December 2014

Nieuwsbrief nr. 13   

Lieve mensen,

Hier het laatste nieuws van de Praktijk aMareTerra. Wat kunt u in deze Nieuwsbrief lezen? Hoe bouw je een goede weerstand op? De nieuwe data voor vastenkuren. Basilicum lekker in de maaltijd en zo geneeskrachtig. De data van de voorjaarskruidencursus en de kruidenweken. Ik wens u veel leesplezier en zeg het voort….….


'Ik kom' zegt Jezus 'deel het licht'

één ster vertelt ons zijn bericht

Hoe bouw je een goede weerstand op?

Wim Hof, alias The Iceman, kan onder een dikke ijslaag zwemmen, anderhalf uur in een bad vol ijsblokjes zitten en op blote voeten op de Noordpool rennen. Diepe ademhaling, meditatie en blootsteling aan kou maken dat hij die extreme prestaties kan leveren. Wim Hof beweert al jaren dat de mens zelf zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden. In zijn boek “De top bereiken is je angst overwinnen” beschrijft hij zijn ervaringen en de lange weg naar de Iceman.

Voor het eerst lijkt ook de wetenschap geďnteresseerd te zijn in wat Hof al jaren beweerd nl. dat Hof zijn natuurlijke afkeer voor kou heeft overwonnen door haar tot zijn bondgenoot te maken. Dit vergt geduld, langdurige training en een juiste techniek, waarbij intensief moet worden samengewerkt tussen lichaam en geest. Koude trainingen alleen is niet voldoende; je wordt je immers pas bewust van de sensatie van kou, wanneer de gevoelszenuwen een signaal hebben afgegeven aan de hersenen. Deze signalen kun je met je geest beďnvloeden.
Niet alleen door het UMC St Radboud te Nijmegen wordt onderzoek gedaan, maar ook TNO, en het UMC in Maastricht is geďnteresseerd.

In het bovenstaande klinkt er bij mij toch iets bekends? Sebastiaan Kneipp werd op 17 mei 1821 geboren in het gehucht Stephansried, vlakbij Ottobeuren (Zuid Duitsland).  Al van jongs af houdt één wens hem heel erg bezig: hij wil graag kunnen studeren en priester worden. Als hij 23 jaar oud is krijgt hij de kans om naar het gymnasium te gaan in Dillingen. Maar hij wordt ziek. Hij lijdt aan longtuberculose die toen als ongeneeslijk gold. Om zichzelf wat afleiding te bezorgen gaat Kneipp naar de bibliotheek. Daar vindt hij een boekje van Johann Siegmund Hahn "Von der Kraft und Wirkung des frischen Wassers in die Leiber der Menschen besonders den kranken". Kneipp begon daarin te lezen en raakt geïnspireerd door de beschreven werking van het koude water op ziekte. Hij besluit om het uit te proberen. In de winter van 1844 - 1845 neemt hij dagelijks een koud bad, 10 seconden erin, water afvegen, aankleden en bewegen. Na een poosje merkt hij dat hij weer meer energie krijgt, weer beter kan denken. Hij geneest zichzelf van de TBC. Sebastiaan Kneipp heeft aangetoond dat je ook iets minder rigoureus te werk kan gaan dan de Iceman!!!Intensiefcursus Kneipp-Hydrotherapie

De deelnemer leert de fysiologische werking van de Kneipp’se hydrotherapie begrijpen en wordt bevoegd de Kneipp behandelingen aan cliënten vakkundig aan te bieden.
Lesinhoud:

• Grondslag van de hydro-balneotherapie
• Fysiologie van de hydrotherapie
• Vakkennis van de behandelingen en ziektebeelden
• Het kuren
• Kneipp behandelingen voor de Wellness
• Het in praktijk brengen van:
   - Wassingen
   - Wikkels
   - Begietingen
   - Deel- en volbaden
   - Kompressen
   - Blitzgüsse
   - Pakkingen

De cursus is in 2 blokken verdeeld die elk met een theoretisch en praktisch tentamen wordt afgesloten.
Deze cursus is door de NWP geaccrediteerd.
Data:
        blok 1: 24 jan 2015 – 30 jan 2015 in de Wilgen
        blok 2: 11 juli 2015 – 17 juli 2015 in de Zilk
        dagelijks van 9 – 17 uur

Adres:
blok 1:
        Praktijk voor natuurgeneeskunde Salices
        Nachtlân 40
        9213 RH De Wilgen

blok 2:
        Praktijk voor natuurgeneeskunde aMareTerra
        Lijsterbesstraat 15
        2191 BW De Zilk

Doelgroepen: artsen, natuurgeneeskundige therapeuten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen.
Ingangsniveau: HBO
Kosten: € 980,- inclusief lesmateriaal
Rekeningnummer: IBAN NL24 INGB 0009474257 t.n.v. Kneipp Bond Nederland
Aanmelding via: informatie@kneipp-bond.nl

www.kneipbond.nl

Uw betaling is tevens inschrijving.

Meer informatie: 0512-538439 of 0252-521295

De volgende REINIGING- en VASTENKUREN in 2015 zijn op:

Vrijdag 17 t/m 22 april
Vrijdag 26 juni t/m 1 juli
Vrijdag 16 t/m 24 oktober

Je kunt naast deze geplande kuren ook individueel of met z’n tweetjes een eigen kuurweek afspreken in overleg met aMareTerra.
Een consult vooraf á 70 euro is verplicht.
De kosten voor een vastenkuur zijn 940 euro per persoon.
Dit is inclusief 3 massages, 4 waterbehandelingen, sauna, verwendag, yoga, een consult, clysma’s en twee hoge darmspoelingen.Verwendag aMareTerra

Vraag uw vrienden en vriendinnen mee en laat u een dagje lekker verwennen bij aMareTerra. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur. U kunt uw eigen programma samenstellen en u wordt persoonlijk begeleid. Standaard in het programma zit de sauna en massage. U kunt een keuze maken uit een gezichtsbehandeling, voetenbad of massagebad. Inclusief lunch en drankjes voor de prijs van
89 euro. Wij (Joke en ik) kunnen een groep van zes mensen behandelen.Basilicum (Ocimum Basilicum)

De naam Basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar 'Basileus' koning betekent, wat ook terug te vinden is in de alternatieve benaming koningskruid. Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard. De plant wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed.
Het is een aromatisch kruid en veelvuldig toegepast in de keuken.
De stengels zijn harig, fijn, geribbeld, vierkantig, vertakt en lichtgroen tot rood aan de basis. De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen. Bloemen in rondlopende schijnkransen van zes stuks.
Harig: opbouwend voor huid en haar
Vierkante stengel: weerstand verhogend
Geurig blad: kalmerende werking op het zenuwstelsel.

Basilicum bloeit in de nazomer met kleine, geurige, roze en witachtige bloesems,
Wit/roze: verzachtend, kalmerend, harmoniserend op het zenuwstelsel
Er zitten o.a. looistoffen, saponinen, fenolen, Vit. B1, B2, B3 en C. Mineralen: K, Na, Ph, Mn, Fe, Ca, Mg in.

Basilicum is heel geneeskrachtig. Het werkt op de spijsvertering: kalmerend en krampstillend, het is wormdrijvend en heeft bloedsuikerverlagende kwaliteiten.
Daarnaast werkt het op de keel, neus en oren. Ook goed bij hooikoorts en astma (anti-allergeen), verkoudheid en sinusitis.
Ook bij nerveuze klachten: hoofdpijn, migraine en stress. Het verbetert de concentratie en het geheugen.

Gebruik: Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt.
Twee heerlijke recepten

Basilicum pesto

Ingrediënten:
Twee flinke handen vol Basilicum
175 gram gepelde walnoten of pijnboompitten
klont boter
olijfolie
2 tenen knoflook
100 gram Parmezaanse kaas of pecorino
peper en zout

Bereidingswijze:
Maak de walnoten fijn, smelt de boter en bak de walnoten 5 minuten op een laag vuur. Af en toe roeren. Verwijder harde stelen van de basilicum en snijdt het in stukken. Maal alle ingrediënten met blender, keukenmachine of staafmixer tot een homogeen mengsel.  Voeg de olijfolie toe. Lekker voor door de pasta of op brood. Bewaren in potjes in de koelkast. Zorg telkens voor een laagje olijfolie op de pesto zodat die lang goed blijft.

Tomatensoep

Ingrediënten:
2 uien
1½ kg tomaten
3 takjes peterselie
1 ½ liter water
vegetarische bouillon
2 laurierbladen
tijm
60 gr boter
60 gr. bloem
zout en peper
eventueel citroensap en slagroom

Bereidingswijze:
Snijd de ui en de tomaten grof. Kook de ui, de tomaten en peterselie, laurierblad en tijm 15 min. Doe dit door een zeef. Laat de boter smelten, doe de bloem erbij, goed roeren. Laat even opkomen. Voeg een derde van de tomaten bouillon aan toe. Roer snel alles glad met een garde en schenk de rest van de bouillon er al roerende bij. Laat de soep nog 10 min doorkoken. Maak de soep op smaak met wat peper, zout en citroensap. Voeg wat fijngesneden peterselie en Basilicum toe. Klop wat slagroom. Eventueel later een ˝ lepel room in de soepkop met daaroverheen nog wat fijngesnipperde basilicum.

Kruidentuin in De Zilk

Sinds september 2008 verzorg ik de Vakopleiding Kruidengeneeskunde. Deze cursus duurt 3 jaar. Ik geeft les volgens de methode van het Kruidenrijk (Yvonne Maessen uit Haaren (Nb). Ik heb zelf 15 jaar geleden bij haar de vakopleiding Kruidengeneeskunde gedaan. Voor verdere informatie zie www.kruidenrijk.nl

Voorjaars kruidencursus

In 2015 wordt de Voorjaars kruidencursus in De Zilk weer georganiseerd op:
Data: 14 en 28 maart, 25 april, 16 mei, 6 en 20 juni en 4 juli
Lestijd: Zaterdagochtend van 9.30-12.00 uur
Plaats: Lijsterbesstraat 15, De Zilk
Kosten: € 175,- betalen bij de eerste les

In deze 7 lessen leert u kruiden kennen en herkennen én hoe deze kruiden gebruikt en verwerkt kunnen worden.
Deze voorjaarscursus is een prachtige opstap voor de Kruidenvakopleiding die in september 2015 weer gaat beginnen in De Zilk in samenwerking met het Kruidenrijk te Haaren (NBr.). Zie voor verdere informatie:www.kruidenrijk.nl

Leerzame kruidenweken in 2015
Dit jaar drie weken kruidenles op de medicinale kruidentuin van De Zilk

maandag 22 juni t/m 26 juni
maandag 6 juli t/m 10 juli
maandag 27 juli t/m 31 juli


Er wordt geoogst en verwerkt. Je krijgt veel informatie over de kruiden zelf. Er wordt vegetarisch gekookt met kruiden en gezamenlijk gegeten.
Prijs per persoon is 300,- euro inclusief maaltijden, maar exclusief slaapgelegenheid. Je kunt eventueel slapen op de natuurcamping bij de Ruigenhoek of op de Lijsterbesstraat 15 in De Zilk.


De kruidentuin in De Zilk houdt open dag in 2015, op de volgende zondagen van 11.00 tot 14.00 uur:

7 juni
19 juli


U kunt vragen stellen over de opleiding kruidengeneeskunde, rondleiding over de kruidentuin en er zijn ook plantjes, theetjes en zalfjes te koop.


Een goed boek

De mooie voedselmachine. Alles over de darmen een onderschat orgaan.
Giulia Enders
ISBN 978 90 245 6586 3

Allemaal beestjes. Hoe bacteriën ons gezond houden.
Job de Vrieze
ISBN 978 94 9184 513 0

Als laatste nog een kleine tip

De nacht opent de bloemen in het geheim en staat de dag toe ervoor bedankt te worden
Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!

Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst
                           Archief Nieuwsbrieven

                           Klick hier onder om de oude Nieuwsbrieven van aMare Terra te bekijken:

                           Nieuwsbrief nr. 12 (December 2013)

                           Nieuwsbrief nr. 11 (December 2012)

                           Nieuwsbrief nr. 10 (December 2011)

                           Nieuwsbrief nr. 9 (December 2010)

                           Nieuwsbrief nr. 8 (December 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 7 (September 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 6 (Januari 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 5 (September 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 4 (Februari 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 3 (September 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 2 (Januari 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 1 (September 2006)