Februari 2008

Nieuwsbrief nr. 4   

Lieve mensen

Dit is de 4e nieuwsbrief van de Praktijk aMareTerra. Het is wat laat, maar toch nog de beste wensen voor 2008. Dat wij gezond het jaar weer doorkomen en dat jullie wensen vervuld mogen worden. Wat kunt u in deze Nieuwsbrief allemaal lezen? Ik ga jullie allereerst de vijf nieuwe therapeuten voorstellen met wie ik ga samenwerken in de vasten- en reinigingskuren. Daarna volgen de data van de vastenkuren in dit voorjaar. Natuurlijk een heerlijk recept en een voorjaarskruid dat eigenlijk iedereen nodig heeft. Een verhaal uit de kuur en bovendien de veranderingen op de medicinale tuin van Cronesteyn in Leiden.


De therapeuten die mee gaan doen met de vasten- en reinigingskuren

Ik stel jullie aan de volgende fijne vakmensen voor die mee gaan doen aan de vasten- en reinigingskuren. Zij hebben allen hun eigen specialiteit en opleiding. Allen hebben zelf gevast en ervaring met vastenkuren.

Aleid van Duijn - van Leeuwen    Zij heeft een praktijk in huid- en lichaamsverzorging en is ruim 26 jaar schoonheidsspecialiste. Zij werkt met algologie op basis van algen, omdat het zo dicht bij de mens staat. Zij heeft Reiki 1,2 en 3 gedaan. Daarnaast heeft zij bij de arts Han Stikema de opleiding vasten- en reinigingstherapie gedaan. Vervolgens de driejarige opleiding PESO, wat staat voor Psycho Energetisch Spiritueel Onderwijs. Onlangs heeft zij de Sabaaydi opleiding afgesloten. Dit is oosterse massage voor het hele lichaam met kruidenstempels, wat vele doeleinden kent. Met mensen omgaan is haar grote passie en zij is zich steeds meer gaan verdiepen in het spirituele en het zelfreinigend vermogen van de mens. Zij werkt ook in het LUMC, waar zij de familieopvang doet van trauma's en reanimaties.

Hanneke van Klaveren     Hanneke is haptotherapeute en natuurgeneeskundig massage- en bewegingstherapeut. Momenteel is ze bezig met de opleiding voor orthomoleculair therapeut volgens de psych-, neuro-, immunologie. Sinds 1999 heeft ze een eigen praktijk waarin het begeleiden en behandelen tijdens vastenkuren regelmatig onderdeel van de therapie is. Ook heeft ze ervaring in het werken met groepen (massagecursussen) en heeft ze de gewoonte om de laatste 10 jaar zelf vrijwel elk jaar te vasten.

Marianne den Hollander    Marianne is in opleiding tot massage- en bewegingstherapeut aan de Akademie voor Massage en Beweging in Amsterdam. Tevens volgt zij een opleiding orthomoleculaire geneeskunde. Daarnaast heeft zij zich verdiept in voetreflexologie en sportmassage. Voorheen heeft zij gewerkt als medisch secretaresse in een academisch ziekenhuis.

Boven: Hanneke en Marianne

Links: Aleid
Joke van Marrewijk    Al ruim 30 jaar is zij werkzaam in de gezondheidszorg op velerlei manieren. Op dit moment werkt zij met groot plezier in haar praktijk voor Lichaamsgerichte Therapie en Bewustwording. In haar werkwijze staat het aandacht hebben voor wat er wezenlijk nodig is voorop. De opleidingen die zij gevolgd heeft zijn onder andere: Academie voor Natuurgeneeskunde, School voor Imaginatie, Opleiding stresscounsellen, Basisopleiding Haptonomie, Rebalancing, Ontspanningsmassage, Voetreflexologie, Meridiaanmassage, Stoelmassage, Hotstone massage, Cranio-sacraaltherapie en Somato emotionele release.

Els Lenards    Met veel plezier komt zij Ria bij haar kuurweek ondersteunen als massage therapeut. Bezig zijn met gezondheid en massage loopt als een rode draad door haar leven. Het boeit haar enorm hoe respectvolle aanraking helpt om tot ontspanning te komen en gezondheid bevordert. De levensenergie gaat weer stromen op plekken waar die vastgezet en geblokkeerd is. Vanuit een verpleegkundige en natuurgeneeskundige achtergrond heeft zij zich verdiept in verschillende massage vormen, zoals sportmassage, voetreflex, ayurvedische en stoelmassage enz. Zij werkt vooral graag met een zachte invoelende massage in combinatie met haar klankschalen, die ontspanning en reiniging bevorderen en een bijzonder welbevinden teweeg brengen. Graag levert zij een bijdrage aan het loslaten van je fysieke en emotionele ballast om je energie weer te laten bruisen.Boven: Joke

Rechts: Els
De volgende reiningings- en vastenkuren zijn op:

Woensdag 20 t/m maandag 25 februari (samen met Aleid)

Woensdag 26 t/m maandag 31 maart (samen met Hanneke)

Vrijdag 18 t/m woensdag 23 april (samen met Marianne)

Vrijdag 2 t/m woensdag 7 mei (samen met Joke)

Vrijdag 30 mei t/m woensdag 4 juni (samen met Els)

Zondag 15 t/m 20 juni 2008 (samen met Hanneke)De volgende wandelkuren zijn op

De volgende wandelkuren worden in 2008 georganiseerd op:
vrijdag 9 t/m 11 mei
vrijdag 22 t/m 24 augustus
vrijdag 26 t/m 28 septemberProgramma en prijzen

De wandelkuren zijn van vrijdagmiddag 14.00 uur t/m zondagavond 20.00 uur. De kosten van deze wandelkuur bedragen 175 euro pp.
Het is ook mogelijk om je eigen wandelkuur te plannen met vrienden en familie.

Alle wandelkuren zijn inclusief de volgende behandelingen:
Een massage, sauna, Kneippse watertherapie en iedere ochtend yoga.Verwendag aMareTerra

Vraag uw vrienden en vriendinnen mee en laat u een dagje lekker verwennen bij aMareTerra. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur. U kunt uw eigen programma samenstellen en u wordt persoonlijk begeleid. Standaard in het programma zit de sauna en massage. U kunt een keuze maken uit een gezichtsbehandeling, voetenbad of massagebad. Inclusief lunch en drankjes voor de prijs van 79 euro. Wij (Joke en ik) kunnen een groep van zes mensen behandelen.Rust- en herstelkuur

Wil je eens lekker verwend worden en tot rust komen. Vraag de folder aan of kijk op de website…..

De Paardebloem ofwel Taraxacum officinale

Wie kent de paardebloem niet? De paardebloem is een algemeen voorkomende wilde plant. De plant is te vinden op graslanden, naast wegen en op braakliggend terrein. De bladeren staan als een rozet om de lange penwortel. De bladeren zijn glad, spatelvormig en sterk ongelijk gekarteld. De paardebloem is een overblijvende plant en kan 10 tot 30 cm hoog worden. De stengels zijn kaal en hol en bevatten wit melksap. De bloemen van de paardebloem zijn samengesteld uit vele kleine felgele bloemen. Wanneer de bloem is uitgebloeid verschijnen de bekende ronde vruchtpluis bolletjes. De pluizen worden door de wind verspreid. Wanneer je alle parachutes weg kon blazen, mocht je een wens doen.


Kruiden met een penwortel zijn goed geaard. De paardebloem zorgt voor het beter bij jezelf komen. Een kruid dat weerstand geeft tegen infectieziekten. De gele bloem reinigt, stimuleert de lever en gal en voorkomt galsteenvorming. Het kruid zit vol mineralen en vitaminen. Het is bitter in de mond en dat maakt het hart gezond. In het voorjaar revitaliseert het kruid de levenslust en reinigt het lichaam. Dit kruid wordt veel gebruikt in voorjaarskuren.
Je kunt de jonge blaadjes in het voorjaar in de salade doen.
Van de wortel wordt tinctuur (druppeltjes) gemaakt. En als je de stengel doorbreekt dan zie je witte melk dat kun je gebruiken bij wratten. Bovendien kun je ook wijn maken van de bloem maken.

Heerlijke Linzensoep

Zet 200 gram rode linzen een half uur op een laag vuur in een liter groentebouillon. Fruit twee uien en wat knoflook in wat olijfolie. Snijdt de winterpeen en prei in stukjes. Voeg dit bij de gefruite uien. Even roerbakken en doe dan de deksel op de pan en laat het een kwartiertje stomen.

Als je wilt kun je er nog komijn, koriander en kurkuma aan toevoegen. Doe de roerbakgroenten bij de bouillon en linzen en laat het nog 10 minuten meekoken. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Heerlijk met wat zure room, verse koriander en wat citroen.
Een interessant verhaal uit de praktijk

Toen ik de Nieuwsbrieven aan het lezen was bij Ria viel me op dat er meestal dames aan het woord waren. Niks mis mee voor de dames zelve maar de vraag kwam bij me op waarom er zo weinig mannen aan het woord kwamen? Het antwoord op de vraag over de verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke cliënten viel met de 5 op 1 wel heel sterk in het voordeel van de vrouwen. En daarbij kwam de vervolgvraag gelijk naar boven drijven: Maar hebben wij mannen dan zoveel minder gezondheidsproblemen dan onze vrouwen?

Ook naar mijn eigen overtuiging en opvattingen was dat zo. Althans, ik was er mij niet van bewust dat ik misschien iets zou kunnen mankeren en of dat ik misschien wel eens (heel) ongezond zou kunnen leven. Ook bij de regelmatige periodieke keuringen kwamen er geen gekke zaken naar voren die niet met een pilletje (Cholesterol) of anderszins waren te corrigeren. Dus gaan we maar weer met frisse moed onvermoeid verder met ons hectische bestaan. Er kwam een breuk in dat bestaan. Twee jaar geleden werd er bij mij prostaatkanker ontdekt. Na een intensieve medische onderzoeksperiode en een eigen afweging van de verschillende pro’s en con’s heb ik toch besloten tot een Radicale Prostatectomie. Een prostaat specifieke MRI scan in Nijmegen had mij het inzicht gegeven dat de situatie veel erger was dan uit de biopten naar voren was gekomen.

Na een door de baas ruimschoots gegunde herstelperiode van drie maanden weer aan het werk. Psychisch, sociaal en medisch werd er nog een tijdje aan mij gesleuteld maar daarna was het er weer vol tegenaan. Iedere week voor enkele dagen in het buitenland. Veel reizen en trekken, veel on-regelmaat in levensstijl, eten en drinken, werken en rusten. Ontspanning activiteiten in het weekend werden op een gegeven moment ook inspanningen. Binnen anderhalf jaar was het weer mis. Een complete burn-out door te hoge werkdruk, organisatieveranderingen, het vele reizen, het waken bij en het overlijden van mijn moeder, kortom te veel ongezonde spanning. Klachten die zich ook weer begonnen te uiten in een chronische bekkenbodem pijn syndroom. Op zoek naar de juiste behandelaars heb ik veel omzwervingen gemaakt langs veel (para)medische behandelaars.

Deze week is er een nieuwe breuklijn ontstaan maar nu wel in positieve zin. Een vijfdaagse ‘vasten’ kuur bij A Mare Terra of liever gezegd gewoon vijf dagen onder behandeling genomen door Ria. Niet alleen het vasten maar ook hoge darmspoelingen, klisma’s, de dagelijkse yoga oefeningen, de massages, leverpakkingen, azijnwassingen, voet- arm en zitbaden, Kneipp Massagebaden, de sauna. Dit alles gelardeerd door vele gesprekken over allerhande onderwerpen, de voeding en niet te vergeten de twee maal daagse lange wandelingen door het prachtige duingebied van de Amsterdamse Waterleiding. Als Hanneke ook nog eens apart je gevoelens en wie je bent onder handen neemt voel je je onder de handen van de dames een ander mens worden.

Deze week heeft ook bij mij het inzicht gegeven dat ook ik mijn levensstijl zeker moet gaan ombuigen wil ik nog lang samen met mijn Henriëtte, kinderen en familie en vrienden gezond en ontspannen door het leven gaan. Dit betekent voor mij een herbezinning en daarmee ook een heroriëntering op mijn werk, mijn eet- en drinkgewoonten en mijn beweging en sport beoefening.

Ik voel dat er voor mij een nieuwe fase van mijn leven is ingegaan. Toen Ria mij dan ook vroeg om iets in de Nieuwsbrief te schrijven voelde ik onmiddellijk dat er een kans lag om mijn ervaring met u heren te delen. Daarom hierbij een oproep aan de heren, probeer ook afstand te nemen van het gevoel geleefd te worden door werk, gezin en omgeving. Ons werk is onze hobby, en alles wat we met zoveel liefde en toewijding doen, wordt door de intensieve manier van (be)leven in de hectiek van alle dag een heilig moeten. Onze ontspanning wordt op een gegeven moment ook inspanning, weer een moeten. En dit Moeten maakt gek!
Ik mocht de afgelopen week de controle loslaten. Ria was er met veel persoonlijke aandacht, vakmanschap en toewijding om mij op te vangen. Het was in een woord geweldig. En ik weet ook dat mocht het met mij onverhoopt toch weer een keer mis gaan dan weet ik dat ik toch bij Ria terug mag komen. Dus heren wat let jullie om er eens een weekje tussen uit te knijpen om je eens goed onderhanden te laten nemen. Je knapt er geweldig van op!

De Zilk, 13 december 2007
Gijs den Teuling

Kruidentuin op Cronesteyn

Ik ga in het voorjaar 2008 weer beginnen met de kruidencursus op de schooltuin Cronesteyn in Leiden oost (vlakbij de A4) op zeven vrijdagen. Het gaat mij vooral om het kennen en herkennen van de kruiden. Het is fantastisch om de ontwikkeling van de kruiden op de kruidentuin te volgen van klein naar groot. Deze lessen zijn praktisch gericht, hoe deze kruiden gebruikt en verwerkt kunnen worden, zodat je al gauw ook thuis zelf aan de slag kunt. De lessen zijn op vrijdagochtend van 9.30-12.00 uur. Zij zijn op 21 maart, 11 april, 18 april, 2 mei, 23 mei, 6 juni en 20 juni. Kosten: 80 euro en 25 euro inschrijfgeld.

In de week van 11 t/m 15 augustus geef ik weer een kruidenweek op de kruidentuin in Cronesteyn te Leiden. In deze leerzame week leer je veel over kruiden. Niet alleen theorie maar ook praktijk. Het samenwerken in de tuin geeft een soort verbroedering. Er is ruimte voor vragen en verhalen. We praten over voeding en allerlei andere onderwerpen. Er wordt samen gekookt en gegeten. Er is een mogelijkheid om te overnachten op de camping naast de tuin. Deze kruidenweek en kruidencursus is een prachtige opstap naar de Vakopleiding Kruidengeneeskunde die wij in september gaan opzetten. Deze cursus gaat 1 jaar duren. Ik ga het samen organiseren met Yvonne Maessen van het Kruidenrijk in Haaren (Nb). Ik heb zelf bij haar de vakopleiding Kruidengeneeskunde gedaan.

Voor verdere informatie www.kruidenrijk.nl

Als laatste nog een kleine tip

Een goede ademhaling begint bij de uitademing. Hoe dieper en hoe langer je uitademt, hoe meer ruimte er komt voor de inademing.
Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!

Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst
                           Archief Nieuwsbrieven

                           Klick hier onder om de oude Nieuwsbrieven van aMare Terra te bekijken:

                           Nieuwsbrief nr. 3 (September 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 2 (Januari 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 1 (September 2006)