ook een zwakke, lekkere geur, wat wijst op een werking via en op het zenuwstelsel. De opbouw van de bloem is zeer regelmatig, alsof er een architect mee bezig is geweest. De plant klimt en woekert weliswaar, maar doet dit zonder andere planten aan te tasten. Hij hecht zich vast met klimranken en klimt bedachtzaam omhoog. Ook het loof heeft een geur, dit ruikt sterk en kruidig. Heeft een vergelijkbare werking als Valeriaan maar zonder de verslavende werking, helpt bij slapeloosheid, nervositeit, nerveuze hartklachten, Ziekte van Parkinson, toevallen, spierkrampen, hysterie, hypertensie, PMS, epilepsie en als pijnstiller in veel kwalen.

Naast de kruiden zijn een vitamine B complex en magnesium, beide co-factoren in allerlei lichaamsprocessen, goed om het lichaam en het zenuwstelsel weer wat te ontkrampen en te herstellen.

Kruidentuin

5 september 2008 ben ik met de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van start gegaan. Deze cursus duurt 3 jaar. Ik geef les onder de paraplu van het Kruidenrijk van Yvonne Maessen uit Haaren (Nb). Ik heb zelf bij haar de vakopleiding Kruidengeneeskunde gedaan. Voor verdere informatie www.Kruidenrijk.nl
In september gaat er weer een eerstejaars groep van start in De Zilk

Open dagen op de tuin in De Zilk zijn op zondag 29 mei en 10 juli van 11.00 tot 14.00 u

Leerzame kruidenweken
Twee keer een week kruidenles op de medicinale kruidentuin van De Zilk
van: maandag 1 t/m 5 augustus
van: maandag 8 t/m 12 augustus
Er wordt geoogst en verwerkt. Je krijgt veel informatie over de kruiden zelf.
Prijs per persoon is 250,- euro inclusief maaltijden, maar exclusief slaapgelegenheid. Je kunt eventueel slapen op de natuurcamping bij de Ruigenhoek of op de Lijsterbesstraat 15 in De Zilk.

Voorjaars kruidencursus
In 2011 wordt de Voorjaars kruidencursus op de schooltuin Cronesteyn te Leiden weer georganiseerd op:

Data:          12 maart, 2 en 16 april, 14 en 28 mei, 25 juni en 2 juli
Lestijd:       Zaterdag ochtend van 9.30-12.00 uur
Plaats:        Schooltuin op Cronesteyn
Kosten:      € 140,- betalen bij de eerste les

In deze 7 lessen leert u kruiden kennen en herkennen én hoe deze kruiden gebruikt en verwerkt kunnen worden.

Deze voorjaarscursus is een prachtige opstap voor de Kruidenvakopleiding die in september 2010 weer begint in De Zilk in samenwerking met het Kruidenrijk te Haaren (NBr.). Zie voor verdere informatie: www.Kruidenrijk.nl


Een goed boek

Het energie herstelplan van Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser
ISBN 978-90-6378-769-1
“Het energie herstelplan geeft iedereen de mogelijkheid om door ‘geneeskrachtig koken’ zelf zijn conditie te verbeteren. Iedereen kan zelf leren waarnemen en ervaren wat goed en slecht voor hem/haar is….. ”

De heetwaterkuur
Dit is een oud ayurvedisch recept, beschreven door Marijke de Waal Malefijt in haar boek “Het energie herstelplan”. Een geweldig middel om afvalstoffen van de lever af te voeren en de verteringsenergie te versterken en de reserve-energie te verhogen. Het is heel eenvoudig te maken. Laat een liter bronwater (zonder koolzuur) ’s morgens 20 minuten zachtjes koken. Voeg op het eind wat geraspte gemberwortel toe. Als je geen gember verdraagt, laat het er dan uit. Doe dit hete water in een thermoskan en drink gedurende de dag dit met kleine slokjes en zo heet mogelijk, naast alle andere dranken, op. Forceer niets; drink steeds twee slokjes.
Het 20 minuten koken van het water geeft de kracht aan dit proces. Het is niet om de bacteriën te doden, maar om het element vuur te verhogen. Hierdoor wordt de verbranding het hele stofwisselingssysteem opgevoerd.Als laatste nog een kleine tip

Het bloemenkind opent zijn knop en roept uit: ‘Lieve wereld, verwelk alstublieft niet!’ uit: Tagore  
Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!

Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst
                           Archief Nieuwsbrieven

                           Klick hier onder om de oude Nieuwsbrieven van aMare Terra te bekijken:

                           Nieuwsbrief nr. 8 (December 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 7 (September 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 6 (Januari 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 5 (September 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 4 (Februari 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 3 (September 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 2 (Januari 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 1 (September 2006)