September 2008

Nieuwsbrief nr. 5   

Lieve mensen

Dit is de 5e nieuwsbrief van de Praktijk aMareTerra. Wat kunt u in deze Nieuwsbrief allemaal lezen? Eerst een prachtig kruid, daarna de data van de vastenkuren en wandelkuren in dit najaar. Een lekker recept. Waarom is olie kauwen zo goed!!! Wat hatha yoga oefeningen kunnen doen voor je lichaam? En het laatste nieuws over de medicinale tuin op de schooltuin Cronesteyn te Leiden.


De Goudsbloem of Calendula officinalis

Ik stel jullie aan de volgende fijne vakmensen voor die mee gaan doen aan de vasten- en reinigingskuren. Zij hebben allen hun eigen specialiteit en opleiding. Allen hebben zelf gevast en ervaring met vastenkuren.

Als je goudsbloemen in de tuin hebt, vallen ze gelijk op door hun felle kleur. De Goudsbloem is een typische zonneplant, die levenskracht en optimisme geeft. De Romeinen hebben de goudsbloem als calendula (kalender) aangeduid, omdat deze bloem in warme landen het hele jaar kan bloeien. Officinalis betekent geneeskrachtig. De goudsbloem is net een weermannetje. Ze buigen naar de zon. En als de zon niet schijnt dan gaat de bloem dicht. De goudsbloem kan wel 8 dagen bloeien.

De steel van de goudsbloem is gevuld, stevig, beetje hoekig, soms houtig en met haren. Dit laatste is goed voor je huid en slijmvliezen en het versterkt je weerstand. Het blad is fel groen, de kleur van het hart chakra en een oranje bloem, de kleur van de buik chakra. Het hars op het blad is desinfecterend. De oranje bloem geeft energie, daadkracht, levenslust en vitaliteit. Oranje is menging van geel/rood. Het heeft een krachtige werking op lever en op het bloed. Invloed op de zonnevlecht (zenuwcentrum in de buik). Het type mens (karakter vanuit de plant): veel levensenergie, graag naar buiten tredend. Als hij zich verkeerd uit dan wordt hij ziek.

De goudsbloem is een sterk reinigend kruid, het maakt los wat zich in het lichaam en geest heeft vastgezet. Het stimuleert de lever en de nieren, en van daaruit wordt het bloed gereinigd. Het kruid stimuleert de levenskracht, je ik-kracht, het confronteert je met je wezen, wie je werkelijk bent. De bloem heeft een sterke psychische component. Kan fysiek maar vooral de psychische kant van kanker keren.
De goudsbloem is ook een goede wondgenezer, want wie kent de calendula zalf niet? Calendula of goudsbloem is wondreinigend en wondgenezend door de prachtige stofjes die in deze plant zitten die er voor zorgen dat de wond schoon wordt en de wond geneest.

Wijze van toediening:
• Zalf wordt gemaakt van de lintblaadjes. Als je geen zalf hebt dan kun je lintbloempjes kneuzen en op de wond leggen.
• Goudsbloemolie gemaakt van de lintblaadjes
• Tinctuur (homeopatische jodium) en inwendig 3 dd 10 a 15 druppels.
• Ook als compres 40 druppels op een half liter afgekoelde gekookt water.
• Thee wordt gemaakt van de hele bloem.
• Verse bloempjes als garnering.
De volgende reiningings- en vastenkuren zijn op:

Zaterdag 11 t/m 16 oktober 2008 (samen met Hanneke)

Vrijdag 17 t/m woensdag 22 oktober (samen met Marianne)

Vrijdag 7 t/m woensdag 12 november (samen met Aleid)Je kunt naast deze geplande kuren ook individueel of met z’n tweetjes een eigen kuurweek afspreken in overleg met aMareTerra.

De kosten voor een vastenkuur zijn 890 euro per persoon. Dit is inclusief het consult, massages, waterbehandelingen en twee hoge darmspoelingen.De volgende wandelkuren

De volgende wandelkuren worden in 2008 georganiseerd op:
vrijdag 26 t/m 28 september
vrijdag 26 t/m 28 december
vrijdag 2 t/m 4 januari 2009


Het is ook mogelijk om je eigen wandelkuur te plannen met vrienden en familie.

De wandelkuren zijn van vrijdagmiddag 14.00 uur t/m zondagavond 20.00 uur. De kosten van deze wandelkuur bedragen 175 euro pp.

Alle wandelkuren zijn inclusief de volgende behandelingen:
Een massage, sauna, Kneippse watertherapie en iedere ochtend yoga.Verwendag aMareTerra

Vraag uw vrienden en vriendinnen mee en laat u een dagje lekker verwennen bij aMareTerra. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur. U kunt uw eigen programma samenstellen en u wordt persoonlijk begeleid. Standaard in het programma zit de sauna en massage. U kunt een keuze maken uit een gezichtsbehandeling, voetenbad of massagebad. Inclusief lunch en drankjes voor de prijs van 79 euro. Wij (Joke en ik) kunnen een groep van zes mensen behandelen.Rust- en herstelkuur

Wil je eens lekker verwend worden en tot rust komen. Vraag de folder aan of kijk op de website…..

Heerlijke Courgette soep

2 grote courgettes
2 uien
2 knoflookteentjes
1,5 l groenten bouillon met soepgroenten zoals maggiplant, selderie en peterselie
1 eetlepel olie en eventueel
1 eetlepel mosterd en/of 1 theelepel kurkuma

Snij de courgettes in blokjes, de uien in reepjes en pers de knoflookteentjes uit. Roerbak de ui, knoflook en courgette in wat olie. Na vijf minuten de deksel erop en tien minuutjes op een zacht vuur laten stoven. Voeg er eventueel mosterd of curcuma toe. Giet de groentebouillon erbij en laat het 10 minuten op een laag vuur staan.

Gebruik de staafmixer om de groenten in de soep wat kleiner te maken. Serveer de soep warm. Heel lekker is het om er zure room of gruyèrekaas aan toe te voegen of wat lekkere zalmsnippers.

Olie kauwen

Tegenwoordig ben ik weer aan het olie kauwen in de reinigingskuren. Dit is een oud natuurgeneeskundig gebruik en weer door een Russische arts boven water gebracht.

Neem 1 eetlepel biologische zonnebloemolie nuchter op de maag. Met gesloten mond probeer je de olie in je mond te kauwen, je zuigt de olie door je mond en gebit. Doe dit minstens 10 minuten. Spuug dan de olie uit in de toilet. Want deze zit vol giftige afvalstoffen. De olie was eerst dikvloeiend maar wordt na enige tijd verdund en witkleurig. Het lichaam heeft via het mondslijmvlies een veelheid aan ziekteverwekkers en andere schadelijke stoffen aan de olie afgegeven. Vele kwaaltjes kunnen door dit olie kauwen bestreden worden zoals hoofdpijn, bronchitis, kiespijn, trombose, maag- en darmziektes, artrose, eczeem, hart- en nierziektes. Bovendien worden de tanden weer mooi wit!!! Na het kauwen, de mond goed spoelen en de tanden poetsen.
Hatha yoga

Yoga komt van het werkwoord “Yuj” en betekent o.a. inspannen, in evenwicht brengen, maar ook het juk, de eenheid.

Hatha (Ha is de zon en Tha de maan) Yoga brengt lichaam en geest in balans. Deze tegenstelling zit ook in het mannelijke tegenover het vrouwelijke, maar ook de inademing tegenover de uitademing.

Lichaam, adem en geest zijn in constante wisselwerking met elkaar zijn. Je kunt door lichaams-, adems-, concentratie- en ontspanningsoefeningen niet alleen de conditie van je lichaam verbeteren, maar ook je geestelijke kwaliteiten verruimen. Door langzaam het evenwicht en de eenheid in jezelf te bevorderen, kom je meer in harmonie met jezelf en je omgeving.

Wat kunnen yoga oefeningen met je lichaam doen
  •  beter ontspannen;
  •  beter slapen;
  •  je grenzen en beperkingen kennen en accepteren;
  •  over meer energie beschikken;
  •  gevoeliger en intuïtiever worden;
  •  meer in balans zijn;
  •  meer tevreden kunnen zijn;
  •  beter naar je lichaam kunnen luisteren en daardoor meer te genieten.

Je brein staat niet op zichzelf, maar reageert over en weer met je lichaam, waarbij je adem een tussenpositie inneemt. Als je je lichaam leert ontspannen, dan kan het natuurlijk evenwicht zich weer herstellen en ontstaat er tevens ruimte in je denken. Zo kan het loslaten van lichamelijke spanning ook het loslaten van geestelijke problemen zijn. Een onrustige adem, maakt ook je denken onrustig. Door je meer bewust te worden van de wisselwerking tussen je lichaam en je adem en je denken, krijg je meer inzicht en beheersing over jezelf in de ruimste zin van het woord.

Je kunt de yoga oefeningen staand, zittend of liggend doen.Voordat je met de oefeningen begint is het van belang dat de ruimte waarin je verkeert schoon, fris en goed gelucht is en waar je niet gestoord kunt worden. Draag loszittende kleding en doe de oefeningen het liefst op blote voeten. Maak gebruik van een matje met een handdoek erop.


De maangroet
Sta op heupbreedte. Adem in en strek je armen voor je uit. Uitademend ga je door de knieën naar beneden. Adem in en ga weer langzaam staan en rek je uit, bekken naar voren. Adem uit en ga langzaam met je neus naar je knieën, rol je wervel voor wervel naar beneden met de handen naar de enkels. Inademend kom je weer langzaam omhoog wervel voor wervel met je armen uitgerekt boven je hoofd. Uitademend zijwaarts met je armen naar beneden. Je staat weer in uitgangspositie en breng nu je handen op je onderrug, inademend duw je het bekken naar voren en het hoofd naar achteren. Uitademend kom je weer terug. Bij de volgende inademing draai je het lichaam naar rechts, adem uit en draai weer terug naar het midden. Doe dit ook naar links. Vervolgens kom je inademend met je rechterarm zijwaarts omhoog en strek uit naar links. Uitademend weer langzaam terug. Doe dit ook met je linkerarm.

Deze serie oefeningen hebben verschillende basis onderdelen in zich:
Inveren, strekstand, voor- en achteroverbuiging, een torsie naar links en rechts en een zijwaartse strekking naar rechts en links.

Probeer de oefeningen eens. Is het niet duidelijk er is altijd nog plaats op mijn yogacursus op dinsdag- en donderdagavond om 19.30 te Voorhout!!!

Kruidentuin op Cronesteyn

5 september ben ik met de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van start gegaan. Deze cursus gaat 3 jaar duren. Ik geeft les in de trant van het Kruidenrijk onder de vleugels van Yvonne Maessen uit Haaren (Nb). Ik heb zelf bij haar de vakopleiding Kruidengeneeskunde gedaan.
De cursus is van start gegaan met 20 vrouwen, verdeeld in een ochtend- en een middaggroep.

Voor verdere informatie www.kruidenrijk.nl
De cursus is dit jaar vol, maar als je interesse hebt volgend jaar ga ik door met het 2e jaar en start ik weer een 1e jaar. Iedereen is welkom.
Joke van Marrewijk geeft de volgende cursussen

- Autobiografie
- Groeien door het maken van keuzes
- Omgaan met stress door bewustwordings- en aandachtsoefeningen
- Steun bij rouw en verlies voor jongeren

Joke van Marrewijk, Treslonglaan 186, 2548 RR Den Haag. Telefoon 070 3962897
Emailadres: jokevanmarrewijk@kabelfoon.nl
Website: www.jokevanmarrewijk.nl

Burgerinitiatief Stop Winning Fossiele Brandstoffen, Olie en Gas….

De winning van fossiele brandstoffen, olie en gas is schadelijk voor de aarde, de mens en het gebruik van fossiele brandstoffen is mede veroorzaker van de klimaat verandering.
Voor meer informatie: e.westerbeek@hotmail.com
Of google naar vrije energie, tachyonen, nulpuntenergie.Als laatste nog een kleine tip

Leven is ademen en ademen is leven…
Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!

Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst
                           Archief Nieuwsbrieven

                           Klick hier onder om de oude Nieuwsbrieven van aMare Terra te bekijken:

                           Nieuwsbrief nr. 4 (Februari 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 3 (September 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 2 (Januari 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 1 (September 2006)