September 2007

Nieuwsbrief nr. 3   

Beste mensen

Dit is de 3e nieuwsbrief van de Praktijk aMareTerra. Wat kunt u in deze Nieuwsbrief allemaal lezen. Hoe het gaat met de praktijk aMareTerra? Wat er gaat veranderen in de toekomst met de reinigings- en vastenkuren. De data van de volgende wandelkuren en vastenkuren in het najaar. Sint Janskruid onder de loep, waarom is het zo’n mooi kruid? Waarom koud nadouchen op de Kneippse manier zo gezond is. En natuurlijk een heerlijk recept met rode bieten. Bovendien de veranderingen op de medicinale tuin van Cronesteyn in Leiden.


Praktijk aMareTerra

De praktijk aMareTerra loopt goed. Een praktijk opbouwen duurt ongeveer drie jaar, maar nu na twee jaar heb ik ongeveer 20 patiënten in de week en dit is voldoende om mijn baan aan de Universiteit op te geven en mij geheel aan de praktijk en kuren te wijden.
De meeste mensen in de praktijk komen voor een hoge darmspoeling (colon hydrotherapie), iriscopie en Levend Bloedanalyse.

Bovendien vind ik het heerlijk om mensen in huis te hebben. Afgelopen jaar heb ik veel reinigings- en vastenkuren met individuele personen of groepjes van twee begeleid. Daarnaast heb ik veel mensen in huis gehad voor een weekje uitrusten en herstellen. Kortom het gaat de goede kant op.
Verandering bij de reiningings- en vastenkuren

Het is heel jammer, maar Marianne en ik hebben de samenwerking opgezegd. Zij is na het ongeluk 3 jaar geleden nooit meer helemaal opgeknapt. Ook zij vindt zelf dat zij de energie niet meer kan opbrengen om een kuur te begeleiden. Het blijft een fantastische vakvrouw. Ik ben haar eeuwig dankbaar, want ik heb erg veel van haar geleerd. We hebben samen veel meegemaakt in al die jaren. Marianne blijft op vrijdag in Hilversum masseren en voorlopig nog werken bij dokter Hoeksema in Utrecht, waar zij hoge darmspoelingen doet (haar prive nummer 030-2735747).

Ik ben nu bezig met twee nieuwe therapeuten, die allebei ook goed masseren. Zij komen in het najaar bij mij kuren en als dat goed gaat, willen zij in het voorjaar meedoen met de nieuwe vastenkuren. In de volgende Nieuwsbrief zullen zij zich voorstellen.Reinigings- en vastenkuren in het najaar

zaterdag 13 – donderdag 18 oktober
en
woensdag 24 – maandag 29 oktober 2007


De eerste reinigings- en vastenkuren in het voorjaar 2008 zijn gepland op

Woensdag 20 – maandag 25 februari
Woensdag 26 – maandag 31 maart 2008

De rest van de data komt op de website en in de volgende Nieuwsbrief


De volgende wandelkuur is op

woensdag 26 – ma 31 december

Er is een mogelijkheid om een eigen wandelkuur met vrienden af te spreken. In de toekomst komen er minder vaste weekends, maar wel de mogelijkheid om eigen lange weekenden te regelen met vrienden.


Rust- en herstelkuur

Wil je eens lekker verwend worden en tot rust komen. Vraag de folder aan of kijk op de website…..
Sint Janskruid (Hypericum perforatum)


De bloemblaadjes van het Sint Janskruid zijn geel met rode stippen. Rood staat voor bloed en geel voor het hart, lever en vitaliteit. Hypericum perforatum is een typische zonneplant, ze maakt op een zonnige plek meer bloemetjes en doet dit steeds opnieuw omdat het bloemetje maar een dag bloeit. De olie bevindt zich in de oliekliertjes van het blad, maar vooral in de bloemblaadjes vandaar ook de naam het oliebloempje.

De rode kleurstof of hypericine in de plant maakt de huid lichtgevoelig voor verbranding door de zon. Dus niet met de olie op je huid in de zon. Na verbranding door de zon werkt Sint Janskruid daarentegen verzachtend en helend op de huid.

Geneeskrachtige werking

St. Janskruid doorbloedt de organen, het stimuleert de klieren, ook de hormoonklieren, dit zijn de emotieregelaars. St. Janskruid werkt goed voor chaotische mens die overenthousiast en gevoelig is voor iedere prikkel. Daardoor raakt het zenuwstelsel uitgeput en wordt de mens depressief. St. Janskruid geeft dan rust, structuur en optimisme.

Sint Janskruid is opbouwend voor het zenuwstelsel door haar vitamine B. Het helpt bij allerlei nerveuze aandoeningen, overspannenheid, hoofdpijn en bij neuralgieën zoals bij ischias. Het heeft een goede werking op de lever. Bij de depressieve mens werkt meestal de lever niet goed. Dit zie je in de ogen. Als je depressief bent, heb je vaak doffe ogen. Sint Janskruid is het beste antidepressiva zonder bijwerkingen. Alleen kan Sint Janskruid een sterke invloed hebben op andere medicijnen. Slikt u bijvoorbeeld een bloedverdunner, of een middel tegen epilepsie of de anticonceptie pil dan kan Sint Janskruid druppels (tinctuur) een sterke invloed op deze medicijnen hebben. Dus voorzichtig.

Wijze van toediening:
   • tinctuur: 3 dd 15 druppels
   • thee van het hele kruid, 2 a 3 kopjes per dag
   • olie gemaakt van de bloemetjes

St. Jansolie is verwarmend bij spier-, zenuw- en reumatische pijnen
Koud nadouchen op de Kneippse manier

Koude afgieting na een warme douche:
Begin altijd rechts (ver van het hart). Alleen koud wanneer het lichaam warm is. Begin inademend met koud water op de rechtervoet heen en weer met de waterstraal, uitademend buitenkant omhoog goed in de lies en binnenkant naar beneden. Inademend over de linkervoet heen en weer, uitademend linker buitenkant omhoog, goed in de lies en daarna binnenkant naar beneden. Ga dan naar je rechterarm. Inademend over je rechterhand sproeien en uitademend buitenkant omhoog en binnenkant naar beneden. Linkerkant idem dito. Ga met het water naar je gezicht. Draai rondjes in je gezicht blijf gewoon doorademen. Dan met de waterstraal naar je hart en vervolgens recht gaan staan en rondom je schouders en de rug begieten. Daarna rondjes draaien op de buik en via het linker binnenbeen naar beneden. Doe als laatste de voetzolen. Je zult merken dat als je dit drie weken doet, je vitaler wordt en meer energie krijgt.
Het beste is om dit alles met een gietroer te doen dwz een speciaal stuk aan de kraan (douchekop eraf en dit er aanschroeven). Dit gietroer heeft een bredere straal water waardoor u een filmlaagje over de huid krijgt en waardoor de prikkels beter aankomen. Een goede koude afgieting kan bepaalde prikkels geven aan organen, waardoor deze vitaler worden en waardoor uw weerstand wordt verhoogd.
Bieten en bietensalade

'Van bietjes rood, worden kindertjes groot' zei oma altijd. En denkelijk doelde ze op de flinke portie ijzer en de niet in alle voedingsmiddelen aanwezige koolhydraten. Bietjes nemen een aparte plaats in onder de groenten. Door de kleur. Maar vooral door de wat zoete smaak. Rauw zijn ze heerlijk bijvoorbeeld geraspt als sla. Rode bieten staan erom bekend dat ze het immuunstelsel stimuleren en kankerbestrijdende stoffen bevatten. Laten we in de eerste plaats eens kijken naar de rode kleur van de biet, welke kleurstof men anthocyaan noemt. De rode kleurstof bevordert in ieder geval de celademhaling en celstofwisseling. Het is bekend dat kankercellen zich vooral kunnen ontwikkelen in een zuurstofarm milieu, dus draagt de biet ertoe bij dat de kankercel met meer zuurstof wordt omgeven. Hieruit kan men dus ook afleiden dat veel beweging in een gezonde buitenlucht en een bewust goede ademhaling van belang zijn. Ook is vastgesteld dat het regelmatig drinken van bietensap bij leukemie het bloed verbetert. Vermeldenswaard is misschien nog dat de rode anthocyaan kleurstof in de verschillende vruchten vaak nog wordt versterkt na de eerste nachtvorst. Verder zegt men dat de anthocyanen een natuurlijke bescherming geven bij hart- en vaatziekten, de "slechte" vormen van cholesterol bestrijden en meehelpen bij nachtblindheid.
Een heerlijke rauwe bieten salade


Neem 4 grote rauwe bieten en rasp ze met de Bircher Benner rasp. Doe er een geraspte appel en een fijngesneden ui en wat gesneden zuurkool bij. Breng het op smaak met wat mierikswortel en lijnolie. Een heerlijk gerecht bij aardappel in de schil en wat groene bladsalade.

Ik herinner me van vroeger hoe heerlijk het was om gekookte bietjes te eten met wat gebakken uitjes, een klein beetje azijn en wat nootmuskaat. Daarbij gebakken vis en gekookte aardappelen. Ook hier past een groene salade.

Eigenlijk moet je altijd een combinatie eten van iets boven de grond en iets van onder de grond. Van de wortel, het blad, de steel en de bloem.

Kruidentuin op Cronesteyn

De kruidentuin op Cronesteyn gaat goed. Afgelopen jaar is er niet zoveel georganiseerd omdat ik het eigenlijk te druk had met de praktijk aMareTerra. 2008 wordt een nieuw jaar met veel activiteiten omdat ik gestopt ben met mijn baan aan de Universiteit.

Ik ga in het voorjaar 2008 weer beginnen met de kruidencursus op de schooltuin Cronesteyn in Leiden oost (vlakbij de A4) op acht vrijdagen. Het gaat mij vooral om het kennen en herkennen van de kruiden. Het is fantastisch om de ontwikkeling van de kruiden op de kruidentuin te volgen van klein naar groot. Deze acht lessen zijn praktisch gericht, hoe deze kruiden gebruikt en verwerkt kunnen worden, zodat u al gauw ook thuis zelf aan de slag kunt.

In juli geef ik weer een kruidenweek op de kruidentuin in Cronesteyn. In deze leerzame week leert u veel over kruiden. Niet alleen theorie maar ook praktijk. Het samen werken in de tuin geeft een soort verbroedering. Er is ruimte voor vragen en verhalen. We praten over voeding en allerlei andere onderwerpen. Er wordt samen gekookt en gegeten. Er is een mogelijkheid om te overnachten op de camping naast de tuin.

Deze kruidenweek en kruidencursus is een prachtige opstap naar de Vakopleiding Kruidengeneeskunde die wij in januari 2009 gaan opzetten. Deze cursus gaat waarschijnlijk 1˝ jaar duren. Ik ga het samen organiseren met Yvonne Maessen van het Kruidenrijk in Haaren (Nb). Ik heb zelf bij haar de vakopleiding Kruidengeneeskunde gedaan.

Er is een mogelijkheid om op de tuin een feest te organiseren, rondleidingen en workshops te geven. In de volgende Nieuwsbrief gaan we hier uitgebreid op in.

Als laatste nog een kleine tip


An apple a day keeps the doctor away
Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!

Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst