December 2011

Nieuwsbrief nr. 10   

Lieve mensen,

Dit is de 10e nieuwsbrief van de Praktijk aMareTerra. Wat kunt u in deze Nieuwsbrief lezen. Een heerlijk recept met groenten in de oven. De nieuwe data voor vasten- en wandelkuren. Wat is de ziekte van lyme en wat kunnen we er aan doen. Ik begin iets nieuws met Monique de Vries. De geneeskrachtige werking van salie en bovendien begin ik een nieuw 2e jaars kruiden. Ik wens u veel leesplezier en zeg het voort….Vrede brengen
is vrede ontvangen
Ik wens jullie:
Een kerstmis zó bijzonder
En een gelukkig en liefdevol 2012N I E U W      N I E U W      N I E U W

Kom in je kracht weekend
Wil je werken aan jezelf in een natuurrijke omgeving, dan is dit programma geschikt voor jou. Het onderstaande pakket wat wij bieden is uniek. Ria Hogervorst en Monique de Vries begeleiden deze gezondheidskuur op hun eigen werkgebied. Onze combinatie versterkt elkaar enorm waardoor u veel sneller resultaat boekt op zowel lichamelijk als emotioneel niveau.
Het weekend bestaat uit:
• de EBT workshop (Emotionele Balans Techniek)
• een individuele EBT sessie
• wandelen
• yoga
Het weekend begint op vrijdagavond om 20.00 uur op de Lijsterbesstraat 15 in De Zilk. Er zijn twee tweepersoonskamers met eigen douche en toilet. Er kunnen maximaal 4 deelnemers in de groep. Wij houden dit zo kleinschalig mogelijk zodat u veel persoonlijke aandacht kunt krijgen.

De kosten voor dit weekend zijn € 465,- Dit is inclusief 2 overnachtingen en vol pension. De kosten worden voor een deel vergoed door de meeste zorgverzekeraars.
De sauna en/of massage/massagebad is   n i e t   b i j   d e   p r i j s   i n b e g r e p e n. Voor tarieven van deze faciliteiten en voor de rest van het programma kijk op de website www.emotionelebalans.nl of www.amareterra.nl
Voor vragen kunt u bij Ria Hogervorst terecht tel 0252-521295.

De Kom in je kracht weekends zijn op:
vrijdag 20 t/m zondag 22 januari 2012
vrijdag 16 t/m zondag 18 maart
vrijdag 6 t/m zondag 8 april
vrijdag 4 t/m zondag 6 mei
vrijdag 15 t/m zondag 17 juni


Kom in je kracht vijfdaagse
Wil je werken aan je fysieke gezondheid en ook aan je emotionele balans dan is de vijfdaagse emotionele gezondheidskuur het beste wat je jezelf cadeau kunt doen.
Deze kuur bestaat uit:
1. Een natuurgeneeskundig consult (met o.a. een iris foto en een Levend Bloedanalyse)
2. Wandelen (duur en afstand in overleg)
3. Yoga
4. 2 Darmspoelingen
5. 1 x Sauna, 1 x Massage en 1 x massagebad of iets naar keuze
6. 2 individuele EBT (Emotionele Balans Techniek) sessies
7. EBT workshop
8. Gezond eten op basis van natuurvoeding (vegetarisch/vis).

De kosten voor de vijfdaagse week zijn 1050,- De kosten worden voor een deel vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Voor vragen hierover kunt u terecht bij Ria Hogervorst. Voor verdere informatie kijk ook op de website www.emotionelebalans.nl

De Kom in je kracht vijfdaagse zijn op:
vrijdag 24 t/m woensdag 29 februari
vrijdag 16 t/m woensdag 21 maart
vrijdag 20 t/m woensdag 25 juliVerwendag aMareTerra

Vraag uw vrienden en vriendinnen mee en laat u een dagje lekker verwennen bij aMareTerra. De dag duurt van 10.00 – 17.00 uur. U kunt uw eigen programma samenstellen en u wordt persoonlijk begeleid. Standaard in het programma zit de sauna en massage. U kunt een keuze maken uit een gezichtsbehandeling, voetenbad of massagebad. Inclusief lunch en drankjes voor de prijs van 89 euro. Wij (Joke en ik) kunnen een groep van zes mensen behandelen.

De volgende reiningings- en vastenkuren in het najaar van 2012 zijn op:

Vrijdag 17  t/m 22 febr
Vrijdag 23 t/m 28 maart
Vrijdag 27 april t/m 2 mei
Vrijdag 25 t/m 30 mei
Vrijdag  6 t/m 11 juni

Je kunt naast deze geplande kuren ook individueel of met z’n tweetjes een eigen kuurweek afspreken in overleg met aMareTerra.
Een consult vooraf á 70 euro is verplicht.
De kosten voor een vastenkuur zijn 940 euro per persoon.
Dit is inclusief 3 massages, 4 waterbehandelingen, sauna, verwendag, yoga, een consult, clysma’s en twee hoge darmspoelingen.

De wandelweekends en wandelweken

Het wandelweekend  is van vrijdagavond  20.00  uur t/m zondagavond  20.00 uur. De kosten van de wandelweekend  bedraagt 125 euro pp inclusief  ontbijt, lunch en diner, ze zijn op:
30 dec 2011 t/m 1 jan 2012.

In 2012:
6 t/m 8 april
4 t/m 6 mei
15 t/m 17 juni.


of
De wandelweken zijn van vrijdagavond 20.00 uur t/m vrijdagavond  20.00 uur.
De kosten van de wandelweek  bedraagt 375  euro pp inclusief  ontbijt, lunch en diner.
Ze worden gehouden op: 23 t/m 30 dec.

In 2012:
24 feb t/m 2 mrt
21 t/m 28 dec.

Het is ook mogelijk om je eigen wandelkuur, in overleg, te plannen met vrienden en familie. Een wandelkuur kan ook op andere dagen en ook bestaan uit meerdere dagen in overleg met aMareTerra.  Alle wandelkuren kunnen worden uitgebreid met de volgende behandelingen: Een massage, sauna, Kneippse watertherapie en yoga bij het opstaan.De ziekte van Lyme


De ziekte van Lyme, ook wel Lymeziekte of Borreliose genoemd, is een aandoening die veroorzaakt wordt door de Borrelia bacterie. U kunt de ziekte oplopen door een beet van een besmette teek. Veel mensen recreëren graag in de natuur. Een tekenbeet loop je daar snel op, zelfs in uw eigen tuin kan het gevaar schuilen. De teek is namelijk een kleine parasiet, leeft van bloed, die zich ophoudt in bossen, duinen, stadsparken en tuinen. Helaas maakt een teek bij het zoeken naar een prooi geen onderscheid tussen mens en dier. Het eerste stadium van Lyme is bij ongeveer 50% van de gevallen te herkennen aan een rode plek op en rond de plaats van de tekenbeet. Als zo'n plek te zien is of als er al eerder of om andere redenen een vermoeden is van een infectie, dan kan men het beste een bezoek brengen aan een huisarts, het liefst binnen 24 uur. Veel informatie over het verloop van de infectie en over tests is onder andere te vinden op de sites lymevereniging.nl en testjegezondheid.nl. Na de rode plek kan men griepachtige klachten zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijnen en vermoeidheid krijgen. De ziekte van Lyme is een multi-systeem ziekte. Het kan leiden tot o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten.
Wanneer de infectie met lyme is vastgesteld zal een huisarts zo goed als zeker een antibioticakuur voorschrijven. Verkeert de lyme-infectie nog in het beginstadium dan is er een redelijke kans dat een antibioticakuur afdoende is. Maar als antibiotica niet helpt, of als je geen antibiotica wilt gebruiken, of als aanvulling op antibiotica kun je bijvoorbeeld een Kaardeboltinctuur gebruiken. Hier is veel ervaring mee in Amerika en Duitsland. Als aanvulling op andere natuurlijke heelmiddelen zoals cats claw of colloïdaal zilver of andere therapievormen zoals bioresonantie, vegatesten, homeopathie en natuurgeneeswijze. In de kruidenleer zegt men niet voor niets dat er voor iedere ziekte wel een kruid is gewassen. En denk vooral aan je eigen weerstand.


Heerlijk recept

Geroosterde groenten in de oven. Je neemt 125 ml olijfolie, 2 zoete puntpaprika's in repen gesneden, 2 venkelknollen in grove stukken, 2 kleine courgettes in halve schuine plakken en 1 bakje cherry tomaten aan de tak.
Verwarm de oven op 200 gr, de gesneden groenten omscheppen met de olijfolie, bestrooien met zeezout en peper. Groenten verdelen in de ovenschaal. Leg de tomaatjes (met takje en al) erboven op. De groenten gaan ongeveer 20-25 minuten in de hete oven. Serveer de groenten warm of koud. Heerlijk met aardappels in de oven met rozemarijn of met quinoa. Dit is een licht verteerbaar graan met veel vitaminen. Het is een oud graan dat de inca-indianen gebruikten. Het bevat geen gluten en is snel klaar. Verkrijgbaar in de natuurwinkel.

Salie of Salvia officinalis

Vroeger zei men als je salie in je tuin hebt dan heb je geen dokter meer nodig. Salvia komt van salvare en betekent genezen. Men gebruikte salie bij rituelen en ceremonies om zijn reinigende werking. Het blad van de salie heeft een bobbelige structuur en dat lijkt op onze tong. Analoog hieraan is dat salie op de mond- en keelholte werkt. Bij keelontsteking kun je gorgelen met koude salie thee. De paarsblauwe kleur van de bloem verwijst naar het zenuwstelsel. Salie heeft veel etherische olie in zich, die sterk slijmoplossend, desinfecterend en bloedreinigend werken. Salie bevat ook oestrogeenachtige stofjes, die op de hormoonhuishouding werken en goede dienst bewijzen bij een onregelmatige menstruatie en bij de overgang. Ze remmen de zweetexcreties bij opvliegers, zweet-voeten en zweethanden. Dit kruid kalmeert en versterkt het zenuw-stelsel, helpt bij slapeloosheid en oververmoeidheid. Bij zwangerschap geen salie gebruiken ivm verhoging doorbloeding in de onderbuik.

Kruidentuin

Sinds september 2008 verzorg ik de Vakopleiding Kruidengeneeskunde. Deze cursus duurt 3 jaar. Ik geeft les volgens de methode van het Kruidenrijk (Yvonne Maessen uit Haaren (Nb). Ik heb zelf 10 jaar geleden bij haar de vakopleiding Kruidengeneeskunde gedaan. Voor verdere informatie zie www.kruidenrijk.nl

NIEUWE CURSUS

Ik geef de cursus Inleiding kruidengeneeskunde samen met het kruidenrijk. In het eerste jaar leer je 50 kruiden kennen en herkennen. In het tweede en derde jaar krijg je anatomie, pathologie en 25 kruiden per jaar. Alle orgaanstelsels en de ziektes komen aan bod en welke kruiden je kunt inzetten. Sommige mensen willen geen medische opleiding en doen alleen het eerste jaar kruidengeneeskunde. Ze willen zelf thee kunnen samenstellen en weten wat ze verder met de kruiden kunnen doen.
Hiervoor start ikzelf een nieuwe cursus in maart 2012. In deze cursus behandel ik de volgende 4 plantenfamilies: de lookachtigen, de grassen, de ganzenvoet en de nachtschadefamilie. Daarnaast gaan we ongeveer 20 keukenkruiden behandelen zoals fenegriek, basilicum, lavas, bonenkruid, pimpernel, venkel, zoethout, kaneel, kurkuma, karwei, stevia, koriander etc.
Er worden 6 praktijklessen gegeven, waarin we leuke dingen gaan maken zoals een kruidenmasker, een balsem, een siroop, olie, etc. En bovendien geef ik 6 kooklessen met een voor-, hoofd- en nagerecht. Deze lessen zijn een vervolg op de 4 plantenfamilies en de keukenkruiden. Voor meer informatie vraag de folder aan. De Nieuwe cursus kan overigens naast/en een goede voorbereiding zijn op het 2e jaar kruidengeneeskunde van het kruidenrijk.

Leerzame kruidenweken
Twee keer een week kruidenles op de medicinale kruidentuin van De Zilk

van: maandag 16 juli t/m 20 juli
van: maandag 30 juli t/m 3 augustus

Er wordt geoogst en verwerkt. Je krijgt veel informatie over de kruiden zelf.
Prijs per persoon is 250,- euro inclusief maaltijden, maar exclusief slaapgelegenheid. Je kunt eventueel slapen op de natuurcamping bij de Ruigenhoek of op de Lijsterbesstraat 15 in De Zilk.

De kruidentuin in De Zilk is in 2012 op de volgende zondagen van 11.00 tot 14.00 uur geopend:
13 mei
3 juni
1 juli
Er zijn ook plantjes, theetjes, zalfjes en olietjes te koop.


Een goed boek

U kunt meer dan u denkt, aanvullende maatregelen om kanker te helpen voorkomen en genezen van Hans Moolenburgh sr ISBN 978 90 477 0332 7
Dit boek is bestemd voor mensen die willen weten wat ze kunnen doen om kanker te voorkomen, die willen begrijpen wat kanker nu eigenlijk is en waarom de ziekte juist in deze tijd zo sterk opkomt.

Uitwendige therapie, in de oncologische zorg van Toke Bezuijen ISBN 9789081549394
Dit boek toont in het eerste deel waardevolle inzichten over de kracht van warmte en de werkzaamheid van therapeutische inwrijvingen, water toepassingen en wikkels. Het tweede deel betreft een uitgebreid repertorium, dat aan de hand van verschillende fases in het oncologische ziekteverloop een rijkdom aan weldoende ondersteuningen laat zien uit de schatkist van antroposofische verpleegkundigen in binnen- en buitenland.

Op J8 naar kracht – Cursus genees het kind in jezelf
Onze kindertijd is bepalend voor hoe we als volwassene in het leven staan; in onze relaties, ons werk en ons innerlijke leven. Gevoelens van eenzaamheid, boosheid, verdriet of ontreddering kunnen te sterk zijn geweest om te verwerken. Ervaringen die een diepe indruk bij ons hebben achtergelaten, vormen het 'innerlijk kind'.

De training 'Genees het kind in jezelf' bied je de mogelijkheid op een speelse, creatieve en liefdevolle manier aandacht te besteden aan de behoeften van het innerlijk kind dat zich niet gezien en gehoord voelt. Door middel van meditaties, visualisatie en schrijfopdrachten maak je contact met je innerlijke kind. De stap voor stap benadering, van de ene ontwikkelingsfase naar de volgende, vormt een doeltreffende manier om onze emotionele verwondingen te genezen.
Herstel van de band met je innerlijk kind maakt je sterker en meer compleet!!!
Start: dinsdag 17 januari 2012 - 8 avonden - € 290,-
Opgave en info: Vera Slot, 06-44192757 - www.veraslot.nlAls laatste nog een kleine tip

De mens is geneigd naar de top van de berg te klimmen,
terwijl in het dal vaak mooiere bloemen staan.

Uit Paul v.d. Bergh, "Stil zijn is ontmoeten".  
Heeft u tot slot

LEUKE TIPS, VRAGEN, SUGGESTIES, OPMERKINGEN...

Laat het me dan weten!!!

Groetjes en tot gauw,

Ria Hogervorst
                           Archief Nieuwsbrieven

                           Klick hier onder om de oude Nieuwsbrieven van aMare Terra te bekijken:

                           Nieuwsbrief nr. 9 (December 2010)

                           Nieuwsbrief nr. 8 (December 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 7 (September 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 6 (Januari 2009)

                           Nieuwsbrief nr. 5 (September 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 4 (Februari 2008)

                           Nieuwsbrief nr. 3 (September 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 2 (Januari 2007)

                           Nieuwsbrief nr. 1 (September 2006)