December 2012

Nieuwsbrief nr. 11   

Lieve mensen,

Hier het laatste nieuws van de Praktijk aMareTerra. Wat kunt u in deze Nieuwsbrief lezen. Twee
heerlijke eenvoudige recepten. Wat doen we met kinderziektes en de vaccinaties? De nieuwe
data voor vastenkuren. Goedkoop weekend arrangement. Weet u dat haver(mout) zo gezond is?
en de data van de voorjaarskruidencursus en kruidenweken.
Ik wens u veel leesplezier en zeg het voort….


We zingen "Vrede op aarde"
in een wereld met zoveel haat
Wie weet nog waar het om gaat ?
Laten wij daarom in deze feestelijke tijd om liefde vragen
en voor altijd de strijd begraven.

Ik wens iedereen een vredig Kerstfeest
en de beste wensen voor 2013

Twee heerlijke recepten

Tomatensoep
2 uien,1 ½ kg tomaten, 3 takjes peterselie, 1 ½ liter water, vegetarische bouillon, 2 laurierbladen, tijm, 60 gr boter, 60 gr. bloem, zout en peper, eventueel citroensap en slagroom. Snijd de ui en de tomaten grof. Kook de ui, de tomaten en peterselie, laurierblad en tijm 15 min. Doe dit door een zeef. Laat de boter smelten, doe de bloem erbij, goed roeren. Laat even opkomen. Voeg een derde van de tomaten bouillon aan toe. Roer snel alles glad met een garde en schenk de rest van de bouillon er al roerende bij. Laat de soep nog 10 min doorkoken. Maak de soep op smaak met wat peper, zout en citroensap. Voeg wat fijngesneden peterselie toe. Klop wat slagroom. Eventueel later een ½ lepel room in de soepkop met daaroverheen wat fijngesnipperde basilicum.

Kokos rotsjes
Ingrediënten: 2 el roomboter, 3 á 4 el agavesiroop, 1 th na-bicarbonaat, iets zout, 2 eieren, 125 gr. amandelmeel, 50 gr geraspte kokos. Roer de roomboter met agavesiroop, zout en na-bicarbonaat mooi crèmig. Voeg de eieren toe en roer alles goed los. Meel en kokos toevoegen en het geheel goed door elkaar. Schep het deeg in kleine hoopjes op een bakplaat met bakpapier of gebruik muffinvormpjes met papieren rozetjes. Bak de rotsjes 20 tot 25 min in een voorverwarmde oven van 200 gr.N I E U W      N I E U W      N I E U W

Een R E L A X en/of wandelweekend

Het weekend is van vrijdagavond 20.00 uur t/m zondagmiddag 16.00 uur.
De kosten van de verwen en/of wandelweekend bedraagt maar
75 euro pp inclusief ontbijt en één 3 gangendiner op zaterdag.
Minstens 2 tot 4 personen. Datum weekend in overleg met aMareTerra.
Er is daarnaast een mogelijkheid voor een natuurgeneeskundig consult, in de sauna te gaan, een massage, massagebad en/of gezichtsbehandeling te krijgen.


Verwendag aMareTerra

Vraag uw vrienden en vriendinnen mee en laat u een dagje lekker verwennen bij aMareTerra. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur. U kunt uw eigen programma samenstellen en u wordt persoonlijk begeleid. Standaard in het programma zit de sauna en massage. U kunt een keuze maken uit een gezichtsbehandeling, voetenbad of massagebad. Inclusief lunch en drankjes voor de prijs van 89 euro. Wij (Joke en ik) kunnen een groep van zes mensen behandelen.

De volgende REINIGING- en VASTENKUREN in 2013 zijn op:

Vrijdag 15  t/m 20 febr
Vrijdag 8 t/m 13 maart
Vrijdag 19 april t/m 24april
Vrijdag 17 t/m 22 mei
Vrijdag 28 juni t/m 3 juli
Vrijdag 18 okt t/m 23 okt

Je kunt naast deze geplande kuren ook individueel of met z’n tweetjes een eigen kuurweek afspreken in overleg met aMareTerra.
Een consult vooraf á 70 euro is verplicht.
De kosten voor een vastenkuur zijn 940 euro per persoon.
Dit is inclusief 3 massages, 4 waterbehandelingen, sauna, verwendag, yoga, een consult, clysma’s en twee hoge darmspoelingen.

KINDERZIEKTES EN VACCINATIES

1. Acute kinderziektes

Acute infectieziektes zijn de veelvuldig voorkomende verkoudheden, griep, middenoor-ontsteking, keelontsteking en bronchitis.
Natuurgeneeskundig gezien betekent dit dat het lichaam een virus of bacterie aangrijpt om zich te ontdoen van afvalstoffen. Dan gaat het vooral om afbraakstoffen die uit de normale stofwisseling ontstaan zijn of door milieuvervuiling van buiten af het lichaam ingekomen zijn. Deze opruimreactie verloopt als volgt in het lichaam:
De bestaande uitscheidingsorganen worden geactiveerd, extra uitscheiding via de slijmvliezen.
Huiduitslag = geïntensiveerde uitscheiding via de huid, Lymfesysteem en de klieren worden extra aangezet. Het zenuwstelsel wordt aangespannen. Er ontstaat koorts.

Koorts is de hoofdmotor van het ontgiftigingsproces

Met koorts wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam versterkt; hoge koorts betekent een optimaal werkend organisme. Koorts staat voor 'ik-kracht' en individualiteit, spreekt de weerbaarheid aan van de mens. Weerstand is het vermogen om onderscheid te maken tussen 'ik' en 'niet ik', een proces van waarnemen en reageren.
Als een van de bovenvermelde uitscheidingsreacties onderdrukt wordt, wordt het lichaam belemmerd in zijn opruimproces. De afvalstoffen dringen dieper de weefsels in en het kind is schijnbaar beter. Bij de eerstvolgende aanslag, wanneer het kind lichamelijk of emotioneel uit evenwicht is (= weerstand daalt) worden de virussen gelijk weer actief of slaan de bacteriën toe. Als ook dit weer onderdrukt wordt kun je begrijpen dat op den duur een ziekte chronisch wordt. Door een infectieziekte door te maken ontwikkelt het kind zijn immuniteit; het lichaam maakt zijn eigen afweersysteem. Alle cellen beschikken over een soort geheugen zodat ze, als ze ooit geïnfecteerd zijn, automatisch beschermd zijn voor later.

Behandeling van infectieziektes
1. nooit onderdrukken, maar goed observeren wat er gebeurt
2. het verbrandings-ontgiftigingsproces bevorderen, stimuleren van wat het lichaam aangeeft)
3. de afweerkracht tegen het binnengedrongen virus versterken
4. als nodig het kind beschermen tegen te felle ontgiftigingsreacties

Concreet betekent dit:
- veel drinken: water = uitspoelen van gifstoffen en fruitsap = vitamines aanvullen
- weinig of niet eten; geen toevoer van extra ballast
- huiduitscheiding en zweten bevorderen; baden, wikkels, kompressen
- koorts begeleiden: koorts opwekken wanneer deze uitblijft of traag opgang komt; koorts
verlagen wanneer deze te hoog wordt of te snel hoog oploopt of wanneer deze te lang duurt;
afleiden middels natte koude kuitwikkels of citroensokjes.
- zenuwstelsel ontzien; rust, koestering en liefdevolle aandacht
- de tijd nemen om ziek te (mogen) zijn.


2. Besmettelijke kinderziektes

Tijdens de besmettelijke kinderziekten grijpt het lichaam de mogelijkheid aan om onnutte lichaamseigen eiwitten af te breken, te verbranden en uit te scheiden. Het gaat hier om oude eiwitresten die vrij komen als het kind in een nieuwe groeifase komt. Deze afbraakproducten zijn een goede voedingsbodem voor bacteriën en virussen.
Wanneer de ziekte uitbreekt hangt af van de conditie van het lichaam. Door de snelle vermeerdering van de bacteriën en virussen zijn de reacties heftig en worden de uitscheidingskanalen maximaal belast; met name de huid en de slijmvliezen. Ook de klieren en het zenuwstelsel moeten harder werken; er is meestal sprake van hoge koorts. Deze ziekten zijn erg besmettelijk, maar niet levensbedreigend.
Het zijn de complicaties erbij die deze ziekten 'gevaarlijk' maken.


3. Levensbedreigende kinderziektes

Difterie, Tetanus, Polio en Hersenvliesontsteking zijn levensbedreigend omdat de verschijnselen niet direct als zodanig herkenbaar zijn. Het verloop is zeer snel en het besmettingsgevaar is hoog.
Geen of onjuiste behandeling kan tot levenslange invaliditeit of zelfs tot de dood leiden.
Inenting tegen deze ziektes (kunstmatige immunisatie) is aan te raden, mits je je goed gesteun voelt door een antroposofische of biologische arts. Met kruiden kun je wel ondersteunen.


Vaccinaties

De reguliere geneeskunde wil het liefst alle kinderziekten weg vaccineren, want natuurlijk wilt u uw kind beschermen tegen allerlei bedreigende ziekten. Maar weet u dat uw kind in het eerste levensjaar nog geen eigen immuunsysteem heeft ontwikkeld om die vaccinaties goed op te kunnen vangen. Vaccinaties kunnen bijwerkingen hebben zoals bronchitis, oorontsteking, allergie, gedrags-of ontwikkelingsverandering, concentratie- of coördinatiestoornissen etc
Het zou beter zijn, als u er toch voor kiest om uw kind te laten inenten, de DKTP later te geven en het liefst apart. Dus eerst alleen de D van difterie en daarna de P van polio etc.
Zeker als een kind lang borstvoeding heeft gehad, ontvangt het de natuurlijke afweer via de moeder. Het lichaam heeft juist koorts en kinderziektes nodig om het eigen immuunsysteem te ontwikkelen. We moeten ons ernstig afvragen of alle vaccinaties wel nodig zijn? Kijk voor meer informatie op: www.nvkp.nl
Mocht u de vaccinaties willen ontstoren dan kan dit bij een Cease therapeut (klassieke homeopaat)

Inenten niet zonder risico! Van H. van Beurden & T. Smits ISBN 9789021597584
In Nederland wordt op grote schaal ingeënt. Kinderen, bejaarden (de bekende griepprik), risicogroepen, reizigers naar verre landen – ze krijgen er allemaal mee te maken. Toch zijn steeds meer aanwijzingen dat inentingen soms forse bijwerkingen hebben. Misschien zijn ook uw klachten wel aan inenten te wijten.


Wilde Haver (Avena sativa)

'Avena' betekent gewoon 'haver', en 'sativa' staat voor 'eetbaar'', een verwijzing naar Haver als (gecultiveerde) voedselplant. Wilde haver is een graan en familie van de Grassen.
Rond 2000 v. Chr. werd de Wilde Haver al in bijna geheel Europa gecultiveerd. Haver wordt al door Hippokrates (440 v. chr), Plinius de Oudere en Galenus aanbevolen om zijn versterkende en zeer voedzame eigenschappen.

Belangrijke inhoudsstoffen
- Saponinen, Alkaloïden en Flavonoïden
- Veel mineralen, vooral silicium en calcium, verder ijzer, mangaan,
   zink, kalium, magnesium en kobalt en Vitamine B1 en B2, E en K.
- Vetten, Bitterstoffen, Proteïne
- Bevat een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten
- Inositol, zorgt voor een goede stofwisseling van vetten en verlaagt
    het LDL-cholesterol
- Lectine 2%, Zetmeel 60%, Gluten en Sterolen

Geneeskrachtige Werking
Zenuwstelsel:
haver is een van de beste middelen bij stoornissen in het zenuwstelsel, zo kan het helpen bij nerveuze irritatie, depressie, slapeloosheid, nerveuze uitputting door chronische ziekte, zenuwzwakte, hysterie, herpesinfecties. Heel goed bij PMS en depressies die samenhangen met de menopauze. Zou een afrodisiacum zijn voor zowel mannen als vrouwen. Een heel specifieke werking is dat het kan helpen bij het herstellen na een verslaving aan zowel alcohol en verdovende middelen als nicotine (onderdrukt afkickverschijnselen).
Urinewegen: bij urinezuur, heeft een lichte urine drijvende werking, bij een zwakke blaas.
Spijsvertering: bij diarree, verlaagt de bloedsuikerspiegel, positief effect op de lever, maagklachten. Regelmatig gebruik van haver verbetert de stoelgang. Een positief effect op diabetes.
Constitutie: uitwendig als kompres bij hoest op de keel aanbrengen. Bij infecties van de bovenste luchtwegen.
Bewegingsapparaat: bij jicht, artritis. Ondersteunend bij MS. Bij bindweefselproblemen. Spierpijn, spasmen.
Huid: als kompres kan het goed uitwendig worden gebruikt bij allerlei huidkwalen, door het hoge gehalte aan silicium, men kan denken aan (nat) eczeem, huidinfecties en psoriasis. Ook goed als kompres bij een abces en brandwonden. Vermindert sproeten. Gaat heel goed jeuk tegen.
Hart en bloedsomloop, bloed: verlaagt het cholesterolgehalte, bij aderverkalking, havermout en havermeel zijn een rijke bron van inositol, deze stof zorgt voor een goede stofwisseling.

Kruidentuin in De Zilk

Sinds september 2008 verzorg ik de Vakopleiding Kruidengeneeskunde. Deze cursus duurt 3 jaar. Ik geeft les volgens de methode van het Kruidenrijk (Yvonne Maessen uit Haaren (Nb). Ik heb zelf 10 jaar geleden bij haar de vakopleiding Kruidengeneeskunde gedaan. Voor verdere informatie zie www.kruidenrijk.nl

Voorjaars kruidencursus

In 2013 wordt de Voorjaars kruidencursus in De Zilk weer georganiseerd op:
Data: 16 mrt, 13 en 27 apr, 11 mei, 1 en 22 juni en 13 juli
Lestijd: Zaterdagochtend van 9.30-12.00 uur
Plaats: Lijsterbesstraat 15, De Zilk
Kosten: € 140,- betalen bij de eerste les

In deze 7 lessen leert u kruiden kennen en herkennen én hoe deze kruiden gebruikt en verwerkt kunnen worden.
Deze voorjaarscursus is een prachtige opstap voor de Kruidenvakopleiding die in september 2013 weer gaat beginnen in De Zilk in samenwerking met het Kruidenrijk te Haaren (NBr.). Zie voor verdere informatie:www.kruidenrijk.nl

Leerzame kruidenweken in 2013
Dit jaar drie weken kruidenles op de medicinale kruidentuin van De Zilk

van: maandag 6 mei t/m 10 mei
van: maandag 8 juli t/m 12 juli
van: maandag 22 juli t/m 26 juli

Er wordt geoogst en verwerkt. Je krijgt veel informatie over de kruiden zelf. Er wordt vegetarisch gekookt met kruiden en gezamenlijk gegeten.
Prijs per persoon is 250,- euro inclusief maaltijden, maar exclusief slaapgelegenheid. Je kunt eventueel slapen op de natuurcamping bij de Ruigenhoek of op de Lijsterbesstraat 15 in De Zilk.

De kruidentuin in De Zilk houdt open dag in 2013, op de volgende zondagen van 11.00 tot 14.00 uur:

2 juni
14 juli

Er zijn ook plantjes, theetjes, zalfjes en olietjes te koop.


Een goed boek

Water. Het goedkoopste medicijn voor je gezondheid, voor genezing, voor je leven.
"Je bent niet ziek, je hebt dorst!"

van F. Batmanghelidj
ISBN 9789079872053
Dit boek is gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek naar de rol van water in het lichaam. Alleen al het eenvoudig veranderen van de hoeveelheid water en zout die je opneemt, kan je helpen met het behandelen en voorkomen van tientallen ziektes, met het vermijden van kostbare medicijnen en met het genieten van een energieke nieuwe gezondheid.

De ongeloofelijke lever- en galblaaszuivering. Een krachtige doe-het-zelf-aanpak om je gezondheid en welzijn te optimaliseren
van Andreas Moritz
ISBN 9789079872220
Dit boek toont in het eerste deel waardevolle inzichten over de kracht van warmte en de werkzaamheid van therapeutische inwrijvingen, water toepassingen en wikkels. Het tweede deel betreft een uitgebreid repertorium, dat aan de hand van verschillende fases in het oncologische ziekteverloop een rijkdom aan weldoende ondersteuningen laat zien uit de schatkist van antroposofische verpleegkundigen in binnen- en buitenland.Als laatste nog een kleine tip

Wij leven in deze wereld als wij haar liefhebben…
Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!

Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst
                           Archief Nieuwsbrieven

                           Klick hier onder om de oude Nieuwsbrieven van aMare Terra te bekijken:

                           Nieuwsbrief nr. 10 (December 2011)

                           Nieuwsbrief nr. 9 (December 2010)

                           Nieuwsbrief nr. 8 (December 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 7 (September 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 6 (Januari 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 5 (September 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 4 (Februari 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 3 (September 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 2 (Januari 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 1 (September 2006)