Januari 2007

Nieuwsbrief nr. 2   

Beste mensen

Dit is de 2e nieuwsbrief van de Praktijk aMareTerra. Wat kunt u in deze nieuwsbrief allemaal lezen? We brengen allereerst een mooie kerstgedachte uit en de beste wensen voor 2007. We hebben een stukje over de zin van het vasten, de data van de komende vasten- en wandelkuren; en uitleg over darmspoelingen. Vervolgens een informatief stukje over het mooie voorjaarskruid, de brandnetel. Een lekker recept ontbreekt uiteraard ook niet en tot slot het laatste nieuws over de kruidencursus op Cronesteyn.

The secret of Christmas
is not the things you do at Christmas time
but the things you do all year through
Wat is de zin van het vasten?

Het lichaam heeft rust nodig om zich te herstellen van het verkeerde eten en de verkeerde leefgewoontes. Onze spijsvertering is veelal in een toestand van overbelasting, omdat wij doorgaans teveel, te snel en te geraffineerd (bewerkt) eten. In het lichaam hopen zich hierdoor afvalstoffen op die vaak verantwoordelijk zijn voor klachten zoals: moeheid, lusteloosheid, hoofdpijn, concentratieverlies, depressiviteit, verminderde weer-stand, huidproblemen, overgewicht, slaapproblemen, gewrichtsklachten…

De organen kunnen zichzelf schoonmaken en herstellen door heel weinig vloeibaar voedsel tot je te nemen, dit goed te kauwen en door heel veel te drinken. Daarbij is de adem, de waterbehandelingen en de beweging in de frisse lucht heel belangrijk om je te ontdoen van afvalstoffen en de emotionele ballast. Zeer belangrijk is het schoonmaken van de darmen door middel van klysma’s en hoge darmspoelingen. Het aangekoekte vuil in de darmen werkt door in het lichaam en leidt tot gisting, rotting en ontsteking.

Het vasten is een proces van overgave en ontspanning; een proces van lichamelijk en geestelijk loslaten. Dit loslaten kan alleen als iemand zich veilig en ontspannen voelt.


      De vastenkuren in 2007 worden gehouden op de volgende data en starten om 19.00 uur en
      eindigen op de laatste dag om 13.00 uur:


       februari
       maart
       april
       mei
       oktober
woe 7 – ma 12     en    za 17 – do 22
woe 7 – ma 12     en    za 24 – do 29
woe 25 – ma 30
za 12 – do 17
za 13 – do 18        en    woe 24 – ma 29


Vraag de folder aan voor meer informatie of kijk op de website www.amareterra.nl
Waarom hoge darmspoelingen in de kuur? (Colon hydrotherapie)


De behandeling met het darmspoelapparaat werkt ondersteunend bij vastenkuren, bij behandeling van klachten en kan ook preventief gebruikt worden om het lichaam gezond te houden. De dikke darm is het laatste deel van ons spijsverteringskanaal. Hij is ongeveer 1,5 meter. De inhoud van de dikke darm bevat vaak verteringsresten, die ook giftig kunnen zijn. Als de verteringsresten te lang in de dikke darm verblijven, worden ze soms via het darmslijmvlies weer opgenomen in de bloedbaan.
Dit betekent een extra belasting voor de lever en alle andere organen, inclusief de hersenen.

De wand van de dikke darm bestaat voornamelijk uit spierweefsel. Spieren in de lengterichting en cirkelvormige spieren, die de ontlasting naar buiten laten bewegen. Tussen de cirkelvormige spieren zitten plooien en soms zelfs kleine uitstulpingen waarin de afvalstoffen zich kunnen ophopen. Een goede ontlasting is goed gevormd, bruin van kleur, ruikt bijna niet en je hebt hierbij eigenlijk geen toiletpapier nodig.


Wegspoelen verteringsresten

Een belangrijke functie van de dikke darm is het terugresorberen van het water in de bloedbaan. Als ontlasting te lang in de dikke darm verblijft, wordt deze te droog en hard. Zeker in de darmplooien kan deze ontlasting zich gemakkelijk ophopen. Door de darm rustig te vullen met warm water openen de plooien zich en kunnen lang vastgehouden verteringsresten loskomen en weggespoeld worden. Dit is zichtbaar  als korstjes, steentjes en teerachtig  materiaal (slakken).

De behandeling

Tijdens de spoeling ligt u in een comfortabele houding op een behandeltafel met een laken over het onderlichaam. Via een kleine buisje in de anus wordt gefilterd warm water aangevoerd en wordt het water met afvalstoffen afgevoerd. De afvoerslang is aangesloten op een glazen buis, waardoor te zien is wat er wegspoelt naar de riolering. Gedurende 45 minuten loopt er afwisselend water in en uit de darm. In totaal wordt er met ± 18 liter water gespoeld.

Voor wie?

Colon hydrotherapie kan gebruikt worden bij de behandeling van:
    • diarree, verstopping en spastische darm
    • huiduitslag, psoriasis en allergieën
    • blaasklachten
    • hoofdpijn en slapeloosheid
    • vermoeidheid en gebrek aan energie
    • rugpijn
    • astma en andere longaandoeningen
    • hoge bloeddruk en spataderen
    • stofwisselingziekten als reuma, artrose, fibromyalgie, vetzucht en suikerziekte
    • verminderd libido
    • hormonale stoornissen.

Meer informatie
Een aanrader is het boek van A. ten Haaf, “Gezond door Hoge Darmspoelingen”.
ISBN: 90-9016506-1. Het boek is ook bij mij verkrijgbaar a € 20,-.
Wandelen in 2007

Natuurlijk doet aMareTerra ook weer aan wandelkuren in 2007!! We eten lekker en gezond. We wandelen, we doen yoga, Kneippse waterbehandelingen en je kunt lekker in de sauna, of gebruik maken van het massagebad of een lekkere massage. Dit alles voor de prijs van € 245,- inclusief maaltijden en overnachting. De wandelkuur begint op donderdagavond 21.00 uur en loopt tot zondagmiddag na het diner. Vraag je vriendinnen, vrienden of familieleden mee en formeer je eigen wandelgroep en weekend!!! Voor minimaal 4 en maximaal 6 personen.

Op de volgende data kun je heerlijk wandelen:

maart
april
april
juni
juli
sept
dec
do 1 – zo 4
do 5 – zo 8
do 19 – zo 22
do 21 – zo 24
do 2 – zo 5
do 13 – zo 16
woe 26 – ma 31
Verwendagjes- en verwenweekends

Wil je eens een dagje lekker verwend en gemasseerd worden? Wij hebben een verwendag-aanbieding vanaf € 75,- inclusief lunch en drankjes en waarin een Sauna, 40 min lichaamsmassage en een Kneippse waterbehandeling is inbegrepen. Het kan uitgebreider met een algenpakking, massagebad, voetmassage, gezichtbehandeling en een consult. Zo’n verwendag begint om 10.00 uur en eindigt rond 17.00 uur.

Ook kun je een verwendag verlengen tot een weekend.
Ons verwenweekend begint op vrijdagavond 20.00 uur en loopt tot zondagmiddag na het diner. Je komt op een tweepersoonskamer en je hebt beschikking over een eigen douche en toilet. Naast het programma van de verwendag gaan we ook heerlijk wandelen en genieten we van een gezond en smakelijk diner. Een verwenweekend kun je boeken voor € 195,-.
Wat doen algen?

Niet alleen een strandwandeling werkt verkwikkend door de zeelucht, maar ook door het zeewater en wat zich in het water bevindt. Aan zeewater en zeewieren worden al eeuwen lang een geneeskrachtige en ontspannende werking toegeschreven. Hypocrates, de vader van de moderne natuurgeneeskunde schreef al in de vierde eeuw v. Chr. het heilzame gebruik van zeewater voor.

Door ons lichaam in aanraking te brengen met een dosis zee-elementen krijgt het een prikkel, die het niet gewend is. Het zelfherstellende vermogen wordt op een natuurlijke wijze wakker geschud. Dit noemt men revitalisering. Onze weerstand wordt vergroot en daarmee verbetert onze vitaliteit. De belichaming van schoonheid en gezondheid.

Algen blijken zo een ontgiftende werking te hebben, doordat hun capaciteiten het weefsel sneller kunnen zuiveren van gif en afvalstoffen.

De algen bevatten van levensbelang zijnde mineralen: jodium, calcium, magnesium, koper, ijzer, fosfor en vitaminen. Zeewieren en algen stimuleren de bloedcirculatie, verstevigen, hydrateren en brengen de huid weer in evenwicht. Het stimuleert de stofwisseling en versterkt de natuurlijke weerstand.
De Brandnetel

De brandnetel is waarschijnlijk via de Romeinen door heel Europa verspreid. Zij gebruikten de brandnetel niet alleen als belangrijke voedingsbron, maar ook tegen haaruitval. Hildegard von Bingen (1098-1179), een abdis die natuurwetenschappelijke werken schreef, had een hoge dunk van dit fantastische kruid. Zij schreef de brandnetel algemeen versterkende eigenschappen toe en gebruikte dit kruid bij allerlei spijsverteringsproblemen en bij problemen in de overgang.
Brandnetels zijn vooral rijk aan vitaminen en mineralen. Calcium en magnesium is goed voor de botten, kiezelzuur of silicium voor de huid, ijzer wordt al vanouds ingezet bij bloedarmoede en kalium heeft een vochtafdrijvende werking.

De brandnetel laat met zijn vierkante stengel zijn weerstand zien en zo werkt hij ook bij de mens. Dit kruid bouwt weerstand op, het prikkelt en het zet aan tot loslaten. Dus alles wat verzuurd en vastzit ruimt de brandnetel op. Daarom wordt de brandnetel in vasten- en reinigingskuren ingezet, naast andere kruiden. De brandnetel is eigenlijk de grote 'ontzuurder', het bevordert de uitscheiding van urinezuur via de nieren. Het is daarom een verlichtend kruid voor o.a. reumapatiënten.

Er is een kleine brandnetel (Urtica urens) en een grote brandnetel ( Urtica dioica). De naam Urtica komt van het Latijnse woord urere. Dit betekent branden. Dioica of dis-oikia betekent twee huizen: dat wil zeggen een plant heeft óf alleen mannelijke bloemen (meeldraden) óf alleen vrouwelijke bloemen (stamper). Het is een verkwikking voor het lichaam om in het voorjaar de jonge, malse brandnetel-topjes als groente te eten of als hiermee de soep te verrijken. Ook lenen de jonge schone topjes zich uitstekend voor thee. Bij eczeem, koortsuitslag en netelroos doen de dagelijkse kopjes brandnetelthee wonderen. Maar vooral geeft dit voorjaarskruid nieuwe levenskracht.

En als u in de brandnetels valt, kijk dan om u heen! Want vaak staan er plantjes in de buurt zoals weegbree, hondsdraf of zuring, die u van de jeuk en brandblaren afhelpen.
Heerlijke brandnetel recepten
á la Marianne


Brandnetelsoep
Neem olijfolie, bak een uitje met wat knoflook. Doe de gewassen en gesneden brandnetels erbij. Laat het even smoren, doe wat havervlokken erbij. Kokend water erop. Circa 5 minuten door zachtjes door laten koken. Op smaak brengen met vegetarische groentebouillon (Natuurwinkel).

Brandnetelspinazie
Doe olijfolie in de pan, roerbak heel even een grote ui. Doe de gewassen, gesneden brandnetels erbij (meer dan in de soep). Deksel erop. Laat op een zacht vuur smoren. Gebroken gerst is hier heel lekker bij. Breng eventueel dit op smaak met wat groentebouillon

Gezondheidselixer
Doe versgeperste wortelsap met gewassen brandnetels in een kom of in een blender. Mix dit met elkaar, doe het in een glas en voeg er 2 eetlepels verse room bij.

Eet smakelijk en heel goed kauwen !!!

Cursus volgen in de kruidentuin op Cronesteyn

Op verzoek van velen organiseer ik dit jaar weer een Kruidencursus. Wat doen we op deze cursus? We maken een zalfje, een medicinale olie, een kruidenazijn, een siroop, maar vooral leer je de kruiden kennen en herkennen, doordat je een heel seizoen de kruiden ziet opgroeien en ontwikkelen. Je leert iets met de kruiden te doen en voor je gezondheid te gebruiken.

De kruidencursus wordt steeds op een vrijdag gehouden en wel op de volgende data: 30 maart, 13 april, 4 mei, 25 mei, 8 juni, 29 juni, 13 juli en 7 september.

De kruidenweek op de medicinale tuin van Cronesteyn wordt gehouden van maandag 6 augustus t/m vrijdag 10 augustus. Het leuke van een kruidenweek is dat je van alles leert in de praktijk, dat je nog meer kruiden leert kennen dan tijdens de wekelijkse cursus. Vooral het samenzijn met een groep de hele dag maakt deze kruidenweek heel leerzaam. Er wordt gegeten, yoga gedaan en gewandeld en je kunt op de camping slapen. Deze ligt naast de schooltuin Cronesteyn. Vraag de folder aan!!!

Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het ons dan weten!!!

Groetjes van Marianne Tamm en Ria Hogervorst