December 2015

Nieuwsbrief nr. 14   

Lieve mensen,

Hier het laatste nieuws van de Praktijk aMareTerra. Wat kunt u in deze Nieuwsbrief lezen? Gember lekker in de maaltijd en zeer geneeskrachtig, met 2 heerlijke recepten. De nieuwe data voor vastenkuren, de voorjaarskruidencursus en de kruidenweken. Opnieuw de Intensief hydrotherapie cursus. En de nieuwe lezingen: zie de website. Ik wens u veel leesplezier en zeg het voort….


De    b e s t e    w e n s e n    v o o r    e e n    g e l u k k i g    e n    g e z o n d    2 0 1 6

N I E U W … …

Themaweekend in De Zilk over kinderen
Door Gerry Boots en Ria Hogervorst
Vrijdag 24 juni t/m zondag 26 juni
In dit weekend leert u niet alleen de kinderziektes en de kruiden daarbij, maar ook voeding, hydrotherapie en bachbloesems voor kinderen.
Intensiefcursus Kneipp-Hydrotherapie

De deelnemer leert de fysiologische werking van de Kneipp’se hydrotherapie begrijpen en wordt bevoegd de Kneipp behandelingen aan cliënten vakkundig aan te bieden.

Lesinhoud:
• Grondslag van de hydro-balneotherapie
• Fysiologie van de hydrotherapie
• Vakkennis van de behandelingen en ziektebeelden
• Het kuren
• Kneipp behandelingen voor de Wellness
• Het in praktijk brengen van:
   - Wassingen
   - Wikkels
   - Begietingen
   - Deel- en volbaden
   - Kompressen
   - Blitzgüsse
   - Pakkingen

De cursus is in 2 blokken verdeeld die elk met een theoretisch en praktisch tentamen wordt afgesloten.
Deze cursus is door de NWP (Nederlandse Werkgroep voor praktizijns in de natuurlijke geneeskunst) geaccrediteerd.

Data:
        blok 1: 30 april – 6 mei 2016 in de Wilgen
        blok 2: 15 oktober – 21 oktober 2016 in de Zilk
        dagelijks van 9 – 17 uur

Adres:
blok 1:
        Praktijk voor natuurgeneeskunde Salices
        Nachtlân 40
        9213 RH De Wilgen

blok 2:
        Praktijk voor natuurgeneeskunde aMareTerra
        Lijsterbesstraat 15
        2191 BW De Zilk

Doelgroepen: artsen, natuurgeneeskundige therapeuten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen.
Ingangsniveau: HBO
Kosten: € 980,- inclusief lesmateriaal
Rekeningnummer: IBAN NL24 INGB 0009474257 t.n.v. Kneipp Bond Nederland
Aanmelding via: informatie@kneipp-bond.nl

www.kneipbond.nl

Uw betaling is tevens inschrijving.

Meer informatie: 0512-538439 of 0252-521295

De volgende REINIGING- en VASTENKUREN in 2016 zijn op:

Vrijdag 22 t/m 26 april
Vrijdag 27mei t/m 31mei

Je kunt naast deze geplande kuren ook individueel of met z’n tweetjes een eigen kuurweek afspreken in overleg met aMareTerra.
Een consult vooraf á 70 euro is verplicht.
De kosten voor een vastenkuur zijn 940 euro per persoon.
Dit is inclusief 3 massages, 4 waterbehandelingen, sauna, verwendag, yoga, een consult, klysma’s en twee hoge darmspoelingen.Verwendag aMareTerra

Vraag uw vrienden en vriendinnen mee en laat u een dagje lekker verwennen bij aMareTerra. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur. U kunt uw eigen programma samenstellen en u wordt persoonlijk begeleid. Standaard in het programma zit de sauna en massage. U kunt een keuze maken uit een gezichtsbehandeling, voetenbad of massagebad. Inclusief lunch en drankjes voor de prijs van
89 euro. Wij (Joke en ik) kunnen een groep van zes mensen behandelen.Gember, Zingiber officinale

Gember staat bekend om zijn geconcentreerde verhittende kracht, en het kruid wordt in heel Azië en Afrika gebruikt om ons innerlijk vuur aan te wakkeren.
Samen met zwarte peper was gember één van de meest verhandelde specerijen in de 13e en 14e eeuw. In de Ayurvedische geneeskunde wordt de gember beschreven als hét universele kruidenmedicijn.
De gemberplant is eigenlijk een tropische plant en groeit vooral goed in warme tropische klimaten. Dat betekent niet dat je in Nederland geen gember kunt kweken. Binnen in huis is dit namelijk goed mogelijk! Een gemberplant houdt wel veel van warmte, dus je zou ergens in maart kunnen beginnen met de gember te planten. Als je het binnen in huis verder goed warm houdt, doet de gemberplant het goed.

Inhoudstoffen
Etherische olie en Oleoresine. Fenolen: gingeol, zingerone (de stoffen die werkzaam zijn bij misselijkheid) Eiwitsplitsend enzymen, Vit. B1 B2 B3 B6 en C. Mineralen: calcium, magnesium, fosfor, kalium, selenium. Was, vetten, koolhydraten, proteïnen, oxaalzuur en vezels.

Medicinale toepassing

  • Hartversterkend, vaatverwijdend (lage bloeddruk, hardkloppingen, migraine)
  • Stimuleert de bloedsomloop (koude handen en voeten)
  • Onderzoeken hebben uitgewezen dat gember kan bijdragen aan het verlagen van de cholesterolspiegel en het remmen van bloedstolling (pas wel op met interactie medicijnen)
  • Het kalmeert de maag, maagversterkend, bij misselijkheid en braken (reisziekte, zwangerschapsmisselijkheid, misselijk door chemotherapie).
  • In een Zwitsers onderzoek keek men naar de doeltreffendheid van gember in de behandeling van zeeziekte; men ontdekte dat het specerij evenzo effectief was als de meeste gebruikte medicijnen. U kunt een stukje verse gember meenemen en er op kauwen als u zich misselijk gaat voelen.
  • Gember bevordert de spijsvertering, heeft invloed op alle drie de elementen van de spijsvertering; de vertering, de opname van voedingsstoffen en de ontlasting.
  • Verder infectie werend op de darmen (diarree, voedselvergiftiging)
  • Ontstekingsremmend (Osteo en reumatische artritis, gewrichtsklachten door kou en vocht)
  • Neusverkoudheid als de eerste tekenen van een verkoudheid zich openbaren, kunt u op verse gemberwortel kauwen om uw verstopte neus vrij te maken.
  • Gember kan je goed helpen wanneer je astma hebt, of wanneer je dergelijke symptomen hebt. Gember werkt slijmoplossend van de keel en de longen, neutraliseert zuren in het lichaam en verbetert het libido.
Thee van gemberwortel: één theelepel geraspte gemberwortel op een flinke kop heet water. Mocht u de thee te scherp vinden, dan kunt u er ook wat zoethoutwortel aan toevoegen.

Toepassingen uitwendig
Gember stimuleert de bloedsomloop bij reuma, rugpijn, spierstijfheid, wintervoeten etc Bij artritis zijn de gewrichten meestal pijnlijk en gezwollen. Gember kan helpen om de zwellingen en de pijn te verminderen. Massage van de pijnlijke plek met een mix met gemberolie kan ook helpen. Maak een mengsel van: 6 druppels gemberolie, 4 druppels jasmijnolie en 2 druppels sinaasappelolie in een kommetje. Dit mixen moet goed gedaan worden. Masseer met het oliemengsel de pijnlijke plekken.
Ontsmettend, ontstekingswerend (mondslijmvliesontsteking, aften, spruw, gorgelen bij keelpijn, witte vloed, aambeien).

Let op: gember niet gebruiken bij hoge koorts, niet gebruiken met bloed verdunnende medicijnen en niet gebruiken bij brandend maagzuur.Twee heerlijke recepten

G e m b e r k o e k j e s

Ingrediënten:
1 vanillestokje
200 g boter
140 g witte basterdsuiker
1 mespuntje zout
250 g bloem
180 g gekonfijte gembermootjes
1 ei
1 el suiker

Bereiden
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng de boter, basterdsuiker, vanillemerg, zout en bloem tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Snijd de gember fijn. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkbank uit tot een plak van 4 millimeter dik en snijd de randen recht. Snijd het deeg in vierkantjes van circa 4x4cm. Kluts het ei, bestrijk de vierkantjes ermee, verdeel de gember erover en bestrooi met suiker. Bak ze in de oven in circa 15 minuten goudbruin en gaar.

R o e r b a k met paksoi, paprika en gember

Ingrediënten:
600 gr. Paksoi
1 rode paprika
2 teentjes knoflook
olie
herbamare
5 gr. verse gember met een scheutje shoyu.

Bereiden:
Roerbak de witte stengels van de paksoi, paprika, knoflook, gember, herbamare in een beetje olie. Voeg na 5 min. het groene gedeelte van de paksoi toe en een scheutje shoyu. Heerlijk met een omelet en quinoa.

Kruidentuin in De Zilk

Sinds september 2008 verzorg ik de Vakopleiding Kruidengeneeskunde. Deze cursus duurt 4 jaar. Ik geeft les volgens de methode van het Kruidenrijk (Yvonne Maessen uit Haaren (Nb). Ik heb zelf 15 jaar geleden bij haar de vakopleiding Kruidengeneeskunde gedaan. Voor verdere informatie zie www.kruidenrijk.nl

Voorjaars kruidencursus

In 2016 wordt de Voorjaars kruidencursus in De Zilk weer georganiseerd op:
Data: 19 maart, 16 en 30 april, 21 mei, 11 en 18 juni en 2 juli
Lestijd: Zaterdagochtend van 9.30-12.00 uur
Plaats: Lijsterbesstraat 15, De Zilk
Kosten: € 175,- betalen bij de eerste les

In deze 7 lessen leert u kruiden kennen en herkennen én hoe deze kruiden gebruikt en verwerkt kunnen worden.
Deze voorjaarscursus is een prachtige opstap voor de Kruidenvakopleiding die in september 2016 weer gaat beginnen in De Zilk in samenwerking met het Kruidenrijk te Haaren (NBr.). Zie voor verdere informatie:www.kruidenrijk.nl

Leerzame kruidenweken in 2015
Dit jaar drie weken kruidenles op de medicinale kruidentuin van De Zilk

maandag 4 juli t/m 8 juli
maandag 18 juli t/m 22 juli
maandag 1 aug t/m 5 aug


Er wordt geoogst en verwerkt. Je krijgt veel informatie over de kruiden zelf. Er wordt vegetarisch gekookt met kruiden en gezamenlijk gegeten.
Prijs per persoon is 300,- euro inclusief maaltijden, maar exclusief slaapgelegenheid. Je kunt eventueel slapen op de natuurcamping bij de Ruigenhoek of op de Lijsterbesstraat 15 in De Zilk.


De kruidentuin in De Zilk houdt open dag in 2016, op de volgende zondagen van 11.00 tot 14.00 uur:

5 juni
3 juli


U kunt vragen stellen over de opleiding kruidengeneeskunde, rondleiding over de kruidentuin en er zijn ook plantjes, theetjes en zalfjes te koop.


Een goed boek

Groente uit Zee door Lisette Kreischer, M. Schuttelaar, e.a.
Het nieuwe goud uit de zee: zeewier is lekker, voedzaam en milieuvriendelijk. Lisette Kreischer, vegan kookboekenauteur en Marcel Schuttelaar van de Stichting Noordzeeboerdelijk, sloegen voor dit unieke boek de handen ineen.

Verrot lekker, zelf fermenteren eenvoudig, lekker & gezond door Christian Weij.
Dit boek is een praktisch kook- en doeboek, met veel recepten. Allerlei producten komen aan bod: niet alleen groente en fruit maar ook zuivel, vlees, vis, noten, zaden en granen, die gefermenteerd kunnen worden.

De heilige buxusmoeder en 33 andere levensbomen door Marjanne Huising.
Geneeskrachtige en spirituele ontmoetingen.

Als laatste nog een kleine tip

Er is slechts één iemand die je kunt veranderen, en dat ben jij zelf


Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!
Alle nieuwsbrieven en de komende lezingen staan overigens op de website!!!
Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst
                           Archief Nieuwsbrieven

                           Klick hier onder om de oude Nieuwsbrieven van aMare Terra te bekijken:

                           Nieuwsbrief nr. 13 (December 2014)

                           Nieuwsbrief nr. 12 (December 2013)

                           Nieuwsbrief nr. 11 (December 2012)

                           Nieuwsbrief nr. 10 (December 2011)

                           Nieuwsbrief nr. 9 (December 2010)

                           Nieuwsbrief nr. 8 (December 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 7 (September 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 6 (Januari 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 5 (September 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 4 (Februari 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 3 (September 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 2 (Januari 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 1 (September 2006)