Juli 2009

Nieuwsbrief nr. 7   

Lieve mensen

Dit is de 7e nieuwsbrief van de Praktijk aMareTerra. Wat kunt u in deze Nieuwsbrief lezen. Ik ga iets nieuws beginnen!!! En ik heb nieuwe data voor vasten- en wandelkuren. Een stukje over de goede en slechte vetten. Een heerlijk recept met avocado!!!! Het prachtige kaasjeskruid, een lust voor de ogen en natuurlijk de kruidenweken. Ik wens u veel leesplezier en zeg het voort….

                     N I E U W ……………


Vakantieweken voor jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar

Eindelijk is het zo ver!!! Ik heb veel in mijn leven met kinderen gedaan. Lang op de kinderafdeling en Neonatologie (Te vroeg geborenen) gewerkt. Les gegeven aan schoolkinderen met het goudsbloemproject en kinderyoga. Veel nichtjes en neefjes te logeren gehad. Ik wil al jaren kindervakanties organiseren en dat gaat nu gebeuren. Ik begin met één vakantieweek voor meisjes van 9-12 jaar. Zeg het voort…………


Vakantieweken voor meisjes van 9 t/m 12 jaar

Wil je schelpen verzamelen op het strand, zelf goudsbloemzalf maken, wandelen en spelletjes doen, lekker leren koken en een gezichtsmassage met een masker ondergaan. Dan is de vakantieweek in De Zilk iets voor jou. Ik organiseer een vakantie voor meisjes van 9-12 jaar die nieuwsgierig & actief zijn en van de natuur houden. De groep bestaat uit maximaal 6 meisjes. De deelnemers over-nachten op 2 persoonskamer met eigen douche en toilet en in een comfortabel bed. Bij toerbeurt helpen de deelnemers met koken. Vlakbij is een moes- en kruidentuin waar je leert hoe en alles groeit, bloeit en smaakt! Overdag zijn er veel buitenactiviteiten: in vijf minuten zijn we in de duinen. Wil je meer weten over de dieren en planten in de duinen en hou je van zwemmen?
Data: Zondag 2 augustus 19.00 uur t/m Zaterdag 8 augustus 19.00 uur
Kosten: 300 euro incl. begeleiding, overnachting en maaltijden.
Leeftijd: 9-12 jaar
Locatie: Lijsterbesstraat 15 in De Zilk.De volgende reiningings- en vastenkuren in het najaar van 2009 zijn op:


vrijdag 16 t/m woensdag 21 oktober

vrijdag 13 t/m woensdag 18 november


Je kunt naast deze geplande kuren ook individueel of met z’n tweetjes een eigen kuurweek afspreken in overleg met aMareTerra.
Een consult vooraf á 60 euro is verplicht.
De kosten voor een vastenkuur zijn 890 euro per persoon. Dit is inclusief 3 massages, 4 waterbehandelingen, sauna, verwendag, yoga, een consult, clysma’s en twee darmspoelingen.


De volgende wandelkuren zijn op:


vrijdag 25 t/m zondag 27 december 2009

vrijdag 1 t/m zondag 3 januari 2010

Ook hier is het mogelijk om je eigen wandelkuur te plannen met vrienden en familie.

De wandelkuren zijn van
vrijdagmiddag 14.00 uur t/m zondagavond 20.00 uur


De kosten van deze wandelkuur bedragen 175 euro pp.

Een wandelkuur kan ook op andere dagen en ook bestaan uit meerdere dagen in overleg met aMareTerra. Alle wandelkuren kunnen worden uitgebreid met de volgende behandelingen: Een massage, sauna, Kneippse watertherapie en yoga bij het opstaan.Verwendag aMareTerra

Vraag uw vrienden en vriendinnen mee en laat u een dagje lekker verwennen bij aMareTerra. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur. U kunt uw eigen programma samenstellen en u wordt persoonlijk begeleid. Standaard in het programma zit de sauna en massage. U kunt een keuze maken uit een gezichtsbehandeling, voetenbad of massagebad. Inclusief lunch en drankjes voor de prijs van
89 euro. Wij (Joke en ik) kunnen een groep van zes mensen behandelen.

Rust- en herstelkuur

E v e n    o p   a d e m   k o m e n

Voor wie?
Heeft u behoefte aan rust en wilt u even uit de dagelijkse sleur? Bent u in de laatste fase van herstel van een burnout, ziekte of operatie? Dan biedt praktijk aMareTerra u een heerlijke plek om nieuwe krachten op te doen. In een omgeving van rust en ruimte kunt u op verschillende manieren werken aan de volgende stap in uw herstelproces. Maar het is ook gewoon lekker om vakantie te nemen en verwend te worden.
U wordt opgenomen in huiselijke kring. Dit betekent dat u bij mij thuis verblijft, u bent alleen of samen met een andere gast. U hebt een eigen kamer met douche en toilet tot uw beschikking. Verder worden de maaltijden verzorgd, deze zijn merendeels vegetarisch, maar hiervan kan worden afgeweken. Uw verblijf kan variëren van één week tot zes weken.

Wat bied ik u?
U wordt iedere week gemasseerd en ik geef drie keer per week yoga- en ademoefeningen. Verder kunt u iedere week een keer gebruik maken van de sauna of het massagebad. Ook Kneipp watertherapie behoort tot de behandelmogelijkheden. Al deze voorzieningen zijn in huis aanwezig.Waar?
Het huis staat in een rustige woonwijk aan de rand van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit duingebied is bijzonder afwisselend en rijk aan dieren en planten. U hoeft maar vijf minuten te lopen om van deze prachtige natuur te genieten. U kunt er heerlijk wandelen.

Er is gelegenheid om te ontspannen met muziek, te schilderen of te tekenen. U kunt ook in de tuin werken. Ik kan u ondersteunen bij het ontwikkelen van een voor u stimulerend en ondersteunend programma.
Mijn ondersteuning bestaat vooral uit praktische zorg en aandacht, aangevuld met behandelingen. De genezende werking van de natuur doet de rest.

Prijs
Een rust- of herstelkuur kost € 375,- per week. Dit is inclusief verblijf, de maaltijden en de genoemde behandelingen.

De goede en de verkeerde vetten

Vroeger kreeg alles wat vet was een stempel van slecht. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat dit geen correcte houding is. Vetten spelen een cruciale rol in onze voeding. Een vet bestaat uit glycerol en vetzuren. We hebben verzadigde, onverzadigde vetzuren en transvetzuren. Transvetzuren zijn gehydrogeneerde onverzadigde vetzuren en geharde vetten. Zij zitten o.a. in gefrituurd voedsel, koek en gebak, chips en zoutjes en in kant- en klaarproducten. Transvetzuren verhogen o.a. het LDL-cholesterol en de insulinespiegel, verlagen het testosteron, verlagen capaciteit omzetting van omega-3-vetzuren, maken de membramen in de hersenen stug. Dit zijn dus geen goede vetten. De verzadigde vetten zitten in dierlijke producten zoals vet rundvlees, kaas en melkproducten, roomboter en chocolade. Deze vetten heb je met mate nodig.


De groep van de onverzadigde vetzuren kan verder worden onderverdeeld in de mono-onverzadigde en de poly-onverzadigde vetzuren.

Vetzuren worden verder onderverdeeld in meervoudige onverzadigde vetzuren:
- Omega 3-vetzuren: vette vis, koolzaad, tarwekiemen, walnoten en pompoenpitten, soja en lijnzaad
- Omega 6-vetzuren: sesamzaad, pompoen- en zonnebloempitten, tarwekiemen, walnoten, soja en teunisbloem

En de enkelvoudig (mono) onverzadigde vetzuren:
- Omega 9-vetzuren: o.a. in avocado, olijven, olijfolie, amandelen, noten en vette vis.


Vetstofwisseling
Vetzuren uit de voeding komen samen met de vetoplosbare vitamines A, D, E, K via de lymfebanen en de bloedcirculatie in de lever en deze slaat stoffen op of verwerkt ze verder. De lever zorgt ervoor dat de vetzuren geschikt gemaakt worden voor verbranding. Hierbij komt energie vrij. Ook kan de lever vetten omvormen tot andere vetten die in andere weefsels een functie kunnen vervullen.

Hoe belangrijk Omega-3 en -6 en -9 ook zijn. Zij kunnen ook oxideren met zuurstof. Vitamine E steekt hier een stokje voor. Een dieet met omega 3 en 6 vetzuren moet ook Vitamine E bevatten, alsmede carotenen. Vitamine E zit in meervoudig onverzadigde oliën, zaden, noten, granen, eigeel, vis en lever.

Als mensen te zwaar zijn, hoeft dit niet alleen door de vetten te komen. Het kan zijn dat zij op een caloriearm dieet zonder vetten zitten. Daardoor vertragen zij de stofwisseling, waardoor ze in rust minder calorieën verbranden. Omega-3 vetzuren helpen het vocht uit de weefsels af te voeren. Mensen met overgewicht hebben vaak last van oedeem; het vasthouden van vocht in het lichaam. Dus als men wil afslanken dan is Omega-3 en Omega-6 onmisbaar; ze stimuleren de stofwisseling, waardoor de verbranding sneller gaat en we meer energie krijgen.
Heerlijke recepten met avocado

Avocado dipsaus

Neem 1 avocado, een beetje water, een paar druppels citroensap en 1 teentje knoflook. Neem de mixer en maak een gladde saus, maak het af met wat peper en zout. Heerlijk op wat brood of in een salade.

Gevulde avocado

Neem een grote avocado snij hem door in de lengte en verwijder de pit. Hol de twee helften zo uit dat er iets in kan. Je kunt de helften vullen met fijn gesnipperde uitjes, garnalen en wat kruidenzout met olijfolie. Heerlijk is ook tonijn of zalm uit blik met wat citroensap, peper en zout. Je kunt het ook nog versieren met wat peterselie, bieslook of wat citroenmelisse.

Kaasjeskruid (Malva)

Kaasjeskruid dankt zijn naam aan de vorm van de zaaddoosjes, want die lijken op edammer kaasjes. De Latijnse naam Malva betekent zacht, wat duidt op de zachte uitstraling van de plant en zijn verzachtende werking. In het wild komt kaasjeskruid alleen voor waar mensen gewoond hebben; het is een menslievend kruid. Kaasjeskruid bloeit bijna de hele zomer; geeft zelfs meerdere keren per dag nieuwe bloemen. Het is een 2 a 3 jarige plant met een vlezige penwortel, die
zich diep verankerd. Dit duidt in de signaturenleer op weerstand verhogend. De bladeren en stelen zijn licht behaard, dit duidt dat kaasjeskruid op de slijmvliezen en huid werkt.

De dieproze bloemen zijn zacht en kwetsbaar en worden bij droging paarsblauw, analoog aan de gasuitwisseling in de longen. Slijmstof is de belangrijkste inhoudstof en geeft de verzachtende, ontkrampende werking aan van het kaasjeskruid. Samen met de looistoffen en de etherische olie is het een uitstekend kruid bij ontstekingen van de luchtwegen, die met veel hoest en slijm en benauwdheid gepaard gaan. Het kruid kan bij alle ontstekingen aan de slijmvliezen ingezet worden. Ook bij fysieke en emotionele verhardingen in het lichaam verzacht kaasjeskruid.
Kaasjeskruid geeft bloemen tot in het oneindige, zonder zichzelf te verliezen, omdat het goed geaard is. Dit leert ons te geven vanuit ons hart vanuit onbaatzuchtige liefde. De mens die geeft om terug te krijgen, zal altijd teleurgesteld zijn en verbitteren. Dit uit zich door verhardingen.

Kaasjeskruid is goed voor de luchtwegen maar ook voor de spijsverteringskanaal; dus goed voor de maag-darm. Ook voor ontstekingen aan de huid en bij nierstenen.

We gebruiken alleen de bloemen, omdat daar de meeste concentratie slijmstoffen in zitten. Bloemen voor de thee, zalf, tinctuur en olie.
Kruidentuin op Cronesteyn te Leiden

5 september 2008 ben ik met de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van start gegaan. Deze cursus duurt 3 jaar. Ik geeft les in de trant van het Kruidenrijk onder de vleugels van Yvonne Maessen uit Haaren (Nb). Ik heb zelf bij haar de vakopleiding Kruidengeneeskunde gedaan.

Voor verdere informatie www.kruidenrijk.nl

In september gaat een eerste jaars en een tweede jaars groep van start.
Leerzame kruidenweken

Een week kruidenles op de kruidentuin van Cronesteyn te Leiden van:
maandag 27 juli t/m vrijdag 31 juli 2009

Twee keer een week kruidenles op de kruidentuin van De Zilk
maandag 13 juli t/m vrijdag 17 juli 2009
maandag 10 augustus t/m vrijdag 14 augustus 2009

Er wordt geoogst en verwerkt. Je krijgt veel informatie over de kruiden zelf. Prijs per persoon is 250,- euro inclusief maaltijden, maar exclusief slaapgelegenheid. Je kunt eventueel slapen op de camping naast de schooltuin of op de Lijsterbesstraat 15 in De Zilk.Een goed boek

Het energie herstelplan van Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser
ISBN 978-90-6378-769-1

“Het energie herstelplan geeft iedereen de mogelijkheid om door ‘geneeskrachtig koken’ zelf zijn conditie te verbeteren. Iedereen kan zelf leren waarnemen en ervaren wat goed en slecht voor hem is….. ”Als laatste nog een kleine tip

Hoe meer je weet, hoe meer je weet dat je niet weet, dat houd je bescheiden
Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!

Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst
                           Archief Nieuwsbrieven

                           Klick hier onder om de oude Nieuwsbrieven van aMare Terra te bekijken:

                           Nieuwsbrief nr. 6 (Januari 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 5 (September 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 4 (Februari 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 3 (September 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 2 (Januari 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 1 (September 2006)