December 2009

Nieuwsbrief nr. 8   

Lieve mensen

Dit is de 8e nieuwsbrief van de Praktijk aMareTerra. Wat kunt u in deze Nieuwsbrief lezen?? Eerst enkele kruiden voor de aankomende griep, daarna wist u…. dat aspertaam en aluminium chloorhydraat erg slecht voor uw gezondheid is. De data van de kindervakantieweken en van de vastenkuren. Een leuk verhaal over de kruidenweek en een lekker recept. Het laatste nieuws over de medicinale tuin op de schooltuin Cronesteyn te Leiden en in De Zilk.De hemel bezaaid met sterren
Vastbesloten om vrede te brengen
Gezelschap voor wie het behoedt
Om ’s avonds de kille nachten op te fleuren
Kerstnachten zoals het moet
Fijne dagen en de beste wensen voor een gezond en vredig 2010


Enkele kruiden tegen de ‘aankomende’ griep

Wat kunnen we zelf doen tegen de aankomende griep?
Er zijn veel kruiden die helpen om de weerstand te verhogen. Je kunt ze krijgen in zakjes thee via het kruidenrijk of via reform- en natuurwinkels. Thee met vlier, goudsbloem, toorts, salie, rode zonnehoed, kamille, agrimonie, braam en heermoes. Misschien heeft u zelf een braam- of vlierstruik in uw tuin?
Het belangrijkste is dat we onze weerstand goed houden voor de winter. We hebben een heerlijke zomer achter de rug met veel zon en dit is een goed uitgangspunt om de winter in te gaan. Toch wil ik nog een paar tips geven over wat u zelf kunt doen.
Gezond eten, niet te vet en niet teveel vlees. Zorg voor het nodige fruit en verse groente. Daarnaast raad ik iedereen aan om minstens een vitamine C of een multi vitamine in de winter te slikken. Vergeet ook de levertraan met vitamine A en D niet. Er is een kruid dat u altijd achter de hand kunt houden mocht u toch ziek worden.

Rode zonnehoed (Echinacea purpura)
U kent waarschijnlijk allemaal de Echinaforce druppeltjes van dr. Vogel. Deze prachtige plant zet het lichaam aan tot het vermeerderen van witte bloedlichaampjes, die bacteriële en virale infecties te lijf gaan. De rode zonnehoed versterkt en activeert het immuunsysteem. U kunt de druppels ook preventief nemen tegen de griep en infecties. Alleen deze druppels niet langer gebruiken dan een paar weken, want anders werken ze later niet meer. Op zich is een griep krijgen niet verkeerd. Koorts maakt het lichaam schoon, het mag alleen niet te lang duren (3 dagen) en de koorts mag niet te hoog worden (40 gr). Belangrijk is dat u vooral veel vocht blijft drinken en neem uw rust, want slapen is het beste medicijn voor uw lichaam.

Wist u dat……

Aspertaam
Waarom is Aspartaam zo gevaarlijk? Als de temperatuur van deze zoetstof boven de 32 graden Celcius komt, verandert de methylalcohol in aspertaam. Als u aspartaam gebruikt en u lijdt aan MS, fybromyalgie, krampen, pijnscheuten, gevoelloosheid in benen, duizeligheid, onverklaarbare depressie, angstaanvallen, hoofdpijn, gewrichtspijn, onduidelijk spreken etc.  dan kan u dus een aspartaam vergiftiging hebben.

Aspartaam zit in zoetjes, maar ook in alle light producten. Light dranken zijn geen dieetproducten. Het is een chemisch gewijzigd veelvoudig sodium (zout), een aspartaam bevattend product, dat juist zorgt dat je verlangt naar koolhydraten. Veel producten die wij elke dag gebruiken bevatten deze stof. Aspartaam is vooral gevaarlijk voor diabetici. De aspartaam zorgt dat de bloedsuiker oncontroleerbaar wordt. Aspartaam zorgt voor een daling van het serotonine gehalte in de hersenen, waardoor je veel meer trek krijgt in normale zoetigheid. Ook bij ADD en ADHD kinderen is bewezen dat hun gedrag na het stoppen van aspartaam een complete omslag laat zien.

Waar zit aspartaam nog meer in? Je schrikt ervan als je de etiketten op allerlei producten leest. Niet alleen light producten en zoetsoffen, maar ook in bepaalde medicijnen, soms laxeermiddelen, kauwgom en zelfs ook in supradyn vitamines. Wees verstandig en lees de etiketten voordat u een product koopt.

Aluminium chloorhydraat in anti-transpiranten
Er zijn veel anti-transpiranten met aluminium chloorhydraat onder de naam van Deodorant. Anti transpiranten verhinderen het zweten. De toxische stoffen verdwijnen niet uit het lichaam, maar worden opgestapeld in de lymfeklieren, Er zitten veel lymfeklieren in de oksel. Als je daar kankerverwekkende aluminium chloorhydraat opspuit. Is de weg niet ver naar de borsten.  Helemaal als je een anti-transpirant gebruikt vlak na het ontharen, dan loop je nog meer risico. Er wordt een link gelegd tussen anti-transpiranten met aluminium chloorhydraat en het hoge percentage borstkanker. Waarom hebben mannen er dan minder last van? Zij gebruiken toch ook anti-transpiranten? Mannen hebben okselharen waar de anti-transpiranten aan vast kleven en niet onmiddellijk in de huid dringen.

Zijn er goede anti-transpiranten? Ja, ook hier geldt lees de etiketten. Er is bijvoorbeeld door Weleda een goede deodorant van Salie gemaakt (Salvia Deodorant).
Kindervakanties

Een vakantieweek voor meisjes en jongens van 9-12 jaar

Wanneer: Van zondagavond 19.00 uur  t/m vrijdagavond 19.00 uur
Data:    2 t/m 7 mei
         25 t/m 30 juli
           8 t/m 13 aug
         22 t/m 27aug

Kosten: 250 euro incl. begeleiding, overnachting en maaltijden.
Leeftijd: 9-12 jaar
Locatie: Lijsterbesstraat 15 in De Zilk.
Opgave en informatie: Ria Hogervorst, Praktijk aMareTerra 0252-521295 of mail info@amareterra.nl

Reiningings- en vastenkuren in 2010

Vrijdag 26 febr t/m woensdag 3 maart
Vrijdag 26 maart t/m woensdag 31 maart
Vrijdag 16 april t/m woensdag 21 april
Vrijdag 21 mei t/m woensdag 26 mei
Vrijdag 18 juni t/m woensdag 23 juni


Je kunt naast deze geplande kuren ook individueel of met z’n tweetjes een eigen kuurweek afspreken in overleg met aMareTerra.

Een consult vooraf á 60 euro is verplicht.

De kosten voor een vastenkuur zijn 890 euro per persoon. Dit is inclusief 3 massages, 4 waterbehandelingen, sauna, verwendag, yoga, een consult, clysma’s en twee hoge darmspoelingen.
Verwendag aMareTerra

Vraag uw vrienden en vriendinnen mee en laat u een dagje lekker verwennen bij aMareTerra. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur. U kunt uw eigen programma samenstellen en u wordt persoonlijk begeleid. Standaard in het programma zit de sauna en massage. U kunt een keuze maken uit een gezichtsbehandeling, voetenbad of massagebad. Inclusief lunch en drankjes voor de prijs van 79 euro. Wij (Joke en ik) kunnen een groep van zes mensen behandelen.
Rust- en herstelkuur

Wil je eens lekker verwend worden en tot rust komen. Vraag de folder aan of kijk op de website…..

Naast deze rust en herstelkuur kunt ook …


Vakantie en even op adem komen….. De basis is het zelfde als de rust- en herstelkuur. Alleen de behandelingen zitten niet in de prijs inbegrepen. En als u met z’n tweetjes komt dan krijgt u korting… Vraag de nieuwe folder aan….

Een leerzame kruidenweek

Brandnetelsoep en eetbare bloemen

Een weekje zomervakantie! Niets fijner dan buiten bezig zijn, gezond eten en ook nog wat leren over kruiden. Ik had niet veel bedenktijd nodig om dit weekje te boeken. Er was wel wat spanning over wie mijn reisgenoten zouden zijn en het kamperen (op de naastgelegen camping). Maandagochtend 8 uur had ik met Ria afgesproken. Bij aankomst bleek de Leidse schooltuin een ruime, geurige en kleurige tuin te zijn met grote schuur. Onderhouden door  vrijwilligers en schoolkinderen. De ontvangst was allerhartelijkst en mijn reisgenoten bleken gelijkgestemden. Na een korte kennismaking hebben we een aantal yoga-oefeningen gedaan. Lekker om de spieren los te maken. Daarna een fruithapje en thee met verse kruiden, gevolgd door een gezonde natuurvoedingsmaaltijd. Onder de maaltijd vertelde Ria veel over het belang van gezonde gewoontes en een goede darmwerking (haar specialiteit!). Al snel kwamen de vragen los. Na het ontbijt zijn we ‘echt’ begonnen. Eerst uitleg over de signaturenleer van Paracelcus en de waarde van kruiden. Na tal van kruiden gezien, geroken en gevoeld te hebben, zijn we zelf aan de slag gegaan met goudsbloemzalf en -olie. Honderden bloempjes hebben we geplukt in de zon al kletsend of in stilte. Vrolijke goudoranje bloempjes die je in een zonnige stemming brachten.

Na de middagmaaltijd met zelfgemaakte soep kwam meer informatie, gevolgd door een uurtje siësta met een boek in het gras. ’s Avonds was er een zelfgemaakte maaltijd met kruiden, groenten en eetbare bloemen uit de tuin. De dagen daarna hadden min of meer hetzelfde karakter, met diepgaandere kennis over kruiden, zalven, tincturen, kompressen, etc. Voor lekkere kaas en vis bij het eten zijn we woensdagochtend gezamenlijk naar de boerenmarkt in Leiden geweest. En aansluitend hebben we nog een gezellig terrasje gepakt. De volgende dag zijn we naar de tuin van Yvonne Maessen (het Kruidenrijk) gereden in Haaren (Noord-Brabant). Een zelfstandig kruidenbedrijfje met grote kruidentuin en tevens opleidingsschool. Daar hebben we het ‘productie’ proces van begin tot eind mogen zien en een beetje meegeholpen. Zo’n zakje gemengde kruidenthee kost toch wel veel man/vrouw uren. De laatste avond heeft Ria nog voor ieder een passend ‘karakter’kruid gezocht. Nooit geweten dat ik wat van het gele Agrimonie leverkruid in me heb. Met spijt daarna afscheid genomen, maar ook met een voldaan en uitgerust gevoel. Het waren volle, afwisselende en inspirerende dagen. En nu die gezonde leefstijl zien vol te houden thuis...  TrixHeerlijke recepten met spitskool

Roerbak een ui en 2 teentjes knoflook. Snijdt de spitskool in grove stukken. Doe het bij de ui en knoflook. Vijf minuten mee roerbakken en daarna nog 10 minuten de deksel op de pan. Afmaken met kurkuma en eventueel wat walnoten of pijnboompitten. Heerlijk met rijst of gebakken aardappelen en eventueel met makreel of een vleesvervangend product.

Verdiepende leerzame kruidenweken

Een week kruidenles op de medicinale kruidentuin van Cronesteyn te Leiden van:
maandag 2 t/m 6 augustus

Twee keer een week kruidenles op de medicinale kruidentuin in De Zilk
van: maandag 5 t/m 9 juli
van: maandag 22 aug t/m 27 aug

Er wordt geoogst en verwerkt. Je krijgt veel informatie over de kruiden zelf.
Prijs per persoon is 250,- euro inclusief maaltijden, maar exclusief slaapgelegenheid. Je kunt eventueel slapen op de camping naast de schooltuin of op de Lijsterbesstraat 15 in
De Zilk.

Schooltuin Cronesteyn
De schooltuin Cronesteyn is in 2010 van 11.00 tot 16.00 uur op de volgende zondagen geopend: 11 april, 30 mei en 4 juli
Er zijn ook plantjes, theetjes, zalfjes en olietjes te koop.
NIEUW… Vakopleiding Kruidengeneeskunde in de Zilk

Op donderdag 2 september 2010 start een eerste jaars van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde in De Zilk. De cursus duurt 3 jaar. Ik geeft les in de trant van het Kruidenrijk onder de vleugels van Yvonne Maessen uit Haaren (Nb). Ik heb zelf bij haar de vakopleiding Kruidengeneeskunde gedaan. Voor verdere informatie www.Kruidenrijk.nl
In september gaat er natuurlijk ook een tweede en derde jaars van start. Deze opleiding blijft in Leiden op Cronesteyn.

Open zondagen in De Zilk zijn op 9 mei en 27 juni van 11.00 tot 14.00 uurAls laatste nog een kleine tip

Wanneer een wens een voortdurende gedachte wordt, is haar vervulling verzekerd…
Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!

Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst
                           Archief Nieuwsbrieven

                           Klick hier onder om de oude Nieuwsbrieven van aMare Terra te bekijken:

                           Nieuwsbrief nr. 7 (September 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 6 (Januari 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 5 (September 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 4 (Februari 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 3 (September 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 2 (Januari 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 1 (September 2006)