December 2017

Nieuwsbrief nr. 16   

Lieve mensen,

beste wensen Hier het laatste nieuws van de Praktijk aMareTerra. Wat kunt u in deze Nieuwsbrief lezen? Wat zijn vastenkuren? En hoe werkt het? Blaaswier en algen heerlijk in de maaltijd en zeer geneeskrachtig, met 2 heerlijke recepten. De nieuwe data voor de voorjaarskruidencursus, de kruidenweken en de 2 themaweekenden. De data van de nieuwe lezingen komen eind januari op de website. Ik wens jullie veel leesplezier en zeg het voort….

D e   b e s t e   w e n s e n   v o o r   2 0 1 8

Reinigings- en vastenkuren

Wat is vasten? Allereerst is het al heel oud. Het is daarnaast een holistische geneeswijze. Het heeft invloed op de hele mens. Alles staat met elkaar in verbinding. Om gezond te blijven/worden moeten al volgens Hypocrates (460-377 voor Chr), de lichaamsvochten in evenwicht zijn. Hypocrates leerde zijn leerlingen dat ziekte voortkomt uit dyscrasie, een afwijkende samenstelling van lichaamsvochten. In de oudheid wist men al dat het lichaam beschikt over een zelfgenezend vermogen. Door goed en kundig te vasten kun je dit zelfgenezend vermogen versterken en aanspreken.

Er zijn verschillende kuren, zoals de Mayr kuur, een sapvastenkuur maar ook watervasten kuur. Uiteindelijk beogen ze ongeveer hetzelfde. Het lichaam gaat ontgiften. Belangrijk is dat wat je losmaakt ook moet afvoeren en dit kan via verschillende kanalen o.a. de huid, de darmen, de nieren, via de luchtwegen en de mond. Daar zijn speciale behandelingen voor o.a. waterbehandelingen, darmspoelingen, massages, azijnwassingen, leverpakking maar ook sauna en yoga. Belangrijk is dat er naast deze behandelingen veel ruimte is voor rust en beweging. De mensen die willen vasten komen bij mij 4 dagen in huis of 4 dagen in de praktijk voor behandelingen.

Voordat men komt is een consult verplicht. Sommige mensen kunnen of mogen niet vasten. Mensen met weinig energie en psychische problemen krijgen een aangepast programma. Rust en beweging is voor iedereen goed maar voor vasten moet je energie hebben. Zelf heb ik naast mijn opleiding natuurgeneeskunde ook de opleiding "Hydrotherapie nach Kneipp" in Bad Wörishofen gedaan. Daarnaast heb ik het vak geleerd van Marianne Tamm. Een echte vakvrouw en zeer gründlich. Zij had haar opleidingen in de vele Duitse kuuroorden gedaan.

Nu staat mijn kleine kuuroord met praktijkruimte te koop. Wat ga ik doen met de kennis over kuren? Mensen opleiden, dat doen we o.a. met het themaweekend hydrotherapie. Mensen motiveren om te vasten. Een boek schrijven!!! Juist ja. Ik neem een deel van mijn praktijk mee en zal ook blijven lesgeven op een nieuwe plek in Zilk.

Kijk op Funda Lijsterbesstraat 15 De Zilk als je interesse hebt.


Reinigings- en vastenkuren in 2018

U kunt individueel of met z'n tweetjes een eigen kuurweek afspreken in overleg met aMareTerra.

Een consult vooraf á 70 euro is verplicht. De kuur begint vrijdagavond om 19.30 uur en eindigt op dinsdag eind van de middag.

De kosten voor een vastenkuur zijn 940 euro per persoon.
Dit is inclusief 3 lichaamsmassages, 4 waterbehandelingen, sauna, verwendag, yoga, een consult, klysma's en 2 hoge darmspoelingen en iedere dag gaan we wandelen in de Amsterdamse Waterleiding duinen.

Blaaswier – Fucus Vesiculosus

Familie van de Bruinwieren Fucaceae
blaaswier Volksnamen zijn o.a. kelp, zee-eik

De Nederlandse naam Blaaswier komt van de vele blaasjes of vescula in het latijn, die men in het bladloof (thallus)vindt, het gebruikt de blaasjes om te drijven. Wier is een lagere èèncellige of meercellige plant in het water of op vochtige plaatsen.
De wetenschappelijke naam van Blaaswier was voorheen Fucus quercus marina, wat letterlijk vertaald zee-eik betekent. Fucus betekent zeewier.

Botanie
Blaaswier is een overblijvende zee-plant met meters lange olijfgroene leerachtige bladeren welke zowel slap als taai zijn, zodat ze op de golven kunnen meedeinen en wanneer het eb wordt en ze boven water liggen, niet gaan uitdrogen. De plant zit stevig met hechtwortels aan stenen of rotsen vast welke bij stormen zelden losgescheurd worden. Deze hechtwortels zitten vast in een zwarte hechtplaat, die een zwarte mat op de rotsen vormt, deze mat kan wel 20 cm. dik worden.
In plaats van chlorophyl zorgt het bruine pigment fucoxanthine voor het vastleggen van energie door middel van fotosynthese.
Blaaswier groeit in de zeeën van de Atlantische en Stille Oceaan evenals in de Noordzee als Oostzee. Blaaswier en ook andere zeewieren, zijn planten die vuil in zich opnemen, het is dan ook zeer belangrijk om uit een schoon gebied te oogsten.

Geschiedenis
Al sinds mensen heugenis worden zeewieren in Japan en andere Aziatische landen als voedsel en geneesmiddel gebruikt. Tegenwoordig heeft men akkers in de zee om wier te oogsten. Ook in Nederland is men bezig met akkers n.l aan de Noordzee kust. Er wordt veel onderzoek verricht door de Universiteit van Wageningen.
Zuid-Engelse boeren gebruikten Kelp als organische meststof en om de grond te verbeteren. Kelp kon ook dienen als veevoer en in tijden van schaarste aten de Engelse kustbewoners zelf ook zeewier als groente.
Al in de 17e eeuw werd zeewier tegen krop en opgezette klieren gebruikt.
In de 18e eeuw behandelde men er dikwijls kliergezwellen mee, maar ook huidziekten en astma. Blaaswier poeder gaf vermagering, of je kon mollige delen insmeren met het verse wier, zelfs baden schijnen te helpen. Al na 14 dagen treden de eerste tekenen van vermagering op.

Signatuur
primitieve planten – aanvullend, basis energie
luchtblazen – klieren, klierachtige knobbels
bruin – harmoniserend
lichtgroen – maag, darmen, milt en suikerstofwisseling
kliertjes – klieren, hormonen
slijmerig – huid en slijmvliezen
smaak = ziltig – veel mineralen


Inhoudsstoffen
Mineralen: veel jodium, maar ook Na ,K, Ca, Mg, Fe, P, Br, Se, Si, Cr, Zn, Cu, Mn.
Organische zuren
anorganische zouten
lipiden: als vetzuren E.P.A en A.A.
aminozuren
vitamines: A , B, C en E

M e d i s c h e     t o e p a s s i n g

Hormoonstelsel: ondersteunt de hypofyse in zijn werking, door grote hoeveelheid jodium. Deze activeert bij een trage schildklier, krop, overgewicht en vermoeidheid. Bij ontregeling van de geslachtsklieren, pancreas en de bijnieren.
Wordt ondersteunend gebruikt bij overgangsklachten, prostaatklachten, suikerziekte en overgewicht.
In Homeopatische verdunningen werkt Fucus (vanaf D6) tegengesteld. Dus bij een te snelle schildklierwerking, met verschijnselen als hartkloppingen, vermagering en over energie.

Spijsvertering: verhoogt de vetvertering, is licht laxerend en darmreinigend, beschermt het maagslijmvlies en neemt het hongergevoel weg: bij overgewicht, constipatie, ouderdomssuikerziekte; ondersteunend bij afvalkuren.

Bloed en lymfe: reinigend, opbouwend en versterkend: bij bloedarmoede, oedeem, vervuilde lichaamsvochten, lymfeklierzwellingen, verharde klieren. Het reinigt het hele lymfesysteem.

Overig: bij gewrichtspijnen bij astma, asthenie, ouderdomszwakte, voorjaarsmoeheid, lusteloosheid, uitputting. bij zwakke nagels, beenkrampen en beenbreuken. bij huidziekten, cellulitis. Uitwendig: als poeder, zalf, pakkingen, massage crèmes, wondverbanden, huidtransplantaties, tandpasta, zepen bij artritis, reuma, colloïdale eigenschappen.

C o n t r a - i n d i c a t i e s
Regelmatig bloeddruk laten controleren! bij overactieve schildklier, bij hoge bloeddruk, nieraandoeningen, hartritmestoornissen, niet bij zwangeren of bij borstvoeding, niet voor kinderen onder 5 jaar, niet bij T.B.C., kanker.

Twee heerlijke recepten

Bloemkoolsoep met hazelnoten en zeekraal

Bak de hazelnoten op een bakplaat in een voorverwarmde oven in 10 min. goud bruin. Fruit een ui, knoflook en bloemkoolroosjes in 5 minuten gaar en giet er water bij met wat bouillon. Op een laag vuur 20 minuten zachtjes laten koken. Roerbak de zeekraal 5 min. en breng op smaak met zeezout en peper. Doe de soep, samen met hazelnoten, edelgistvlokken en het wat citroensap in een blender en roer dit tot een glad romig geheel. Serveer de soep met de zeekraal er bovenop.

Een heerlijke salade

Geroosterde pompoen uit de oven met gekaramelliseerde rode ui en schijfjes citroen, gecombineerd met de romige zee spaghetti en een frisse pittige pesto, o.a. gemaakt van rucola, basilicum, pompoenpitten en wat zeezout met wat citroen. Dit is een prachtige salade om de winter vaarwel te zeggen en de lente te vieren.

Deze 2 heerlijke recepten kun je vinden in het boek van Lisette Kreischer "Groente uit zee".
N I E U W . . . . . . .Themaweekend in De Zilk over de hydrotherapie
     Door Gerry Boots en Ria Hogervorst
     Vrijdag 2 maart t/m zondag 4 maart 2018 van 9.00 -17.00 uur
In dit weekend leert u veel over hydrotherapie volgens Kneipp. Begietingen, wassingen, wisselbadjes, wikkels en kompressen komen aan de orde. Vraag de folder aan.


Themaweekend in De Zilk over de overgang
     Door Gerry Boots en Ria Hogervorst
     Vrijdag 15 juni t/m zondag 17 juni van 9.00 -17.00 uur
In dit weekend leert u veel over vrouwen in de overgang en de kruiden daarbij, maar ook over voeding, hydrotherapie, apitherapie en bachbloesems. Vraag de folder aan.Lezingen
Lezingen worden georganiseerd op vrijdag van 19.30 – 22.00 uur

op deze locatie:
     Noordwijk Buiten (Fam Janson)
     Leeweg 14
     2203 LD Noordwijk


In januari staan de lezingen, door wie wordt gehouden en waarover op de website van www.amareterra .nl

Kruidentuin in De Zilk

Sinds september 2008 verzorg ik de Vakopleiding Kruidengeneeskunde. Deze cursus duurt 4 jaar. Ik geeft les volgens de methode van het Kruidenrijk (Yvonne Maessen uit Haaren (Nb). Ik heb zelf 18 jaar geleden bij haar de vakopleiding Kruidengeneeskunde gedaan. Voor verdere informatie zie www.kruidenrijk.nl

Voorjaars kruidencursus

In 2018 wordt de Voorjaars kruidencursus in De Zilk weer georganiseerd op:
Data: 17 maart, 7 en 28 april, 19 mei, 9 en 30 juni en 21 juli 2018
Lestijd: Zaterdagochtend van 9.30-12.00 uur
Plaats: Lijsterbesstraat 15, De Zilk
Kosten: € 175,- betalen bij de eerste les

In deze 7 lessen leert u kruiden kennen en herkennen én hoe deze kruiden gebruikt en verwerkt kunnen worden.
Deze voorjaarscursus is een prachtige opstap voor de Kruidenvakopleiding die in september 2018 weer gaat beginnen in De Zilk in samenwerking met het Kruidenrijk te Haaren (NBr.). Zie voor verdere informatie:www.kruidenrijk.nl

Leerzame kruidenweken in 2017
Dit jaar drie weken kruidenles op de medicinale kruidentuin van De Zilk

maandag 30 april t/m 4 mei
maandag 23 juli t/m 27 juli
maandag 6 aug t/m 10 aug


We beginnen om 8.00 uur tot 19.00 uur. Er wordt geoogst en verwerkt. Je krijgt veel informatie over de kruiden zelf. Er wordt vegetarisch gekookt met kruiden en gezamenlijk gegeten.
Prijs per persoon is 350,- euro inclusief 3 maaltijden.
Je kunt eventueel slapen op de natuurcamping bij de Ruigenhoek.

Een goed boek

Dr. M. Mousain-Bosc Anders denken over Magnesium. De oplossing voor gedragsstoornissen en vele andere aandoeningen. ISBN: 9789079872183

J. Lowenfels & W. Lewis Het bodem voedsel web. Alle kleine beestjes helpen.
ISBN: 9789062245345 Vertaald door: Marc SiepmanHeeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!
Alle nieuwsbrieven en de komende lezingen staan overigens op de website!!!
Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst
                           Archief Nieuwsbrieven

                           Klick hier onder om de oude Nieuwsbrieven van aMare Terra te bekijken:

                           Nieuwsbrief nr. 15 (December 2016)

                           Nieuwsbrief nr. 14 (December 2015)

                           Nieuwsbrief nr. 13 (December 2014)

                           Nieuwsbrief nr. 12 (December 2013)

                           Nieuwsbrief nr. 11 (December 2012)

                           Nieuwsbrief nr. 10 (December 2011)

                           Nieuwsbrief nr. 9 (December 2010)

                           Nieuwsbrief nr. 8 (December 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 7 (September 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 6 (Januari 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 5 (September 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 4 (Februari 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 3 (September 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 2 (Januari 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 1 (September 2006)