Januari 2009

Nieuwsbrief nr. 6   

Lieve mensen

Dit is de 6e nieuwsbrief van de Praktijk aMareTerra. Wat kunt u verwachten in deze Nieuwsbrief? Allereerst de prachtige en geneeskrachtige Maretak waaronder je iedereen met de jaarwisseling mag kussen. Natuurlijk de nieuwe data van de volgende vastenkuren en wandelkuren in het voorjaar. Een heerlijk recept met spinazie. Waarom minderen met koolhydraten? En hoe gaat het op de medicinale kruidentuin? Maar eerst:

                     W e n s    i k    u    a l l e n    e e n    g e z o n d    e n    g e l u k k i g     2 0 0 9 !


De Maretak of Viscum album

Iedereen kent de Maretak wel als Mistletoe of mistel: die licht-geelgroene bollen met hun doorschijnende witte bessen. Maretak is een half parasiet, die op verschillende gastheren groeit. De Maretak wordt het meest gevonden op populieren, fruitbomen en lindes. Een Maretak op een eik is erg zeldzaam, en dat is wellicht de reden dat zo’n Maretak voor de Germanen en de Kelten heilig was. De Maretak bracht een boodschap van de Goden voor de mensen. Vroeger beschouwden de Kelten en Germanen de Maretak (die op een eik groeide) als heilig. Men bracht er offers onder. Tegenwoordig wordt Maretak of Mistletoe veel gebruikt als kerstversiering. Dit grijpt terug naar de gaffelvormige blaadjes, die de drie eenheid symboliseren: twee uit één geboren. Dat de Maretak een half parasiet is, betekent dat de plant zijn eigen bladgroen vormt, en dus zelf energie kan opnemen uit zonlicht en organische stoffen kan vormen. Maar dat hij voor water en mineralen en anorganische voedingstoffen wel afhankelijk is van zijn gastheer. De botanische naam Viscum album betekent kleverige witte stof. Deze kleverige stof zit in de witte bes, die men vroeger gebruikte als een soort lijm om vogels mee te vangen, vandaar de volksnaam ‘Vogellijm’. Vogels die de bessen eten verspreiden de kleverige pitjes door deze langs boomtakken van hun snavel af te wrijven of via hun uitwerpselen.

Op de boomschors kunnen de zaden ontkiemen. De Maretak groeit erg langzaam en trekt zich niks aan van de ‘Wetten der Natuur’. Het zaad van de Maretak ontkiemt in het licht, de plant groeit alle kanten op, het blad is aan beide zijden het zelfde en even groen. De vruchten zijn rijp in de winter. Analoog hieraan zou men de kankercel in het menselijk lichaam kunnen zien. Een cel die zich niet stoort aan de gewone celdeling, maar zijn eigen leven leidt en ongelimiteerd kan woekeren. Er zitten diverse tumor remmende stoffen in de Maretak.
De antroposofische geneeskunde heeft preparaten ontwikkeld die goed helpen bij kanker ‘Iscador’. Deze geweldige therapie kan naast de reguliere behandelingen ingezet worden. Behalve de remmende werking op de vorming van kankercellen, heeft Maretak invloed op het gehele organisme; het verhoogt de afweer en vergroot de levenskracht. Als geneeskruid werkt Maretak ook op het hart en de bloedsomloop. Het hart wordt ontkrampt, de bloedsomloop wordt gestimuleerd en de vaten gereinigd. Maretak vormt samen met de Meidoorn en Herderstasje een goede combinatie tegen hoge bloeddruk.
Het type mens dat bij de Maretak past, is iemand die niet met beide benen op de grond staat, teveel op anderen leunt en de dagelijkse realiteit ontvlucht. Dit conflict tussen binnen- en buitenwereld uit zich in de bloedsomloop of in woekeringen.
Je hebt Viscum album druppels en je kunt de thee van de Maretak drinken
(bij mij te koop of bij het Kruidenrijk).De volgende reiningings- en vastenkuren in 2009 zijn op:


vrijdag 27 februari t/m woensdag 4 maart (Hanneke)

vrijdag 27 maart t/m woensdag 1 april (Els)

vrijdag 24 april t/m woensdag 29 april (Aleid)

vrijdag 15 mei t/m woensdag 20 mei (Joke)

vrijdag 5 juni t/m woensdag 10 juni (Marianne)


Je kunt naast deze geplande kuren ook individueel of met z’n tweetjes een eigen kuurweek afspreken in overleg met aMareTerra.
Een consult vooraf á 60 euro is verplicht.
De kosten voor een vastenkuur zijn 890 euro per persoon. Dit is inclusief 3 massages, 4 waterbehandelingen, sauna, verwendag, yoga, een consult en twee darmspoelingen.


De volgende wandelkuren worden in 2009 georganiseerd op:


vrijdag 2 t/m 4 januari 2009

zaterdag 11 t/m maandag 13 april (Pasen)

zaterdag 30 mei t/m maandag 1 juni (Pinksteren)

vrijdag 19 juni t/m zondag 21 juni

vrijdag 26 juni t/m zondag 28 juni

Het is ook mogelijk om je eigen wandelkuur te plannen met vrienden en familie.

De wandelkuren zijn van
vrijdagmiddag 14.00 uur t/m zondagavond 20.00 uur
of van
zaterdagmiddag 14.00 uur t/m maandagavond 20.00 uur.

De kosten van deze wandelkuur bedragen 175 euro pp.

Alle wandelkuren zijn inclusief de volgende behandelingen:
Een massage, sauna, Kneippse watertherapie en iedere ochtend yoga.Verwendag aMareTerra

Vraag uw vrienden en vriendinnen mee en laat u een dagje lekker verwennen bij aMareTerra. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur. U kunt uw eigen programma samenstellen en u wordt persoonlijk begeleid. Standaard in het programma zit de sauna en massage. U kunt een keuze maken uit een gezichtsbehandeling, voetenbad of massagebad. Inclusief lunch en drankjes voor de prijs van 89 euro. Wij (Joke en ik) kunnen een groep van zes mensen behandelen.Rust- en herstelkuur

Wil je eens lekker verwend worden en tot rust komen. Vraag de folder aan of kijk op de website…..

Minderen met koolhydraten!!!

Er is een toename te zien van het aantal mensen dat lijdt aan obesitas (vetzucht) en aan typisch Westerse welvaartziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, osteoperose en sommige soorten kanker. Volgens Prof. Frits Muskiet (Hoogleraar Pathofysiologie en Klinische Chemische Analyse aan de RUG) kunnen onze genen uit de oertijd onze huidige omgeving niet aan. Volgens Muskiet is er een disbalans tussen het aantal eiwitten, vetten en koolhydraten. De oermens at ongeveer 40 procent eiwit, 30 procent vetten en 30 procent goede koolhydraten. De oermens is ontstaan langs de kust van Afrika en at eerst: vis, groente, fruit, zaden etc. Daarna heeft de mens zich verplaatst over de wereld, we moesten ons toen voeden met vlees, bessen, planten. Uiteindelijk zijn we van nomaden landbouwers geworden. Toen zijn we pas granen gaan verbouwen.
Evolutionair gezien zijn we dus nog lang niet geadapteerd op al die koolhydraten die we nu eten. Ons lichaam is gemaakt: jagen en vissen (mn de mannen) en verzamelen van noten, fruit, groente, knollen, zaden en pitten (mn de vrouwen). In de oertijd moesten we altijd eerst op zoek naar ons voedsel, voordat we het konden eten. Daarom zijn we geprogrammeerd om wat we eten, en niet meteen op verbruiken (qua energie). Maar om op te slaan in vet, zodat we in tijden van zoeken naar voedsel en schaarste, vet om kunnen zetten in glucose. Glucose is nl onze brandstof voor onze spieren (nodig om voedsel te zoeken en te overleven).

In deze tijd hoeven we niet meer op zoek, het voedsel is er altijd en overal. We eten te vaak en we eten het verkeerde voedsel nl veel geraffineerde koolhydraten. Suikers, granen (brood), pasta en verwerkte producten. Deze koolhydraten zijn de zgn snelle suikers. Ons lichaam hoeft er niet veel voor te doen om deze om te zetten in glucose. Er komt vervolgens veel te veel glucose in de bloedbaan terecht, waardoor er steeds insuline aangemaakt moet worden; de kans op diabetes wordt daardoor steeds groter. Omdat we dus al die glucose niet meteen op verbruiken, wordt het in ons lichaam omgezet in vet (zo zijn we immers geprogrammeerd; we moeten sparen voor slechtere tijden). Doordat we steeds voedsel voor handen hebben, en teveel koolhydraten eten en te weinig bewegen, leren we ons lichaam af om uit vet glucose te maken. Het is zelfs andersom: we maken voordurend vet uit glucose. Daardoor worden we steeds dikker en steeds gevoeliger voor de welvaartsziekten.

De jeugd eet bijna 70 procent koolhydraten en neemt te weinig goede eiwitten en vetten tot zich. Bovendien roepen koolhydraten een hongergevel op. Zoet roept zoet op. We zouden veel meer onverwerkte producten moeten eten zoals: fruit, groenten en vis. Door ongezonde koolhydraten sterk te verminderen en de gezonde koolhydraten zoals groenten en fruit meer te eten. Door eerst te bewegen voordat we gaan eten, leren we ons lichaam weer om vet te verbranden en dit om te zetten in glucose. We kunnen naast het eten van dierlijke eiwitten ook plantaardige eiwitten zoals bonen, peulvruchten en noten nemen. Zodat er een betere balans onstaat tussen koolhydraten en eiwitten. Volgende keer kom ik terug op de gezonde en ongezonde vetten. Misschien heeft u iets aan het volgende dieet!!!
Koolhydraten arm-dieet

Gebaseerd op:
150 gr.              Dierlijke eiwitten (Vis, ei en kip en kaas)
150 gr.              Zure melk producten het liefst biogarde
200 gr.              Plantaardige eiwitten (noten, bonen, peulvruchten en zaden)
600-800 gr      Fruit en groenten

Voorbeeld dagmenu:
7.00 uur         1 beker warm water
7.30 uur         2 stuks fruit (grapefruit) /sinaasappel / appel / kiwi / mango / ananas)
8.00 uur         2 eetlepels biogarde, 1 eetlepel lijnzaadolie* ½ citroen en 1 eetlepel geweekt
                        gebroken lijnzaad
13.00 uur       Salade* (met eventueel 1 zuurdesem brood) of een maaltijdsoep
18.00 uur       500 gr. verschillende groentes (rauwkost, roerbakken of stomen)
                        Vis, vlees (het liefst kip) of een ei
                        (Eventueel 2 eetlepels rijst of volkoren producten)

Neem geen zoetigheid en verwerkte producten met koolhydraten. Geen pizza, witte pasta’s en gewoon brood (neem zuurdesem brood als je brood wilt).

Neem omega 3 olie, olijfolie, kokosolie en veel plantaardige eiwitten zoals bonen, peulvruchten, pijnboompitten, zonnebloempitten, sesam en ongeroosterde noten.

VEEL water en kruidenthee drinken.
Probeer niet tussendoor te eten; een appel mag.

* Geen lijnzaadolie bij mannen met prostaatproblemen
* Wat kan er in de salade?
Groenten zoals bleekselderij, venkel, maïs, wortel, tomaat, komkommer, radijs, ui, knoflook;
Allerlei soorten bonen, noten, zaden;
Vis, ei en kaas;
Verse kruiden zoals bieslook, peterselie, koriander etc.


Heerlijk spinazie recept voor 2 personen

1 kg grove spinazie, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, balsamico azijn en geitenkaas
Roerbak de ui en knoflook. Was de spinazie en snijdt deze grof. Na tien minuten roerbakt U de spinazie bij de ui. Snijd de geitenkaas in blokjes en roer het door de spinazie, voeg een beetje balsamico azijn toe. Eventueel wat kruidenzout en wat cashewnoten of pijnboom-pitten. Heerlijk met wat rijst.


Voorjaars kruidencursus op de schooltuin van Cronesteyn te Leiden

In 2009 wordt de Voorjaars kruidencursus weer georganiseerd op de volgende zaterdagochtenden:

21 maart, 11 april, 9 en 23 mei, 13 juni, 4 juli en 5 september

Lestijd: Zaterdagochtend van 9.30-12.00 uur
Plaats: Schooltuin op Cronesteyn
Kosten: € 140,- betalen bij de eerste les

In deze 7 lessen leert u kruiden kennen en herkennen én hoe deze kruiden gebruikt en verwerkt kunnen worden.

Deze voorjaarscursus is een prachtige opstap voor de Kruidenvakopleiding die in september 2009 weer begint.

Vakopleiding kruidengeneeskunde op de Kruidentuin op Cronesteyn te Leiden

5 september 2008 ben ik met de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van start gegaan. Deze cursus duurt 3 jaar. In september 2009 ga ik naast het nieuwe 1e jaar ook het 2e jaar van de vakopleiding geven. Ik geef les in de trant van het Kruidenrijk onder de vleugels van Yvonne Maessen uit Haaren (Nb).
Voor verdere informatie www.kruidenrijk.nl
Kruidentuin in De Zilk in aanleg

Langzamerhand ben ik in De Zilk ook een kruidentuin aan het aanleggen. In de toekomst ga ik zowel in Leiden als in De Zilk lesgeven.

Verdiepende leerzame kruidenweken

Een week kruidenles op de kruidentuin van Cronesteyn te Leiden van:
maandag 27 juli t/m vrijdag 31 juli 2009

Twee keer een week kruidenles op de kruidentuin van De Zilk
maandag 13 juli t/m vrijdag 17 juli 2009
maandag 10 augustus t/m vrijdag 14 augustus 2009

De dag begint met yoga. Er wordt geoogst en verwerkt. Je krijgt veel informatie over de kruiden zelf, ook natuurgeneeskundige onderwerpen komen aan bod.
Prijs per persoon is 250,- euro inclusief maaltijden, maar exclusief slaapgelegenheid. Je kunt in Leiden eventueel slapen op de camping naast de schooltuin en in De Zilk overnachten op de Lijsterbesstraat 15.Schooltuin Cronesteyn

De schooltuin Cronesteyn is in 2009 van 11.00 tot 16.00 uur op de volgende zondagen geopend:

19 april en 24 mei 2009

Je kunt er kruidenthee drinken, een rondleiding krijgen en er zijn plantjes en zalfjes te koop.Als laatste nog een kleine tip

Gezondheid is: in je eigen energie zitten
Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!

Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst
                           Archief Nieuwsbrieven

                           Klick hier onder om de oude Nieuwsbrieven van aMare Terra te bekijken:

                           Nieuwsbrief nr. 5 (September 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 4 (Februari 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 3 (September 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 2 (Januari 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 1 (September 2006)