December 2016

Nieuwsbrief nr. 15   

Lieve mensen,

beste wensen Hier het laatste nieuws van de Praktijk aMareTerra. Wat kunt u in deze Nieuwsbrief lezen? Over een interessant congres over kanker. Kurkuma lekker in de maaltijd en zeer geneeskrachtig, met 2 heerlijke recepten. De nieuwe data voor de voorjaarskruidencursus, de kruidenweken en de 2 themaweekenden. De data van de nieuwe lezingen: zie ook de website in januari. Ik wens u veel leesplezier en zeg het voortÖ.

F i j n e   f e e s t d a g e n   e n   d e   b e s t e   w e n s e n   v o o r   2 0 1 7

Een interessant congres over kanker

Ik was op 30 november jl bij een interessant congres over kanker (de Zeeuwse dag) in Utrecht.
Vier artsen die naast de reguliere kennis ook andere therapieŽn inzetten. Alle vier beginnen hun therapie met detoxen, daarnaast met het versterken van het immuunsysteem en de spijsvertering, voordat ze iets gaan inzetten. Alle vier benadrukken het zelfgenezend vermogen van de mens en dat ieder mens uniek is, dus de therapie moet afgestemd worden op de persoon en niet op een protocol.
Bukhard Poeggeler vertelt over voeding en het microbioom (darmwand) en kanker.
Wilco van der Vegt heeft het over het belang van enzymen binnen de kankertherapie.
Holger Wehner vertelt over Hyperthermie binnen de moderne oncologie.
En als laatste heeft Henk Fransen het over de herstelkracht van lichaam en geest. Hij schrijft hoe je reguliere en alternatieve behandelingen optimaal kunt combineren. Hij wil een kliniek oprichten voor mensen met kanker zonder medicijnen.

Henk Fransen zegt o.a.:
De mens bestaat op 5 niveaus:
   Ziel
   Relaties
   Denken
   Gevoelens
   Lichaam

Kenmerken van spontane genezing
   Eigen weg vinden
   Geloof in eigen keuzes
   Naasten die steunen
   Per dag leven los van prognoses
Geelwortel, Curcuma longa en Curcuma Xanthorrhiza

Botanie
curcuma-1 Curcuma, van de gemberfamilie, is een vast kruid. Het vormt 1 meter grote elliptische, spitsvormige bladeren en verspreidt zich middels roodbruine wortelstokken met diepgeel vlees. Als de gele bloemen in december en januari verwelken, graaft men de ondergrondse delen uit.
De geelwortel groeit het beste in vochtige, warme gebieden. Men vermoedt dat de geelwortel oorspronkelijk uit Oost-IndiŽ komt. De wortels ontwikkelen zich onder de grond, zijwortels met knolachtige verdikkingen. De knollen en de wortelstok worden gescheiden van de zijwortels. Vervolgens dompelt men ze in kokend water en legt ze in de zon te drogen. Door het drogen in het zonlicht krijgen de ondergrondse delen een gele kleur: de kleurstof uit de kliercellen wordt door het broeien in de zon over de wortelstok en knollen verdeeld. Na het drogen vermaalt men de wortelstokken tot een poeder dat de naam "curcumine" of "curcuma" krijgt. Onder de naam "geelwortel" wordt de poeder vervolgens verkocht. Geelwortel is ook ťťn van de hoofdbestanddelen van kerrie.
Curcuma wordt beter opgenomen als je het combineert met zwarte peper

curcuma-2

Signatuur
Wit, gele bloemen: Spijsvertering, hart en ontsteking
Oranje wortelstok: werking op het bloed
Geur: werkt op de Psyche
Beharing: Huid

Inhoudsstoffen
Etherische oliŽn (4-14%)
Fenolen met o.a. curcumine
Vitamine: C, B1, B2 en B3
Mineralen: K, P, Ca, Cr, Mg, Fe, Zn, Cu, Na
Harsen, vetten en eiwitten

Curcumine, het belangrijkste bestanddeel van het specerij curcuma, is een goede kanshebber voor het predicaat panacee: een (wonder)middel dat als oplossing voor alle kwalen kan dienen. In honderden preklinische studies zijn uiteenlopende gezondheidsbevorderende effecten van curcumine blootgelegd.
Het meeste onderzoek richt zich op curcumine; door gebruik te maken van curcuma-extracten met een zeer hoog gehalte aan curcumine (90-95%). De monografie van de WHO en Van Hellemont geven aan dat cholagoge en choleretische eigenschappen van de geelwortel toe te schrijven zijn aan de etherische olie en de curcuminen.
Curcumine heeft antioxidatieve, ontstekingsremmende, immunomodulerende, wondhelende, lipidenverlagende, ontgiftende, leverbeschermende, ontkrampende, neuroprotectieve, spijsverteringsbevorderende, anti-angiogenese en antimicrobiŽle eigenschappen.

Spijsvertering, lever en gal: Curcuma ondersteunt de spijsvertering en vermindert klachten van dyspepsie. Vermindert pijn en versnelt de heling van maag- en duodenumzweren. Toegepast bij de behandeling van de ziekte van Crohn. Curcuminen vermeerderen de secretie van gal en bevordert de stroom van gal naar de darm. Ook beschermt het de lever, ondersteunt het in zijn functie en bevordert de detoxificatie van toxische stoffen. Curcumine oefent een fungicide werking uit tegen onder andere Candida albicans.

Huid: Psoriasis; Kan ontstekingsproces in de huid gunstig beÔnvloeden. Wondheling; In India is een uitwendig opgebrachte pasta met curcuma een beproefd huismiddeltje bij wonden. In onderzoek is bevestigd dat curcumine de wondheling bevordert.

Hersenen/zenuwstelsel: Er zijn aanwijzingen dat curcuma een gunstige invloed kan hebben op de ziekte van Alzheimer. Depressie; In de Chinese geneeskunde is curcuma hoofdingrediŽnt van een kruidenformule tegen depressie. Curcumine beschermt de hersenen tegen beschadiging door alcoholgebruik.

Bloed Bij aderverkalking, bij trombose, cholesterol verlagend, remt bloedplaatjesaggregatie Verder is uit klinisch onderzoek gebleken dat curcuma de verschijnselen van reumatoÔde artritis en postoperatieve ontsteking tegengaat. Anti-carcinogeen en anti-tumoraal.

Niet gebruiken bij: Curcumine kan het metabolisme van medicijnen beÔnvloeden; curcumine kan de werking van bloedverdunners versterken en is (in hoge doseringen) gecontraÔndiceerd bij grote galstenen of afsluiting van de galwegen door galsteenblokkade, obstructieve icterus, acute galsteenkolieken en extreem toxische leveraandoeningen. Gebruik van het extract tijdens de zwangerschap en lactatieperiode wordt ontraden.

Twee heerlijke recepten

curcuma-soep

Rode linzen soep met curcuma en komijn

IngrediŽnten:
2 uien - in dunne ringen gesneden
2 teentjes knoflook - fijngesneden
1 rode chilipeper - in dunne ringen gesneden
1 rode paprika
olijfolie
1-2 tl gemalen kurkuma (geelwortelpoeder)
1-2 tl gemalen komijn
1 el groentebouillon
100-150 gr basmatirijst
200 gr rode linzen
3-4 el fijngesneden koriander
zout, zwarte peper

Bereiden
Roerbak de uien, knoflook, paprika en chilipeper in een beetje olijfolie. Daarna de curcuma, zwarte peper, zout en de komijn toevoegen. Giet 1 liter water in de pan. Voeg de geweekte linzen en de gekookte basmatirijst toe. Uiteindelijk maak je de soep af met groentebouillon.
Je kunt natuurlijk altijd meer groenten toevoegen.

S p i t s k o o l

spitskool

Bereiden:
Roerbak een ui en na 10 min de 2 teentjes knoflook erbij. Snijdt de spitskool in grove stukken. Doe het bij de ui en knoflook. Vijf minuten mee roerbakken en daarna nog 10 minuten de deksel op de pan. Afmaken met kurkuma en zwarte peper en eventueel wat walnoten of pijnboompitten. Heerlijk met quinoa of rijst en voeg eventueel geitenkaas of een vleesvervangend product toe.

REINIGING- en VASTENKUREN in 2017

U kunt individueel of met z’n tweetjes een eigen kuurweek afspreken in overleg met aMareTerra.
Een consult vooraf á 70 euro is verplicht.
De kosten voor een vastenkuur zijn 940 euro per persoon.
Dit is inclusief 3 lichaamsmassages, 4 waterbehandelingen, sauna, verwendag, yoga, een consult, klysma’s en 2 hoge darmspoelingen en iedere dag gaan we wandelen in de Amsterdamse Waterleiding duinen.Verwendag aMareTerra

Vraag uw vrienden en vriendinnen mee en laat u een dagje lekker verwennen bij aMareTerra. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur. U kunt uw eigen programma samenstellen en u wordt persoonlijk begeleid. Standaard in het programma zit de sauna en massage. U kunt een keuze maken uit een gezichtsbehandeling, voeten-bad of massage-bad. Inclusief lunch en drankjes voor de prijs van 89 euro. Wij kunnen een groep van zes mensen behandelen.
N I E U W . . . . . . .Themaweekend in De Zilk over de hydrotherapie
     Door Gerry Boots en Ria Hogervorst
     Vrijdag 9 juni t/m zondag 11 juni van 9.00 -17.00 uur
In dit weekend leert u veel over hydrotherapie volgens Kneipp. Begietingen, wassingen, wisselbadjes, wikkels en kompressen komen aan de orde. Vraag de folder aan.


Themaweekend in De Zilk over de overgang
     Door Gerry Boots en Ria Hogervorst
     Vrijdag 30 juni t/m zondag 2 juli van 9.00 -17.00 uur
In dit weekend leert u veel over vrouwen in de overgang en de kruiden daarbij, maar ook over voeding, hydrotherapie, apitherapie en bachbloesems. Vraag de folder aan.Lezingen
Ze worden georganiseerd op vrijdag
     12 mei
     26 mei
     16 juni en
     8 september 2017

van 19.30 Ė 22.00 uur

op een nieuwe locatie:
     Noordwijk Buiten (Fam Janson)
     Leeweg 14
     2203 LD Noordwijk

In januari staan de lezingen, door wie wordt gehouden en waarover op de website van www.amareterra .nl

Kruidentuin in De Zilk

Sinds september 2008 verzorg ik de Vakopleiding Kruidengeneeskunde. Deze cursus duurt 4 jaar. Ik geeft les volgens de methode van het Kruidenrijk (Yvonne Maessen uit Haaren (Nb). Ik heb zelf 15 jaar geleden bij haar de vakopleiding Kruidengeneeskunde gedaan. Voor verdere informatie zie www.kruidenrijk.nl

Voorjaars kruidencursus

In 2017 wordt de Voorjaars kruidencursus in De Zilk weer georganiseerd op:
Data: 18 maart, 1 en 22 april, 6 en 20 mei, 18 juni en 8 juli 2017
Lestijd: Zaterdagochtend van 9.30-12.00 uur
Plaats: Lijsterbesstraat 15, De Zilk
Kosten: Ä 175,- betalen bij de eerste les

In deze 7 lessen leert u kruiden kennen en herkennen én hoe deze kruiden gebruikt en verwerkt kunnen worden.
Deze voorjaarscursus is een prachtige opstap voor de Kruidenvakopleiding die in september 2017 weer gaat beginnen in De Zilk in samenwerking met het Kruidenrijk te Haaren (NBr.). Zie voor verdere informatie:www.kruidenrijk.nl

Leerzame kruidenweken in 2017
Dit jaar drie weken kruidenles op de medicinale kruidentuin van De Zilk

maandag 10 juli t/m 14 juli
maandag 24 juli t/m 28 juli
maandag 7 aug t/m 11 aug


We beginnen om 8.00 uur tot 19.00 uur. Er wordt geoogst en verwerkt. Je krijgt veel informatie over de kruiden zelf. Er wordt vegetarisch gekookt met kruiden en gezamenlijk gegeten.
Prijs per persoon is 350,- euro inclusief 3 maaltijden.
Je kunt eventueel slapen op de natuurcamping bij de Ruigenhoek.
De kruidentuin in De Zilk houdt OPEN DAG in 2017 op de volgende zondagen
van 11.00 tot 14.00 uur:

18 juni
16 juli


U kunt vragen stellen over de opleiding kruidengeneeskunde en u krijgt een rondleiding over de kruidentuin.


Een goed boek

Henk Fransen: Handboek kanker.
Hoe je reguliere en alternatieve behandelingen optimaal kunt combineren, ISBN: 9789020211269.

Henk Fransen: Versterk je genezend vermogen op 5 niveaus, ISBN: 9789020211139.

Mark Sircus: Natrium bicarbonaat. De helende werking van baking soda. ISBN:9879079872831Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!
Alle nieuwsbrieven en de komende lezingen staan overigens op de website!!!
Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst
                           Archief Nieuwsbrieven

                           Klick hier onder om de oude Nieuwsbrieven van aMare Terra te bekijken:

                           Nieuwsbrief nr. 14 (December 2015)

                           Nieuwsbrief nr. 13 (December 2014)

                           Nieuwsbrief nr. 12 (December 2013)

                           Nieuwsbrief nr. 11 (December 2012)

                           Nieuwsbrief nr. 10 (December 2011)

                           Nieuwsbrief nr. 9 (December 2010)

                           Nieuwsbrief nr. 8 (December 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 7 (September 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 6 (Januari 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 5 (September 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 4 (Februari 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 3 (September 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 2 (Januari 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 1 (September 2006)