September 2006

Nieuwsbrief nr. 1   

Beste mensen

Deze eerste Nieuwsbrief van aMareTerra is voor alle oude en nieuwe kuurleden, cliënten uit de praktijk, cursisten van de tuin en van yoga. De bedoeling is om in het voorjaar en najaar een Nieuwsbrief uit te brengen met allerlei tips, recepten, nieuwe cursusdata en ideetjes. In deze eerste Nieuwsbrief vertellen we iets over de komende wandel- en vastenkuren, over verwendagen en -weekends. Daarna een verslag van een deelneemster van een van onze vastenkuurweken. Een lekker recept voor een soep en tenslotte een verslagje van de eerste cursusweek op de tuin van Croonesteyn.

Maar eerst een klein verslagje van Marianne’s verjaardag: Zoals de meeste van jullie weten mocht ik 16 juni mijn vijfenzestigste verjaardag vieren. Hartelijk dank voor de ontvangst van de vele feestelijke kaarten met goede wensen erop. De grote belangstelling voor mijn verjaardag heeft me nogal overdonderd. Het begon met een zeer feestelijke verjaardagsontbijt met alles erop en eraan, met muziek die Jantine en Henneke voor mij uit de hoed toverde. Een week later werd ik uitgenodigd door Jantine en Henneke voor een verrassingsrit. Met bergschoenen aan en rugzak op vertrokken we. We zijn om 10.30 uur beland in Amelisweerd. Daar werden we opgewacht door Ria, Anneke, Nanda, Henny, Karin en Cobi.
Na van de koffie met koekjes genoten te hebben, gingen wij op pad met de boswachter. Hij nam ons mee door de bossen van Amelisweerd. Hij vertelde over wortels van de beuken en de eiken. Liet ons aparte kruiden zien en vertelde over oud en nieuw Amelisweerd. Dan ineens stonden Luci, Bas en Jonas op de brug. Zij sloten zich aan bij de rest van de groep. Daarna trokken we erop uit met de bolderkar waarin een heerlijke picknick was opgeborgen. We reden naar een picknickplaats aan de Kromme Rijn. Het weer was fantastisch, de lunch voortreffelijk en toen kwam een dik vet spaarvarken tevoorschijn als cadeau.
Dank aan allen die aan zijn dikte meehielpen. Het varken ging mee naar Friedborn om te kuren en op de Feldberg (1500 meter hoog) vakantie te vieren. Ik heb heerlijk genoten van de blauwe lucht, de zon, de bloemen, de geuren, gewoon - het daar zijn ! Jonas vond nog leuke witte veren. Hij gaf een ieder zo’n geluksveer met een wens erbij. Heel hartelijk dank aan al degenen die mij van al deze onvergetelijke rustige dagen hebben laten genieten.


Foto links: Marianne, Luci en Jantine
‘Verwen je lijf zodat je ziel er graag in wil wonen’

Zoals altijd houden we in het najaar onze vastenkuren in huiselijk sfeer op de Lijsterbesstraat 15. We hebben kleine groepjes (hooguit 5 tot 6 mensen). De volgende vasten- en reinigingskuren in 2005 zijn:

Woensdag 18 t/m maandag 23 oktober
Woensdag 25 t/m maandag 30 oktober


Er is nog plaats!!!!!De eerste weken in het voorjaar 2007 zijn:

Woensdag 7 febr. t/m maandag 12 febr. 2007
Zaterdag 17 febr. t/m donderdag 22 febr. 2007


De volgende data in maart, april en mei in Nieuwsbrief 2.

Bovendien organiseert aMareTerra in het najaar Kneipp wandelkuren. We beginnen met Kneippse waterbehandelingen. We eten lekker en gezond. We wandelen en je kunt gebruik maken van de sauna, het massagebad of een massage. De volgende wandelkuren vinden plaats op: Do 28 sept t/m zo 1 okt, 2 nov t/m 5 nov en met de kerst dins 26 dec. t/m zon 31 dec 2006.
Verwendagjes- en verwenweekends

Verrassing, verrassing Marianne komt naar De Zilk voor verwendagjes, of voor een verwenweekend. Bel aMareTerra en maak een afspraak voor een dag of een weekend. Kom met vrienden. Als je tenminste met 6 mensen bent dan hebben wij inclusief lunch en drankjes, een aanbieding vanaf 75 euro, waarin een sauna, 40 min massage, gezichtsbehandeling, lunch en drinken zit. Het kan uitgebreid worden met een algenpakking, massagebad, voetmassage, consult etc.

Foto: Het prieeltje met sauna en zitje

Een verwenweekend begint op vrijdagavond 20.00 uur tot zondagmiddag na het diner. We wandelen en we laten ons verwennen met heerlijk eten en de bovenstaande verwendag (kosten zijn 165 euro).

Praktijk aMareTerra begon in De Zilk met ups en downs. Hier volgt een leuk verslag van twee kuurders.

Kuren bij aMareTerra Al baantjes trekkend met Mieke in het zwembad in de zomer 2004 kreeg ik een enthousiast verhaal over haar reinigingskuur bij Ria en Marianne. Dat is wat voor mij, dacht ik. Sapvasten had ik wel eens gedaan, maar niet onder zo’n begeleiding. En zowaar, in maart 2005 vertrokken we samen naar De Zilk, de plek waar Ria sinds enkele maanden woonde. Hoewel de verbouwing nog in volle gang was, waren de gastenkamers klaar en de kuren begonnen. In februari was ik samen met mijn man voor een eerste consult bij Ria geweest, dat hadden we beiden als zeer plezierig ervaren. Mijn natuurarts, die ik om advies gevraagd had, stimuleerde het doen van deze kuur, dus vol vertrouwen begon ik.


Foto's: De garage werd praktijk

Het hele gebeuren vond plaats in de woonkamer, veel improviseren, maar heel gezellig. Hier en daar een kamerscherm, massages, voetbaden, armbaden, yoga, sapmaaltijden en de gesprekken aan de grote tafel, allemaal in één vertrek. We realiseerden ons ook dat we het op deze manier niet weer zouden meemaken. Wat me ontzettend goed deed waren de aandacht en de liefdevolle verzorging, vooral op moeilijke momenten, want die waren er ook. De wandelingen in de duinen vond ik heerlijk, vlak bij huis reeën tegenkomen, ongekend, maar geweldig. Wat ik vooral geleerd heb tijdens de eerste kuur is hoe belangrijk het is voor je gezondheid om goed functionerende darmen te hebben en dat je er zelf door voeding en darmreiniging heel wat aan kunt doen.

Vanwege de primitieve situatie werden we in juli 2005 onthaald op een gratis verwendag, de verbouwing was zo goed als klaar. En of we verwend werden, daar zijn Ria en Marianne trouwens topsterren in. We konden heerlijk ontspannen in de eigen sauna, in het Kneip-massagebad, werden weer gemasseerd en smulden van een lekkere lunch buiten in de tuin.


Aan het eind van de zomer deed ik tijdens de buurtbarbecue Wil een enthousiast verhaal over mijn ervaringen met de reinigingskuur. Met resultaat, voorjaar 2006 vertrokken we met zijn drieën naar aMareTerra. Weer was er de hartelijke ontvangst door Ria en Marianne, het voelde nu al zo vertrouwd. De kuur is me weer net zo goed bevallen als de eerste keer. De combinatie van behandelingen, rust, beweging en ontspanning in zo’n goede sfeer, maakt de kuur tot een heel bijzondere week. Wat ik in deze tweede kuur vooral heb geleerd tijdens de heerlijke massages van Marianne, is een betere en diepere ademhaling. Verder laat ik het aan Wil over iets te vertellen over deze kuur.

Zoals Sina al verteld heeft, ben ik via haar in contact gekomen met aMareTerra. Voor die tijd was ik nog nooit in contact geweest met de alternatieve geneeswijze. Ben daarom ook samen met mijn man voor een kennismakingsgesprek met Ria naar De Zilk geweest. Gelukkig was er niets “zweverigs” aan, zelfs mijn man die altijd wel iets sceptisch ten opzichte van alternatief en natuurartsen heeft, kreeg er een andere kijk op. Hij stond er heel positief tegenover dat ik een weekje ging kuren. Niet dat ik er anders niet naar toe zou zijn gegaan, maar toch is het fijn als je het met je thuisfront kan delen. Ik moet eerlijk zeggen dat het wel heel heftig was, al jaren heb je een bepaald eetpatroon en dat ga je dan opeens doorbreken door te gaan vasten. Maar van Ria kreeg ik een lijstje mee met richtlijnen voor de afbouwweek thuis.
We werden zo goed verzorgd dat het me niet zwaar viel om geen vast voedsel tot me te nemen. Je mocht de hele dag met jezelf bezig zijn en de moeilijke momenten op de derde kritieke dag, als je lichaam de omslag maakt, deelde je met elkaar want je wist ook hoe de ander zich voelde . En dan waren er altijd de lieve woorden van Marianne en haar fantastische massages. Mijn lichaam werd schoon van binnen en van buiten en zo voelde ik me ook. De nooit aflatende zorg van Ria en Marianne maakten het voor mij als een vakantie. Maar het belangrijkste is dat ik me geestelijk en lichamelijk veel prettiger voelde. Ben me er nu nog meer van bewust hoe belangrijk een goede darmwerking voor ons is, en heb veel van de adviezen die we kregen nu in mijn dagelijks eetpatroon opgenomen.

Sina Kuiper en Wil Staring
Pompoenensoep
Waarom is pompoenensoep zo gezond? Pompoen is goed voor de darmen er zitten veel mineralen en vitamines in. Zet een beetje (extra koud geperste) olijfolie op het vuur. Fruit een ui of prei met wat knoflook. Schil de pompoen en snijdt hem in kleine stukken, doe er eventueel wat knolselderij en wortel bij. Even roerbakken, daarna de deksel erop. Laat het een tijdje smoren (ongeveer 10 minuten). Doe 1 liter kokend water erbij. Gaar laten koken. Gebruik de staafmixer en maak het klein. Voeg er zonodig kruidenbouillon, wat verse selderij, peterselie en lavas bij. En eet smakelijk, en vooral goed kauwen….

Pompoen met (tomaten)rijst

Neem een kalebaspompoen, schil hem en snijdt hem in verticale stukken. Doe hem in de braadpan met een klein beetje olijfolie. Deksel erop en laat hem gaar smoren. Maak zilvervliesrijst klaar, eventueel 1 nacht weken met wat rozemarijn. Kook de rijst in het weekwater en breng het op smaak met herbemare. Bak ui in wat boter. Neem de pompoen en doe er kerry en herbamare erbij. Eet het met rijst of maak tomatenrijst (voeg tomatenpuree toe).
Kruidencursus 31 juli t/m 4 augustus
Tijdens deze kruidencursus op vrijdag op Croonesteyn is het idee ontstaan om een kruidenweek te organiseren. Met een redelijk programma van theorie en praktijk. Beginnen met ontbijt en eindigen met een diner en avondwandeling.

Hier volgt een verslag van een van de cursisten:

We zijn behoorlijk actief geweest tijdens de kruidenweek die Ria de eerste week van augustus organiseerde. De kruidentuin bij het schooltuinencomplex van Cronensteyn zag er na die week weer keurig uit. We wiedden, snoeiden, schoffelden, verzamelden zaad en hingen kruiden op om te drogen. Je doet veel met een groepje mensen, zeker als je vroeg begint.

Om kwart over acht stond de ontbijttafel namelijk al gedekt. Fruit, brood, kaas, jam, honing, hazelnootpasta. Twee grote potten thee. Eén met bloemen: goudsbloem, heemst, majoraan. De ander met blaadjes van munt, citroenmelisse en nog zo het één en ander. Normaal genomen, neem ik ’s morgens vaak genoegen met een kop koffie, maar zo’n uitgebreid ontbijt maakt meteen klaarwakker. Of zouden het enthousiasme en de energie van Ria besmettelijk zijn? Ze weet ons de laatste dagen zelfs over te halen om de dag te beginnen met een Budwig-papje van lijnzaad, olie, citroensap, yoghurt en wat honing. Supergezond voor de darmen en eigenlijk smaakt het nog lekker ook. En passant hebben we tijdens de kruidenweek veel meer geleerd over gezond eten en hebben we kennis kunnen maken met allerlei onbekende voedingsmiddelen. Van Turkse yoghurt en Veense grauwerwtenbonenen tot bietensalade met mierikswortel en gevulde courgettebloemen. Heel inspirerend om samen te koken zonder man of kinderen die denken niets anders te lusten dan aardappelen, groenten en een stukje vlees.Toch was het niet alleen een eet- en werkweek. Ria behandelde de agrimonie, paardestaart, paardebloem, Majoraan, citroenmelisse, Hysop en duizendblad. We maakten olie, thee en jam; kleurden mandala’s; wandelden door Cronesteyn of het regende of niet; bladerden stapels (kruiden)boeken door; dronken wijn; en ondertussen hebben we veel gekletst. Zo’n kruidenweekje trekt gelijkgestemden aan, dus konden we praten over getallenleer, astrologie en kristallen. Of gewoon over honden, Hans’en met te dikke buiken of dertienjarige dochters. Kortom, het was een gezellig weekje dat voor herhaling vatbaar is. A.vd B.

Heeft u e-mail dan krijgt u de volgende nieuwsbrief digitaal. Stuur ons uw e-mail adres en vertel wat u van deze nieuwsbrief vindt. Heeft u ook leuke ideetjes of tips laat het ons dan weten!!!

Marianne Tamm en Ria Hogervorst