December 2013

Nieuwsbrief nr. 12   

Lieve mensen,

Hier het laatste nieuws van de Praktijk aMareTerra. Wat kunt u in deze Nieuwsbrief lezen?
Waarom zien we meer tarwe-intolerantie en glutenallergie? De nieuwe data voor vastenkuren.
Twee heerlijke eenvoudige gerechten. Venkel lekker in de maaltijd en zo geneeskrachtig. De
data van de voorjaarskruidencursus en de kruidenweken. Ik wens u veel leesplezier en zeg het
voort….


Kerstgedachte:

Vrede brengen is vrede ontvangen….

Tarwe-intolerantie en glutenallergie

Granen en producten van granen zijn een bron van koolhydraten (zetmeel). Ze leveren eiwit en
- afhankelijk van de bewerking - vezels, B-vitamines en mineralen. Volkoren graanproducten
zijn producten van de hele graankorrel. Brood, pasta, muesli en griesmeel zijn allemaal
voorbeelden van graanproducten. Mensen over de hele wereld eten graan. In Azië is dit
voornamelijk rijst. In Zuid-Amerika quinoa, maïs en amaranth. Dichter bij huis is dit haver,
rogge, gerst, boekweit en vooral tarwe.

Een overgevoeligheid of intolerantie voor tarwe komt tegenwoordig steeds vaker voor, men spreekt zelfs al van zo'n 15 procent van de bevolking. Enkele symptomen bij een tarwe-intolerantie kunnen zijn: buikkramp, opgeblazen buik, diarree, constipatie en soms ook:< huiduitslag, eczeem, jeuk, loopneus, verstopte neus, tranende of jeukende ogen, hoesten en niezen.

Waar komt deze overgevoeligheid voor tarwe vandaan? Vroeger bestonden er honderden graansoorten waarvan de boeren ieder jaar een deel achterhielden om uit te zaaien bij de volgende oogst. Door het graan-monopolie wordt het graan en masse aangeplant en bewerkt met pesticiden. Veel graansoorten konden daar niet tegen: een klein aantal rassen dat hard genoeg was om de giffen te weerstaan bleef over. Helaas zijn dat nu juist de harde planten die gevoelige mensen niet kunnen verteren (nog los van het feit dat ze ook meer pesticiden bevatten).

Ik maak hier wel een uitzondering voor spelt. Soms kunnen mensen niet tegen tarwe maar wel tegen spelt. Bij spelt blijven de voedingstoffen tijdens het maalproces wel behouden. Spelt bestaat uit een mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, evenals een voor een graansoort hoog eiwitaandeel. Bovendien zijn de gluten die het spelt bevat van een andere samenstelling dan die in tarwe. Daarom is spelt veel makkelijker te verteren.Een intolerantie voor tarwe is niet hetzelfde als een gluten-allergie of coeliakie.

Het verschil tussen een intolerantie en allergie? Bij een intolerantie is er sprake van een onverdraagzaamheid voor bepaalde stoffen. Het lichaam reageert pas als de maat vol is: de laatste druppel die de emmer doet overlopen. Bijvoorbeeld: er zijn te veel histamine vrijmakende stoffen in het bloed gekomen waardoor de mestcel openbarst en een flinke reactie veroorzaakt. Het verschil met een allergie is dat er nu geen antigenen in het bloed gevonden worden. Toch is het vaststellen van een intolerantie erg moeilijk, omdat er een scala van klachten mogelijk zijn die zeer moeilijk te herleiden zijn.

Bij een allergie werkt het afweer systeem anders. Nu reageert het afweersysteem met een overdreven sterke reactie op een binnengekomen stof; het maakt van een mug een olifant. De binnengekomen stof die zo'n reactie uitlokt noemt men een allergeen. De antistof die het lichaam dan maakt noemt men een antigeen. Antigenen zijn dus immuunglobulinen die in het lichaam een overdreven afweerreactie bewerkstelligen. Men spreekt pas van allergie wanneer deze stoffen in het bloed aantoonbaar zijn, anders spreekt men van intolerantie. Je wordt nooit met een allergie geboren; wel kun je een allergische aanleg overerven.

Factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van een allergie:
- constitutie en overgeërfde aanleg
- emoties, stress
- seizoenen (denk aan hooikoorts)
- verlaagde weerstand (o.a door infectieziektes)
- overactieve schildklier, overprikkeling van het hormoonstelsel
- chemische stoffen van buiten af (kattenhaar, huidschilfers, kappersspullen)
- medicijn en antibiotica gebruik
- voedingsmiddelen met veel histamine of histamine vrijmakende stoffen
- ophoping van afvalstoffen in het lichaam
- darmstoornissen: bij een 'lekkend darmsyndroom' laat de dunne darm te grote eiwitmoleculen door waardoor de gewone antistoffen niet meer hun werk kunnen doen (bijv. bij een koemelk allergie of gluten allergie).

Wat is een gluten-allergie?
De meest bekende, maar niet de meest voorkomende overgevoeligheid voor tarwe is een intolerantie voor gliadine en glutenine, die samen het eiwit gluten vormen en die bekend staat onder de naam coeliakie, waarbij gliadine het uitlokkend bestanddeel vormt. Gluten in de gra-nen zorgt ervoor dat brood rijst en luchtig wordt. Het immuunsysteem reageert op gluten, waarbij een ontsteking van de dunne darm kan ontstaan, die degeneratie van de darmvlokken kan veroorzaken met als gevolg een slechte opname van voedingsstoffen.

Symptomen van coeliakie
De symptomen van coeliakie variëren van persoon tot persoon. De verschijnselen kunnen zich voordoen in het darmstelsel of in andere delen van het lichaam. Darmklachten komen veel voor bij jonge kinderen en kunnen bestaan uit: opgeblazen buik en buikpijn, chronische diarree, braken, constipatie, bleke, vies ruikende of vettige ontlasting, gewichtsverlies, irritatie. De slechte opname van voedingsstoffen kan bij kinderen leiden tot een slechte gezondheidstoestand, groeiachterstanden, laat optredende puberteit en gebitsdefecten.

Er zijn genoeg granen zonder gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, kamut en spelt. Haver is van nature glutenvrij maar vaak besmet met gluten, omdat het dan afkomstig is uit een omgeving waar ook gluten houdende granen worden verwerkt. 3 Glutenvrije granen zijn: Rijst, Boekweit, Quinoa, Gierst, Teff, Maïs, Amarant, Haver. Van deze granen zijn glutenvrij brood, crackers, pasta, vlokken, bindmiddelen en meel te koop.

Mijn advies:
Neem één broodmaaltijd per dag, wissel af met verschillende graansoorten. Wil je een tarwe-intolerantie uitsluiten, eet dan even geen tarwe. Wil je een glutenallergie uitsluiten eet dan geen granen met gluten; er zijn genoeg glutenvrije producten op de markt.

De volgende REINIGING- en VASTENKUREN in 2014 zijn op:

Vrijdag 7 maart t/m 12 maart
Vrijdag 18 april t/m 23april
Vrijdag 9 mei t/m 14 mei
Vrijdag 6 juni t/m 11 juni
Vrijdag 17 okt t/m 22 okt

Je kunt naast deze geplande kuren ook individueel of met z’n tweetjes een eigen kuurweek afspreken in overleg met aMareTerra.
Een consult vooraf á 70 euro is verplicht.
De kosten voor een vastenkuur zijn 940 euro per persoon.
Dit is inclusief 3 massages, 4 waterbehandelingen, sauna, verwendag, yoga, een consult, clysma’s en twee hoge darmspoelingen.Verwendag aMareTerra

Vraag uw vrienden en vriendinnen mee en laat u een dagje lekker verwennen bij aMareTerra. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur. U kunt uw eigen programma samenstellen en u wordt persoonlijk begeleid. Standaard in het programma zit de sauna en massage. U kunt een keuze maken uit een gezichtsbehandeling, voetenbad of massagebad. Inclusief lunch en drankjes voor de prijs van
89 euro. Wij (Joke en ik) kunnen een groep van zes mensen behandelen.
Twee heerlijke recepten

Mango-chutney

Ingrediënten: 1 mango, 1 ui, 1 teentje knoflook, 3 el olijfolie, 1 rode peper, 2 cm gember, 1 kruidnagel, 50 g suiker, 1 mespuntje cayennepeper en 1 el citroensap.
Bereidingswijze: Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel en snipper de ui. Pel en snijdt de knoflook fijn. Verhit olie in een pan en fruit de mango, knoflook en de ui. Snijd de peper in dunne ringen. Schil de gember en snijd de gember fijn. Voeg de peper en gember toe aan de mango en laat circa 30 minuten op laag vuur sudderen. Voeg de kruidnagel en suiker toe en laat ze 10 minuten mee koken. Breng de chutney op smaak met cayennepeper en citroensap en laat nog circa 10 minuten inkoken tot jam dikte. Schenk de chutney in een schone pot, dek af met plasticfolie en sluit de deksel. Laat de chutney afkoelen en bewaar het in de koelkast.

Tomaten venkel stampot

Ingrediënten: 75 gr. Rucola, 125 ml Creme fraîche, 1 bakje tasty trostomaatjes, 1 venkelknol, verse knoflook, 3 eetlepels zwarte olijven, 1 kg aardappelen, wat suiker, zout en peper.
Bereidingswijze:De tomaatjes van te voren op 50? gr in de oven (gehalveerd, bestrooid met wat suiker, peper en zout. Tot de helft laten indrogen). Aardappels in stukken snijden, koken in water met een beetje zout (20 min), kookvocht opvangen. Aardappels met creme fraîche, geperste knoflook tot grove puree stampen (kookvocht toevoegen). Op smaak brengen met peper en zout. Venkelknol in zeer dunne plakjes snijden, even roerbakken.
Met olijven, rucola en tomaatjes door puree mengen.
Venkel (Foeniculum vulgare)

Venkel is een grote, sierlijke, overblijvende schermbloemige plant van 80 cm tot 2 meter. Stengel sterk vertakt, niet hol. Bladeren zijn gedeeld in draadvormige slippen (kamilleachtig blad). Bloemen staan in groepjes in schermen. Kleur: geel. Tweedelig splitvruchtjes (zaadjes) geel / groen, spits toelopend. Karakteristiek, kruidige, anijsachtige geur. Smaak is zoetig (drop) en een beetje scherp. Vindplaats: Algemene verschijning op hellingen langs de Middellandse zee. Bij ons alleen gekweekt; door Karel de Grote naar Nederland gehaald Venkel hoort bij de kruiden van Midzomer, wanneer de zon lekker warm is (schermbloemigen, richten kracht naar de zon, wijd open om zonnekracht in zaden om te slaan).Zaden zijn verwarmend, licht inbrengend. (ook: dille, anijs). De etherische olie is rijk aan anethol, dit is een opwekkende en spijsvertering bevorderende stof, die vooral in de vruchten zit. Er zitten verder o.a. slijmstoffen, saponinen, mineralen: kalium en calcium, vitamine: A, B, C in. De zaden hebben zonnekracht opgeslagen en werken heerlijk verwarmend, geeft doorstroming in het buikgebied.

Goed voor:
1. Spijsvertering: geneest de slijmvliezen van de darm. Darmkrampen, darmgassen, kramp door spanningen, darmkrampjes bij baby's (in combinatie met lijnzaad), diarree, zwaarlijvigheid.
2. Luchtwegen: Slijmoplossend, ontkrampend naar de luchtwegen. Hoest, bronchitis, heesheid.
3. Geslachtsorganen: Frigiditeit, impotentie, borstvoeding.
4. Zenuw - zintuigstelsel: Ogen - en gezichtsvermogen, migraine, vermoeidheid.
5. Huid: cellulitis: knolvenkel als kompres (kooknat), abcessen.

Toepassing en gebruik:
- Verse bladeren, wortel, vruchtjes
- Zaad als smaakmaker in diverse theeën.
- Zenuw kalmerende thee: St.Jan, zilverschoon, kamille, heermoes, venkel.
- De venkelknol (= verdikte stengel) die we eten is een cultivar van de medicinale venkel.

Kruidentuin in De Zilk

Sinds september 2008 verzorg ik de Vakopleiding Kruidengeneeskunde. Deze cursus duurt 3 jaar. Ik geeft les volgens de methode van het Kruidenrijk (Yvonne Maessen uit Haaren (Nb). Ik heb zelf 15 jaar geleden bij haar de vakopleiding Kruidengeneeskunde gedaan. Voor verdere informatie zie www.kruidenrijk.nl

Voorjaars kruidencursus

In 2014 wordt de Voorjaars kruidencursus in De Zilk weer georganiseerd op:
Data: 15 maart, 5 april, 3, 17 en 31 mei, 21 juni en 12 juli
Lestijd: Zaterdagochtend van 9.30-12.00 uur
Plaats: Lijsterbesstraat 15, De Zilk
Kosten: € 175,- betalen bij de eerste les

In deze 7 lessen leert u kruiden kennen en herkennen én hoe deze kruiden gebruikt en verwerkt kunnen worden.
Deze voorjaarscursus is een prachtige opstap voor de Kruidenvakopleiding die in september 2014 weer gaat beginnen in De Zilk in samenwerking met het Kruidenrijk te Haaren (NBr.). Zie voor verdere informatie:www.kruidenrijk.nl

Leerzame kruidenweken in 2014
Dit jaar drie weken kruidenles op de medicinale kruidentuin van De Zilk

maandag 28 april t/m 2 mei
maandag 16 juni t/m 20 juni
maandag 7 juli t/m 11 juli
maandag 28 juli t/m 1 augustus

Er wordt geoogst en verwerkt. Je krijgt veel informatie over de kruiden zelf. Er wordt vegetarisch gekookt met kruiden en gezamenlijk gegeten.
Prijs per persoon is 300,- euro inclusief maaltijden, maar exclusief slaapgelegenheid. Je kunt eventueel slapen op de Lijsterbesstraat 15 in De Zilk.

De kruidentuin in De Zilk houdt open dag in 2014, op de volgende zondagen van 11.00 tot 14.00 uur:

1 juni
13 juli

Er zijn ook plantjes, theetjes, zalfjes en olietjes te koop.


Een goed boek

Elektrostress & gezondheid. Invloed van elektriciteit en zenders
van M. Haas
Dit boek geeft een helder overzicht van de gezondheidsrisico's die de moderne samenleving met zich meebrengt. Gelukkig beschrijft de auteur eveneens hoe we ons op eenvoudige wijze beter tegen straling en andere zaken kunnen beschermen.

U kunt veel meer dan u denkt
van dr. H. Moolenburgh sr.
Dit boek gaat over kinderen; ze lijken steeds minder weerstand te hebben? Wat is er aan de hand?Als laatste nog een kleine tip

Wie goed doet, goed ontmoet
Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!

Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst
                           Archief Nieuwsbrieven

                           Klick hier onder om de oude Nieuwsbrieven van aMare Terra te bekijken:

                           Nieuwsbrief nr. 11 (December 2012)

                           Nieuwsbrief nr. 10 (December 2011)

                           Nieuwsbrief nr. 9 (December 2010)

                           Nieuwsbrief nr. 8 (December 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 7 (September 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 6 (Januari 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 5 (September 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 4 (Februari 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 3 (September 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 2 (Januari 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 1 (September 2006)